Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
516 vizualizari

Oare asa ceva (folosirea cu preponderenta a mainii drepte) e valabil si la maimutele antropoide ori nu?

De ce oare si cand s-a ajuns la ideea ca "normal" e sa scrii cu mana dreapta? Toate culturile incurajeaza dreptacii? E vreo tara unde copiii sunt incurajati sa scrie cu stanga?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Diverse" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Diverse

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Daca dintotdeauna oamenii au fost dreptaci nu stiu daca s-a studiat, si nu stiu daca ne putem da seama de acest lucru din obiectele ramase de la ei. Dar de cand exista o oarece civilizatie, oamenii sunt in mare parte dreptaci. Nu se cunoaste pana in prezent o cultura care sa fi fost bazata pe mana stanga, mai ales cand e vorba de scriere.

Aproape 90% din populatia golbului este dreptace, de aceea este "normal" sa scrii cu mana dreapta. De aceea literele sunt concepute in asa fel incat sa-i avantajeze pe cei dreptaci, si sensul scrierii la fel. Din cei ramasi nici macar nu sunt toti stangaci; exista persoane ambidextre - ce nu arata o preferinta pentru una din maini, persoane cu dexteritate incrucisata - unele actiuni le fac mai bine cu dreapta, altele cu stanga.

Preferinta pentru dreapta sau stanga nu se manifesta doar in ceea ce priveste mainile (de altfel cele mai folosite in actiuni), ci si pentru picioare, ochi, urechi, in proportie ceva mai mica. In ceea ce priveste animalele, in general la nivel de individ exista preferinte dreaptya/stanga, insa mai putin la nivel de specie. De exemplu, cainii si pisicile sunt dreptaci sau stangaci cei mai multi, dar ca proportie cam 50-50%. Chiar si la pesti s-au observat preferinte. La maimute si primate exista de asemenea astfel de preferinte, insa mult mai slabe in comparatie cu omul. In general, speciile care prezinta clar o dexteritate crescuta pentru o anume directie sunt in randul pasarilor.

Daca facem asemanarea cu primatele, e probabil ca preferinta pentru dreapta sa fi evoluat treptat in timp, dar am fost preponderent dreptaci de la inceput, nu vad cum ar fi putut fi un capitol din istoria noastra in care sa fi fost stangaci.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Diverse" (vechiul QA, acum inaccesibil).

Am putea vorbi despre civilizatii "dreptace" si civilizatii "stangace"?
...