Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
538 vizualizari
A și B tocmai s-au stabilit în Țara Hoților, în orașe diferite. A vrea să îi trimită lui B ceva prin poștă. În Țara Hoților, orice lucru trimis prin poștă ajunge la destinație doar închis într-o cutie cu lacăt. Și A, și B au destule cutii cu lacăt la dispoziție, dar niciuna pentru care celălalt să aibă vreo cheie. Cum vor proceda cei doi?

Și, ca întrebare suplimentară, aveți idee de ce am încadrat întrebarea la tehnologia informației?
Senior (8.1k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
O modalitate de comunicare între A și B ar putea fi următoarea:
Presupun că A deține lacătul La cu cheia Ka și B deține lacătul Lb  cu cheia Kb. Deasemenea presupun că un lacăt are mai multe cheii. Prin urmare A trebuie să transmită propria lui cheie Ka lui B și acesta trimite propria lui cheie Kb lui A. Se fac următoarele mutări:
1. A pune în cutie Ka și-o încuie cu La -----> B
2. B pune și Lb -----> A
3. A scoate La și -----> B
4. B descuie Lb și obține cheia Ka. Se reia procedeul dar acum de la B la A.

5. B pune în cutie Kb și-o încuie cu Lb -----> A
6. A pune și La -----> B
7. B scoate Lb și -----> A
8. A descuie La și obține cheia Kb.

Astfel fiecare dintre cei doi deține cheia celuilat. Dacă A dorește să trimită ceva lui B, el va încuia cu propriul lacăt, B va putea descuia și obține acel ceva. Returnează cutia încuiată pentru ca A să aibă la dispoziție lacătul pentru o comunicare ulterioară. În criptografie procedeul se cheamă criptare simetrică deoarece atât expeditorul cât și destinatarul folosesc aceeași cheie la criptare și decriptare. În informatică această criptare este implementată cu algoritmi ca DES, AES, ...
Senior (5.0k puncte)
0 0
Criptarea simetrică se referă, exact cum ați spus, la folosirea aceleiași chei pentru cifrarea textului clar și descifrarea textului cifrat.

Mecanismul de schimb al cheilor imaginat și descris de dvs. a inspirat în criptografie un algoritm anume. Aveți idee care este acela?
0 0
Habar n-am, dar faptul că pentru a afla informația din cutie o persoană ar trebui să-și folosească lacătul propriu pe lîngă cel al expeditorului mă duce cu mintea la cheie publică/privată, deci criptare asimetrică iar algoritmul exponențial pentru aceasta este RSA.
0 0
La drept vorbind, nu știu cât de potrivite sunt analogiile în acest domeniu, dar eu citisem ceva legat de algoritmul Diffie-Hellman, nu de RSA...
...