Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
882 vizualizari

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Psihologie - Filozofie

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Notiunea de "liber-arbitru" este o "inovatie" filozofica religioasa aparuta ca un contra-argument la celebrul silogism ateist numit Paradoxul lui Epicur, care suna cam asa:
 

“Vrea Dumnezeu să oprească răul, dar nu poate? Atunci nu este atotputernic si nu este dumnezeul promis. Poate Dumnezeu să oprească răul, dar nu vrea? Atunci el însuși este rău si nu este dumnezeul promis. Poate și vrea Dumnezeu să oprească răul? Atunci Dumnezeu nu exista, altfel de ce mai există rău în lume?”


Filozofii crestini Augustin si Vasile cel Mare (sec. 3-4) au introdus astfel notiunea de liber-arbitru pentru a elimina "vina" care i s-ar putea imputa lui Dumnezeu rezultand din vechile conceptii iudee si apoi crestine, mutand-o pe umerii omului - care ar fi raspunzator de deciziile pe care le ia, inclusiv pentru "rau".


Obiectiv vorbind, desi nu exista "predestinare", omul, ca si alte sisteme biologice, actioneaza si reactioneaza asa cum a fost programat genetic, tot asa cum insusi Universul evolueaza conform proprietatilor lui. Dar aceasta este o "predestinare" la nivel macro, viata de zi cu zi depinde de mediul inconjurator (inclusiv cel social) si de deciziile pe care le luam...

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Nu putem demonstra daca avem sau nu liberul - arbitru.
 

In principiu, conceptul de ,,liber - arbitru" a aparut ca o exacerbare a ego - ului uman, ca o contrapondere in fata conceptului de fatalitate.


Personal, inclin sa cred ca nu exista acest ,,liber - arbitru" din motive subiective dar si bazate pe logica primara a bunului simt.


De exemplu, daca luam in considerare cazurile de precognitie, raspindite peste tot in lume, cazuri poate experimentate de multi dintre noi, atunci intrebarea simpla : Daca putem sti dinainte ce se intampla, atunci inseamna ca ceea ce urmeaza sa se intample este deja ,,scris", deci nu exista ,,liber - arbitru".


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

De la inceput trebuie sa mentionez ca nu cred ca se poate pune problema de a se demonstra ceva in legatura cu o constructie pur artificiala care exista doar pentru confortul psihic uman (psihicul este cumva analog softului calculatoarelor).

Liberul arbitru este in asertiunea mea doar un "program de actiune" destinat numai oamenilor și care nu permite softului-ului uman sa ajunga in situatii imposibile sau sa intre fara protectie in zona de actiune a unor paradoxuri ca urmare a accesarii unor noi informatii sau a compilarii in comun a celor deja cunoscute.

Sa facem deosebirea intre protectie soft și protectiile hardware existente in organismele biologice (creierul nu permite aparitia unor stari de zero pe zero de exemplu... intotdeauna va alege dintre doua stari posibile aleator una dintre ele si va retine ca aceea era unica stare... de aceea nu vedem oameni "blocati" pe strazi)
Revenind...
Pentru a putea discuta si nu monologa trebuie mai intai sa fie precizata gramatica folosita si apoi ca acea gramatica sa fie inteleasa de participanti.

Deci ce intelegeti dumneavoastra prin "liber-arbitru"?

Poate: "Liberul arbitru este puterea sau abilitatea unei minti umane de a alege cursul unei actiuni sau de a lua o decizie fara a fi influentat de factori externi coercitivi/corectori inclusiv actiuni divine."


Se poate demonstra ca ceva exista aratand ca existenta contrariului nu este posibila.

Deci sa ne inchipuim contrariul: nu exista liber-arbitru.

Pe cale de consecinta tot ce ne inconjoara are existenta predeterminata (pe baze temporale extinse - toata viata de la nastere la moarte sau limitate - pe baza de fractiuni temporale tinzand spre zero).

Automat ceva/cineva trebuie sa stocheze toate aceste date si sa decida pe baza informatiei existente pentru fiecare caz in parte de fiecare data.

Complexitatea unui astfel de model de lucru ar depasi rapid capacitatea oricarei fiinte/angrenaj deoarece nu numai ca trebuie sa retina/ajusteze/modifice starea celorlalti (aici nu vorbim numai de oameni ci de fiecare stare a materiei universului si a subdiviziunilor acesteia) ci de fiecare data trebuie sa isi retina si starea proprie si sa o ajusteze si pe aceeea de fiecare cand modifica starea celorlalti.

Ar trebui sa se tina minte cum se tine minte tinandu-i minte pe altii. Un ciclu inchis care nu poate exista.

Solutia ar fi sa se opereze pe structuri tip arbore cu pe noduri individuale de decizie (stanga-dreapta, sus-jos, bine-rau..etc.).... practic sa fie "liber-arbitru" la nivel de ramura (om, atom..etc.).


qed


Consecinta este ca la fiecare nod-decizie nu s-ar putea prezice ce se va alege deci trebuie alocat spatiu pentru ambele actiuni posibile si asta implica existenta unei multitudini de tine insuti care, utilizand "liberul arbitru", au luat decizii despre care cred ca este "unica decizie".

Intrebarea care se naste este urmatoarea: sa stie ca la nivel de ramura exista liber arbitru multumeste mintea umana?

Sa refrazez: Este multumita o persoana sa stie ca la nivel individual exista liber arbitru dar la nivel general (omenire, sistem solar, univers) ar putea sa nu existe?

Statistica, se stie, nu poate opera coerent decat pe "numere mari".

Apropo, prezicatorii s-ar putea sa acceseze ramura din arbore cea corecta si atunci prezicerea "se adevereste", dar de cele mai multe ori "nu mori, nu te casatoresti si nu castigi la loto" ca asa a zis prezicatorul.


 

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...