Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
959 vizualizari

Pe când eram copii, ne jucam cu acele telefoane făcute din cutii găurite la mijloc și legate cu o ață. Imi amintesc ca ne auzeam foarte bine prin acest mecanism primitiv. Care e fizica implicata aici? Cum funcționează acest sistem?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A.

in categoria Fizica
0 0

Din interiorul cutiei se transmit undele sonore prin acel fir, sub forma de vibratii.

Scientia.ro: Comentariul este din arhiva Q&A.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Stim ca sunetul este o vibratie, iar o coarda este un corp ale carui dimensiuni permit efectuarea vibratiilor. Propagarea sunetului comporta in principiu trei mari fenomene fizice: compresibilitatea mediului pe propagare, atenuarea in mediul de propagare si dispersia undei sonore. Compresibilitatea inseamna variatia densitatii mediului prin care se propaga unda, iar cu cat mediul este mai compresibil, cu atat unda sonora isi pierde mai mult din energie (aerul este mai compresibil decat ata folosita ca si canal de propagare). Asta nu inseamna ca daca vorbesti in casa dintr-un colt, auzi in celelalt colt. Trebuie ca materialul sa fie compresibil. Atenuarea se datoreaza energiei pierdute in momentul agitarii moleculelor/atomilor si depinde si de frecventa sunetului. Cu cat sunetul are frecventa mai mare, cu atat are energie mai mare de transportat, si este mai predispus la a o ceda mediului. Acum intervine dispersia undei sonore, de care se leaga claritatea sunetului. In aer, dispersia sunetului produce mult mai multe frecvente decat in cazul in care sunetul se propaga prin ata. Astfel, prin ata se propaga mai putine frecvente, deci este mai clar sunetul.

Ah, si mai este existenta celor doua pahare, pe post de elemente de amplificare si directionare a sunetului. Daca acestea nu ar exista, sunetul, pe langa faptul ca ar avea intensitate mica, ar fi si omnidirectional. Sper ca m-am facut inteles.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A.

...