Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
  • Inregistrare
Pune o întrebare

Newsletter


3,396 intrebari

6,605 raspunsuri

15,061 comentarii

2,150 utilizatori

Cum zboară avioanele?

0 plusuri 0 minusuri
634 vizualizari
a intrebat Marian Carciumaru Novice (110 puncte) Nov 17, 2016 in categoria Stiati ca?-Fizica

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Avioanele sunt aparate de zbor cu motor (spre deosebire de planoare sau parapante care nu au motor), cu aripă fixă (spre deosebire de elicoptere).

Pentru a zbura, un avion trebuie să aibă o viteză relativă faţă de masa de aer în care se află, astfel încât pe aripa sa să se dezvolte forţe de suprafaţă de natură aerodinamică. Pentru simplificare, acestea sunt două: o forţă portantă şi o forţă de rezistenţă la înaintare. Forţa portantă este orientată către în sus iar forţa de rezistenţă la înaintare este orientată către în spate.

Astfel, asupra avionului în mişcare se manifestă patru forţe: greutatea sa, forţa de tracţiune generată de motor, forţa portantă şi rezistenţa la înaintare. Echilibrul (sau dezechilibrul) lor determină felul în care avionul evoluează: urcă, coboară, zboară orizontal, accelerează, se frânează sau îşi menţine viteza constantă.

Într-o primă accepţiune, două sunt legile care guvernează fenomenele despre care am spus mai sus: legea lui Bernoulli şi legea continuităţii.

În domeniul vitezelor mari, acolo unde fenomenul de compresibilitate a aerului produce efecte semnificative, apar aşa-numitele "unde de şoc" - zone unde curgerea aerului pe suprafaţa avionului prezintă discontinuităţi de presiune şi densitate - care afectează global poziţia şi echilibrul forţelor pe avion.
a raspuns Carmen Mitrica Novice (144 puncte) Nov 21, 2016
Cum apare portanta?

...