Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
  • Inregistrare
Pune o întrebare

Newsletter


3,397 intrebari

6,605 raspunsuri

15,059 comentarii

2,148 utilizatori

Cum ați explica ideea de ”roșu” unui orb din naștere?

1 plus 0 minusuri
249 vizualizari
Ideea acestei întrebări mi-a venit urmărind videoclipul de mai jos:Bineînțeles că nu este o întrebare care să suporte răspunsuri corecte sau greșite. E mai degrabă o provocare la adresa imaginației fiecăruia dintre noi. Eu, de pildă, mă gândesc că e posibil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat tehnologiile de scanare a creierului uman și implanturile cerebrale vor evolua suficient de mult încât să fim capabili să înregistrăm activitatea cerebrală responsabilă de crearea senzației de ”roșu” a unui om sănătos și să o putem replica stimulând corespunzător creierul unui orb din naștere.

Nu știu însă dacă doar limbajul uman va putea fi vreodată suficient în acest sens, dar aștept cu interes opiniile voastre...
a intrebat goguv Senior (6,168 puncte) Mar 9, 2017 in categoria Psihologie - Filozofie
Intr-un roman SF, cred ca "Masinaria Rock'n Roll" de Norman Spinrad, era vorba despre un drog care te facea "sa vezi sunete si auzi culori".
Cred ca ar fi o problema chiar explicarea culorii unui om cu vedere normala. Culorile nu le "explicam" copiilor ci le aratam. Nu e nimic de explicat.

Unui orb, care poate identifica diferente intre suprafete be baza de textura ii putem spune ca vazul permite o diferentiere similara intre suprafete cu properietati diferite.  Putem explica cumva ce anume numim culori. Dar nu o culoare anume.

Nici macar nu stim daca rosul e vazut de toti la fel. Dar invatam sa folosim numele culorii, prin comparatie cu cei din jur.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...