Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
516 vizualizari

Sa facem urmatorul exercitiu, din lipsa de actori, imaginar:

Pui 20 de oameni sa arunce de 100 de ori o moneda in aer si sa noteze apoi pe o coala de hartie cu ce parte a fost in sus la cadere: cap ori pajura?

Pui apoi 20 de oameni sa-si imagineze ca arunca o moneda in aer de 100 de ori si le ceri, de asemenea, sa noteze rezultatul.

La final, iei hartiile, amestecate, ale celor doua grupuri si spui, cu o probabilitate foarte mare de a nu gresi, care hartie este a unui individ care a aruncat moneda si care doar a notat rezultatul imaginatiei.

Cum de reusesti asa ceva?

Experimentul de mai sus este real. Chiar poti spune cine a notat rezultatele pe baza monedei ori pe baza imaginatiei. Intrebarea este: pe ce te bazezi? Cum de stii asa ceva?

Indiciu: exista o diferenta intre un exercitiu imaginar si unul real. Care credeti ca este acesta?
 

Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Matematica

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Probabil ca este vorba despre faptul ca atunci cand iti imaginezi ca arunci moneda, variatiile cap-pajura sunt mult mai rapide. In realitate, desi in medie, din 100 de aruncari, in 50 de cazuri va cadea cap si in 50 pajura, sunt serii de 6, 7 ori poate chiar 8  de cap ori pajura.

Prin urmare, formularele celor care au aruncat monede vor include 6, 7 de cap ori pajura, unul dupa altul, pe cand cel care doar imagineaza, dupa cel mult 3, 4 cap, va schimba la pajura si asa mai departe.

Nu stim alta explicatie. Dar probabilitatea asa functioneaza. Faceti un exercitiu cu o moneda, asa cum am facut si noi si va veti convinge ca avem dreptate.
 

Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Daca tot este trecuta la Matematica, sa abordam problema matematic. Aceasta stiinta 'lucreaza' pe modele abstracte, asa incat nu este nici o deosebire intre 'a arunca o moneda' si 'a ne imagina ca o aruncam'. In ambele cazuri, matematic, ne intereseaza o probabilitate. Din enuntul intrebarii nu este foarte clar daca unul din cei 20 isi noteaza toate raspunsurile pe aceeasi foaie sau pe foi separate. Presupunand ca fiecare din cei 20 isi noteaza raspunsurile pe aceeasi foaie, avem de aflat probabilitatea ca, extragand la intamplare o foaie, acaesta sa fie dintr-o tabara sau cealalta. Matematic, definitia probabilitatii producerii unui eveniment este numar cazuri favorabile/numar cazuri posibile. Sunt pozibile 40 de cazuri (putem alege oricare din cele 40 de foi) si favorabile 20 (in ambele situatii). Adica, probabilitatea sa extragem foaia unuia care a aruncat moneda este egala cu probabilitatea unuia care si-a imaginat doar, ambele rezultate fiind egale cu 1/2 sau 50%. Nu conteaza ce si-a notat fiecare, important este cate foi are un grup si cate foi are celalalt grup. Aceasta din punct de vedere matematic. In rest sunt doar speculatii.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

In momentul in care tu iti imaginezi aruncarile de monezi vei tinde sa notezi aparitia cap/pajura intr-un mod relativ echilibrat cum ar fi: cap cap pajura cap cap pajura pajura pajura ...

In timp ce adevaratele rezultate ar arata cam asa:  cap cap cap cap cap pajura cap cap cap cap

Astfel, in urma acestor observatii, putem determina cine si-a imaginat si cine a efectuat cu adevarat experimentul .

Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...