Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
802 vizualizari

In mod curent intalnim 2 tipuri de exprimari:


1. "Pamantul orbitează în jurul Soarelui..."


si


2. "Steaua orbiteaza centrul galactic..."


 

Verbul a orbita implica deplasarea pe o orbita, deci in jurul unui corp ori punct, astfel ca prima exprimare pare una pleonastica. Cu toate acestea, exprimarile de genul 1 sunt intrate de multa vreme in uz in limba romana, ba chiar mai des folosite decat cele de tipul 2. Chiar si in limba engleza auzim formulari de genul:


"The electron orbits around the nucleus".


Intrebarea mea e daca vreun dictionar al limbii romane ori alta lucrare reglementeaza problema si daca da, cum e corect? Daca nu, cum credeti ca e corect sa spunem? Folosind exprimarea de tipul 1 sau 2?

 

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Limba romana" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Limba Romana

6 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

În primul rînd pleonasmul nu este o greșeală propriu-zisă de limbă, ci este doar o lipsă de economie. Dar limbile naturale sînt prin însăși natura lor foarte redundante. Dacă n-ar fi redundante atunci nu le-am putea învăța ușor în copilărie și în plus ar fi foarte susceptibile la erori de transmitere a informațiilor. Așa că un pleonasm în plus sau în minus nu mai contează. De exemplu, dacă luăm propoziția Băieții noștri sînt cuminți, ideea de plural este exprimată de nu mai puțin de patru ori, ideea de masculin e exprimată de trei ori, iar ideea de persoana a III-a de două ori. O propoziție atît de simplă este, iată, un talmeș-balmeș de pleonasme. Ce vreau să spun este că sîntem de-a dreptul împresurați de pleonasme și deci n-ar trebui să fim atît de maniaci în a le elimina total. Nu vom putea. Obsesia de a evita pleonasmele se înrudește cu obsesia de a evita cacofoniile.


La obiect, întrebarea pusă se reduce la una gramaticală: este verbul a orbita tranzitiv sau intranzitiv? Altfel spus, cuvîntul care exprimă generatorul orbitei (Soarele, centrul galactic etc.) ocupă locul de complement direct sau indirect? Nu există o metodă obiectivă de a răspunde la astfel de întrebări. Singurul criteriu este uzul. Iar dacă ambele tipuri de exprimare se găsesc în uz (în uzul îngrijit al limbii), atunci ambele sînt corecte. Deocamdată singurul dicționar (cel puțin dintre cele incluse la DEX online) care ne spune ceva pe tema asta este Marele dicționar de neologisme, 2000, care zice că a orbita e intranzitiv, ca urmare conform lui numai exprimarea 1 din întrebare e corectă. Formularea 2 pare să fie un calc după engleză. Dar e prea devreme să dăm verdicte, pentru că verbul e încă nou și nu știm cum îl vor prelua și folosi vorbitorii.


Dacă raționamentul conform căruia ați dedus că formularea 1 e pleonastică ar fi corect, atunci același raționament ar demonstra și că următoarele exprimări sînt tot pleonastice:


- Merg pe drum. --- Evident că merg pe ceva, altfel nu se poate, deci pentru a evita pleonasmul trebuie spus Merg drumul.


- Protestez împotriva scumpirilor. --- Evident că protestul e împotriva a ceva, deci trebuie spus Protestez scumpirile.


- Mă însor cu Maria. --- Evident că mă însor cu cineva, deci trebuie spus O însor pe Maria.


Dar în realitate nimeni nu spune Merg drumul, Protestez scumpirile sau O însor pe Maria, deci raționamentul e incorect. Formulările Merg pe drum etc. or fi ele pe undeva pleonastice, dar redundanța e inevitabilă.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Limba romana" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Exprimarea 1 este întradevăr pleonastică, dar se foloseşte mai des ca exprimarea 2 pentru că verbul "a orbita" nu este unul ceva supercomun în societate, iar omul nu vrea să explice ceva de 2 ori si ca să fie sigur că celălalt înţelege ce vrea să spună, el mai accentuează verbul cu "în jurul". Aşa se evită ca celui care se adresează să întrebe: "Da cei aia orbitează?"


Deci nu este un pleonasm de neiertat pentru că are un scop.


Te salut.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Limba romana" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Verbul "a orbita" nu e intrat in niciunul dintre dictionarele limbii romana, mai noi ori mai vechi, cu sensul folosit in exemplele de mai sus, adica acela de "a se deplasa in jurul a ceva".
 

Daca il folosim totusi astfel, atunci cred ca a doua exprimare este cea corecta, dat fiind ca prima este intr-adevar pleonastica.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Limba romana" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Nu cred ca e pleonasm. Din cate vad, a orbita = a gravita, a se afla pe orbita. Daca inlocuim in propozitie, avem "Pamantul graviteaza/se afla pe orbita in jurul Soarelui". Cum nu avem nicio repetare, nu este pleonasm.


Nota 1: a orbita in fizica nu inseamna a gravita, forta care tine electronul de nucleu nu e gravitatie, ci electromagnetism. Insa in DEX definitiile termenilor de specialitate sunt prezentate in general foarte sumar...
 

Nota 2: este realmente nevoie cand spui ca un corp orbiteaza alt corp sa precizezi pe cine orbiteaza anume, pentru o informatie completa. Chiar daca ar fi pleonasm, ar deveni acceptat in cele din urma. Evident, poti spune si "se afla pe orbita in jurul", dar tot acolo ajungi. Stiinta are si alte reguli in afara DEXului, de ex astronomii numesc metale toate elementele mai grele decat heliul, ceea ce in DEX nu se arata...

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Limba romana" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Corect este: "A orbiteaza B".

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Limba romana" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Sincer eu prin A orbiteaza B inteleg ori ca A orbiteaza in jurul lui B, ori A il face pe B sa orbiteze in jurul lui A C sau D. Deci eliminand asa zisul vostru pleonasm nu face altceva decat sa transpuna exprimarea intr-o forma vaga. Sau daca "O casatoresc pe Maria" nu-i 100% probabil ca ma casatoresc eu cu ea. Baza exprimarii consta in a te face inteles, intai inainte de toate.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Limba romana" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...