Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.7k vizualizari
Sunt in punctul A. Merg spre sud 1 km. Apoi merg spre vest 1 km. Continui spre nord cu 1 km si constat ca am revenit in A. Unde pe Terra se afla punctul A? E punctul A unic?
Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Punctul A se afla la polul nord.Raspunsul se "bazeaza" pe mai multe aproximatii dar ideea ar fi cam asa:Mergem pe meridianul de 30 grade spre sud, dupa 1 km mergem spre vest inca un km si intalnim meridianul de 330 grade pe care mergem spre nord revenind in punctul A.
Junior (820 puncte)
0 0
Nu stiu exact daca aveti dreptate cu calculul de meridiane, adica nu mi-e clar daca acel km parcurs spre vest tine de la 30 la 330 de grade (presupunand ca Terra e o sfera perfecta, as zice, pur intuitiv, ca trebuie sa tina mult mai putin de 300 de grade; dvs. cum ati calcula?), dar, oricum, nu conteaza, iar Polul Nord, ca punct identificat, e corect. Asta este insa doar o parte a raspunsului. Intrebarea e daca mai gasim alte asemenea puncte pe Terra si unde anume.
1 0
Nu sant 300 de grade ci 60. Meridianele "cresc" de la Greenwich spre est. Daca mergi spre vest 60 de grade ajungi de la 30 la 0 si apoi la -30 sau 330.

Cele trei distante egale formeaza un triunghi echilateral deci unghiul e 60 de grade.

Exista un punct cu proprietati similare, dar nu identice. Este descris in problema cu ursul:

Un urs iese din barlog, merge 1 km nord, 1 km vest si 1km sud, ajungand din nou la barlog. Intrebarea era: ce culoare are ursul. :)
0 0

Multumesc pentru explicatie. Deci mi-am mai lamurit o chestiune, cea cu meridianele. Intr-adevar, nu luasem in calcul in ce directie se numeroteaza acestea.

In legatura cu ursul, haideti sa-l lasam totusi deoparte, caci existenta sa in problema limiteaza plaja de raspunsuri :-)

L.E.:
As fi curios cum se calculeaza totusi cu exactitate pe ce meridian se formeaza triunghiul echilateral de care vorbiti, plecand la drum de la polul nord spre sud pe meridianul de 30o long. E. La aceste distante foarte mici in raport cu Terra putem aproxima arcele respective de cerc cu linii drepte, ajungand astfel la un triunghi echilateral pe meridianul de 30o long V (si banuiesc ca despre aceste aproximari vorbea si valangjed), dar daca vrem sa fim rigurosi 100%, cum s-ar face calculele si la ce longitudine exacta am fi cand am porni inapoi spre nord?

1 0

Aproximarile sunt mai multe.1.Consideram Tera o sfera "perfecta". 2.Nu tinem cont de denivelarire planetei(daca urcam si coboram un deal se "schimba" kilometrul). 3.In zona polului nord, chiar daca nu exista dealuri, exista gheturi cu denivelari, mai mici sau mai mari. 4.Asa cum ai spus, aproximam arcele de cerc ca fiind segmente de dreapta.

A cincea "aproximare" tine de masa planetei, TRG, influenta exercitata de soare si celelalte planete, gaura neagra din centrul galaxieismiley, viteza de rotatie a planetei, etc. Mi-e greu sa calculez pentru o sfera aflata intr-un spatiu euclidian in care nu exista corpuri "grele", darmite in spatiul nostru "imperfect"!

Comentariul meu este o gluma.Inteleg ce rezultat vrei dar nu ma pricep la "geometria corpurilor de rotatie".

1 0

Calculul "exact" e foarte aproape de cel aproximativ. 

Considerand pamantul o sfera  cu perimetrul de aproximativ 40,000 km, o deplasare de un 1km pe meridian corespunde la un unghi de aproximativ

 q=360/40,000 grade sau 

q =2p/40,000 =1.5 x10^(-4) radiani.

 Raza cercului paralel cu ecuatorul, situat la un km de pol va fi 

r=R sin(q)  unde R este raza pamantului, aproximativ 6,400 km. La unghiuri atat de mici putem aproxima foarte bine sinusul cu unghiul in radiani.

Rezulta r = 1 km

 Perimetrul acestui cerc va fi 2 p r (6.28 km) iar 60 de grade pe acest cerc vor masura

2 p r/6= 1.05 km.

Foarte aproape valoarea de 1km, nu?

 Cei 0.05 km diferenta corespund la un unghi de

360o *(0.05km/6.28km) =2.8o.

Deci meridianul de intoarcere nu va fi chiar 330 ci mai aproape de 333, daca merge doar 1km (si nu 1.05km).

0 0
Multumesc pentru explicatii.
Vad ca discutia a stagnat aici, asa ca ma vad nevoit sa insist cu intrebarea privind celelalte solutii ale problemei...
0 0
Solutia este unica.Punctul A se afla la intersectia celor doua arce de cerc pe care mergem spre sud respectiv spre nord.Ca sa mergem "exact" spre sud sau spre nord, din orice punct de pe planeta, trebuie sa mergem de-a lungul unui meridian.Singurele puncte unde meridianele se intersecteaza sunt polul nord si polul sud.De la polul sud, in orice directie ai merge, nu poti merge spre sud deci singura solutie a problemei este polul nord.
0 0
Da, in principiu aveti dreptate. Ce ramane de vazut este daca nu cumva putem ca mergand 1 km spre vest sa revenim pe acelasi meridian :-)
0 plusuri 0 minusuri
Ca sa nu mai deschid alt topic,intreb aici : mai exista puncte cardinale in univers? Sau ca sa nu merg asa de departe,macar in sistemul solar din care face parte si Terra?  Inclusiv notiunile de : sus ,jos,stanga ,drepata mai au relevanta in spatiu? Tind sa cred ca aceste notiuni au sens doar fata de un sistem de referinta,in cazul nostru Terra,iar in univers lucrurile se cam complica!!
Novice (115 puncte)
...