Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
605 vizualizari

Am pus in urma cu cateva zile aceasta intrebare:
Daca "Dumnezeu nu joaca zaruri", nu inseamna ca traim intr-un Univers in care viitorul este continut in prezent?


Argumentul principal, am vazut si pe forum, unde administratorii site-ului au reluat intrebarea, a fost ca lumea nu este determinista, deci nu putem calcula viitorul (daca am avea intrumentele necesare) pentru ca la nivel cuantic lucrurile sunt diferite, adica unele evenimente urmeaza legi probabiliste, deci nu putem sti ceva sigur despre un viitor eveniment.


Dar argumentatia mi s-a parut, peste tot, prea subtire. In esenta a fost: mecanica cuantica nu e determinista, deci maine nu este inclus in ziua de azi.


Dar in ce fel interfereaza imprecizia lumii cuantice cu lumea la scara mare? Este miscarea planetelor, sistemelor solare, galaxiilor modificata de probabilitatile lumii cuantice? Este mintea umana afectata de procesele cuantice? Exista vreun argument stiintific pentru a sustine asa ceva?


Sigur ca nu stiu sa raspund la aceste intrebari. De aceea intreb. Dar mi se pare o intrebare importanta, pentru ca are si conotatii existentiale, dincolo de stiinta pura. Iar aici am vazut cateva minti destul de bune.
 

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Este normal ca argumentele aduse sa-ti fi parut "subtiri", problema ridicata este fundamentala, si cohorte de fizicieni isi framanta si acum mintile ca sa raspunda... Punctez cateva chestiuni care par sa aiba legatura cu raspunsul:
 

- Problema ridicata de tine este nerezolvata de 100 de ani, ambele tabere (relativista si cuantica) au incercat Marea Unificare, dar au esuat - am mai spus-o, sunt convins ca in acest moment NU AVEM DATELE NECESARE rezolvarii problemei in ansamblu, e posibil sa mai apara inca o forta fundamentala, este posibil sa se elucideze constructia multi-dimensionala a Universului, etc - probleme foarte complicate. Trebuie sa mai asteptam...


- Privind cele 4 forte fundamentale pe care le cunoastem in acest moment (si care se refera numai la cei 5% din continutul Universului a carei natura este cunoscuta cert - SIC !) observam ca ele actioneaza la scala diferita, sau chiar extrem de diferita daca ne gandim la gravitatie. DE ACEEA MATERIA PARE SA SE COMPORTE DIFERIT LA NIVEL MICRO FATA DE NIVEL MACRO ! Trebuie sa acceptam asta si sa tinem cont ! De pilda, la dimensiunile noastre umane (creier, etc), ne intereseaza mai putin fortele nucleare cat forta electromagnetica si forta gravitationala ! Mai departe, la nivel planetar, forta determinanta este forta gravitationala (daca facem abstractie de preconizata forta a energiei "intunecate"). Forta gravitationala determina interactiunile intre corpurile masive, dar, pe de alta parte, destinul unei stele depinde fortele nucleare care actioneaza in miezul ei  - deci nu se poate face abstractie total de mecanica cuantica cu incertitudinile ei.. pentru ca atunci cand stelei ii suna ceasul conform mecanicii cuantice, gravitatia n-o sa mai aiba ce misca ...


- O notiune sugestiva este si notiunea "numerelor mari" din statistica, legile cuantice sunt functii de probabilitati, iar probabilitatile se manifesta la nivelul numerelor mari. Asta trebuie sa fie legatura dintre mecanica cuantica si legile cunoscute care actioneaza asupra materiei - la nivel macro se transforma statistic in cele 4 forte cunoscute !


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Probabil la nivel subatomic au loc prelucrari ale informatiei ce sunt transmise la nivel macro, iar ce vede observatorul sunt doar secvente nu un ansamblu. E ca si cum intr-o fabrica se construiesc prefabricate iar in alta se ansambleaza.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...