Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
656 vizualizari
Să presupunem că interiorul planetei noastre ar fi transparent, iar conturul zonelor de uscat aflate la antipozi ar putea fi privit prin interiorul planetei ca și cum Terra ar fi observată de undeva din spațiu.

Cum ar vedea un român aflat la București Noua Zeelandă, Australia ori Japonia? Ce dimensiuni relative ar avea aceste insule pentru privitorul de pe partea cealaltă a planetei, prin comparație cu, să spunem, obiectele din propria casă?
Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Sa luam ca exemplu Australia. Are o lungime (E-V) de aproximativ 4,000 km. Distanta in linie dreapta intre Bucuresti si Australia nu poate fi mai mare decat diametrul pamantului, aproximativ 13,000 km. Distanta reala va fi probabil ceva mai mica, nu cred ca Romania si Australia sant chiar diametral opuse.

Deci dimensiunea unghiulara a Australiei va fi in jur de 1/3 radiani sau 20 de grade. De fapt asta ar fi o limita inferioara, presupunand ca cele doua locatii ar fi la antipozi, ca in titlu.

Daca intindem mana inainte, in fata ochilor, latimea palmei sau a pumnului strans acopera aproximativ 15 grade. Deci Australia ar parea cam de dimensiunea palmei, poate va fi acoperita de palma sau poata da putin pe afara.

Junior (872 puncte)
0 0
De ce 1/ 3 radiani si nu 4 / 6.5 radiani?  Scuze, am gresit.
0 0
Consideran un triunghi isoscel cu varful in bucuresti si cu baza latimea Australiei si apoi ducand bisectoarea/inaltime, ar trebui de fapt sa luam tangenta jumatatii de unghi mai inatai

tan (theta/2)= 2/13

Asta ar da un unghi de 8.7 grade. Deci unghiul intreg ar fi 17.4 grade.

Daca consideram unghiul destul de mic sa aproximam tangenta cu unghiul am avea

theta/2=2/13 si

theta =4/13 sau aproximativ 1/3 radiani sau 20 de garde (mai aproape ar fi 19 grade, luand 1 radian ca 57 de grade, aproximativ).

Tot ce am facut aici si mai sus e o estimare, sigur. Nu un calcul precis. Atata timp cat nu stim distanta exacta nici nu ar avea sens. Si oricum se cerea doar sa comparam cu obiectele din jur, ale caror dimensiuni nu sant specificate cu precizie.

Dar nu inteleg de ce ar fi 4/6.5. Cum vedeti triunghiul respectiv?

PS. Cred ca am scris in timp ce ati editat mesajul. Coincidenta, deh. :)
...