Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
579 vizualizari

Dacă am folosi undele sonore în loc de undele electromagnetice în teoria relativității, concluzia la care se poate ajunge este că viteza sunetului e viteza maximă de deplasare prin spațiu?

Aș fi vrut să reînviu topicul http://forum.scientia.ro/index.php/topic,1766.msg30007.html#msg30007 , dar nu sunt incă primit ca user nou pe forumul Scientia.

Ce vreau să spun este că sunt conștient că există diferențe foarte mari între lumină și sunet (mod de propagare în vid de exemplu). Totuși, dacă am lua o altă unitate de măsură decât fotonii, s-ar putea ajunge la concluzia că această nouă unitate de măsură să fie viteza maximă de deplasare prin univers - eroare de măsurare. În acest fel, teoria relativității este aplicabilă undelor electromagnetice și adevărată, cu corectura că viteza maximă de deplasare prin univers este viteza de deplasare a noii unități de măsură.

Junior (714 puncte) in categoria Fizica
0 0
Cred ca e nevoie sa reformulati intrebarea. Acum e pur si simplu de neinteles, de-a dreptul fantezista. Spuneti ce anume din topicul de pe forum vreti sa intelegeti. Fiti concret. Lasati relativitatea deoparte...
0 0
Goguv, m-am gândit că faptul de a folosi lumina ca si unitate de măsură duce la afirmația că viteza luminii este viteza maximă de deplasare prin Univers. Dacă am înlocui raționamentul din Teoria Relativității - lumina fiind înlocuită cu sunetul - cred ca se poate spune că viteza sunetului este viteza maximă de deplasare prin Univers - ceea ce este fals...
0 0

Puteți găsi niște explicații aici.

0 0
Mulțumesc pentru link. Imi ia un pic de timp sa ma uit peste el și peste link-urile suplimentare.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Lumina are aceasi viteza indiferent de sistemul de referinta din care masuram.Pe de alta parte, sunetul are nevoie de un mediu de propagare si poate fi depasit de un corp care se deplaseaza mai rapid.
Junior (820 puncte)
0 0
Valangjed, înțeleg modul de deplasare a sunetului, dar nu înțeleg că viteza luminii este viteza maximă de deplasare prin Univers...

Cred că dacă am utiliza pentru măsurarea distanțelor un alt etalon decât lumina, am obține un raționament cum că noul etalon ar fi viteza maximă de deplasare prin Univers.
0 0
Ai o impresie gresita in privinta luminii ca "etalon". Teoria relativitatii nu implica asa ceva. La vremea cand teoria relativitatii a fost publicata etalonul de lungime era o bara metalica. Totusi in aronautica se folosete viteza sunetului ca unitate de masura, dar pentru viteze nu pentru distante. Asta nu o face sa fie viteza maxima. Mach 5 inseamna de 5 ori viteza sunetului.
...