Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
906 vizualizari

Desigur, m-ar bucura o explicatie pentru copii (6--12 ani, sa zicem), de aceeea am si integrat aceasta intrebare la categoria Stiinta pentru copii.


Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A.

in categoria Fizica

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Nu sunt deloc sigur de raspuns, dar cred ca are legatura cu viteza cu care putem procesa informatia vizuala pe care o receptionam. Cred ca e vorba ori de o limitare a ochiului (rata de refresh, ca sa ii spun asa, a acestei camere video care este ochiul, este mai mica decat viteza de rotatie a elicei), ori poate limitarea e chiar la nivelul creierului.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A.

0 plusuri 0 minusuri

Ce e aici nu e sigur pentru copii, dar cred ca e o analiza a fenomenului descris de tine:

http://www.pnas.org/content/93/8/3693.full.pdf


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A.

0 plusuri 0 minusuri

In mod normal, noi percepem miscarea (film) ca pe o succesiune de imagini (poze). Imaginile care compun miscarea (filmul) se succed cu o anumita frecventa. De aceea, putem percepe si vedea foarte clar miscarea inceata (ex: un om trecand prin fata noastra). Insa in momentul in care obiectele se misca foarte repede, nu reusim sa percepem fiecare milimetru din miscare, ci doar unele pozitii ale obiectului.

Atunci cand mergem cu trenul, pe geam vedem stalpii de pe marginea caii ferate. Noi vedem un singur stalp intr-un anumit moment. Desi noi vedem doar unele pozitii ale stalpului, creierul reuseste sa le integreze (deduce traiectoria reala), deci noi intelegem perfect directia de miscare a stalpului (relativa la pozitia noastra).

Atunci cand ne uitam la roata unei masini aflate in miscare, situatia e un pic diferita. Roata are 3-5 "spite" identice si creierul nostru nu poate face diferenta dintre ele. Daca unghiul dintre spite este de 72 grade (360 grade/5) si roata se invarte cu 60 grade intre 2 imagini succesive, creierul nu poate sti daca roata s-a invartit 60grade in sensul dat de directia de mers sau 12 grade in sens contrar. Tinand cont de faptul ca in al doilea caz, diferenta dintre cele 2 imagini este mai mica, noi percepem miscarea ca pe o miscare in sens contrar realitatii. Acest lucru se intampla atat la TV, cat si privind roata unei masini in realitate.

La elicea unui avion se intampla acelasi lucru. Diferenta este ca paletele elicei sunt mult mai subtiri decat "spitele" rotii unei masini. Deci, nu reusim sa gasim "o succesiune logica" in imaginile pe care le vedem, insa vedem paletele in toate punctele traiectoriei lor. Astfel, se creeaza senzatia unui disc transparent care de invarte. Discul este dat de palete, iar transparenta de imaginile pe care le vedem cand paleta nu se afla in acel punct.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A.

...