Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
376 vizualizari
Care este diferența de timp între observarea răsăritului Soarelui de către locatarii de la parterul hotelului Burj Khalifa și cei de la ultimul etaj al construcției?

Aproximând rezonabil, câte răsărituri putem vedea într-o lună (30 de zile) având o construcție atât de înaltă la dispoziție?
Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
De ce crezi ca inaltimea turnului ar afecta numarul de rasarituri?

Editat mai tarziu: Oh, te gandesti ca nu stai la acelasi etaj ci vezi rasaritul de pe acoperis si apoi cobori pana e noapte din nou si il vezi inca o data?
0 0
Da, la ceva de genul acesta mă gândeam. Poate e posibilă coborârea chiar de mai multe ori într-o dimineață, clădirea fiind foarte înaltă...

Edit:
Problema chiar e una luată în serios de religia locală. Ramadanul are reguli care se amână puțin din cauza apusului soarelui pentru cei din vârful hotelului.
1 0
DIn cate am gasit pe net, diferenta e de ordinul a 1-2 minute pentru o inaltime de 1.5 km. Depinde si de latitudine. Turnul ala are sub 1 Km  deci diferenta e poate 1 min sau ceva mai putin. Dar diferenta se refera la durata zilei (in sensul de zi-noapte). Ar insemna ca partea de sus a soarelui dispare mai tarziu cu 1 minut. Si apare mai devreme cu un minut.

Ca sa vezi doua rasarituri, banuiesc ca at trebui sa vezi cum soarele incepe sa apara la orizont si sa astepti pana se vede complet, nu? Cum soarele are un diametru unghiular de 0.5 grade si viteza unghiulara de aproximativ 0.25 grade/min, rasaritul complet ar dura cam 2 minute. Deci daca cobori atunci la parter banuiesc ca deja se vede o portiune din soare, chiara daca nu a rasarit complet. Depinde de valorile respective, care sant destul de apropiate (efectul inaltimii poate fi in jur de 2 minute daca locatia e destul de departe de ecuator).

Sigur, astea sant valori aproximative, durata rasaritului depinde de inclinarea traiectoriei fata de orizont. Numai la ecuator e verticala. Rasaritul va dura ceva mai mult cu cat ne indepartam de ecuator. Dar si imfluenta altitudinii creste, din acelasi motiv (inclinarea traiectoriei).

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...