Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.0k vizualizari
Avem la dispoziție două fire lungi din material textil. Despre fiecare dintre ele știm că ard de la un capăt la celălalt în exact o oră. Arderea nu este uniformă, în sensul că, de pildă, după 30 de minute un fir nu arde neapărat în proporție de 50 la sută. Nu știm nimic cu privire la ritmul de ardere al firelor.

Cum măsurăm 50 de minute folosind cele două fire și o brichetă?
Senior (8.1k puncte) in categoria Diverse
1 0
Legam bricheta de unul dintre fire si facem un pendul?

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Notez cu AB un fir si cu C un punct oarecare pe acesta. Mai notez cu t1 timpul in care arde AC, deci timpul de ardere BC este 60- t1. Aprind punctele A si C ( din acest punct focul merge si spre A si spre B). AC arde in t1/2 si din BC ramine de ars 60 - t1 - t1/2. Am presupus ca AC arde mai repede. In acest moment BC s-a scurtat la XC care dupa cum am spus ar arde in 60 - t1•3/2. In momentul  in care AC a ars aprind  focul intr-un punct oarecare Y de pe XC ( el pleaca si la X si la C). Timpul XY = t2 si YC = (60 - t1•3/2) - t2 - t2/2 = 60 - (t1 +t2)•3/2. Procedind la fel in continuare, deci tot aprinzind pe undeva segmentul ramas nears, ajungem la ultimul segment, infinitezimal, care are timpul de ardere 60 - 3/2 • sum (t1:tn). Acest timp trebuie sa fie egal cu 0. Deci 60 - 3/2• sum(t1: tn) = 0 => 1/2•sum(t1:tn) = 20. Dar t1/2 + .... +tn/2 este chiar timpul de ardere al intregului fir AB. Am obtinut un timp de 20 de minute pentru un fir si exact cind am terminat cu acesta, folosind aceeasi Zippo, aprindem ambele capete ale celui de-al doilea fir. Acesta va arde in 30 de minute. 20 (primul) +30 ( al doilea ) = 50 minute.
Senior (5.0k puncte)
0 0
As plusa, ca la poker, dar nu va pot vota decat o singura data, asa ca tot ce pot face e sa va provoc la inca un efort: cum facem ca sa masuram un anumit procent dintr-o ora, un (a/b) dintr-o ora, cu a si b naturale, 0<(a/b)<=1?
0 0
Sincera sa fiu, nu prea am chef sa va raspund (enuntul intrebarii era clar si nu presupunea: dar daca asa, dar daca altfel, etc.). Un timp a, cred ca s-ar obtine, pornind de la raspunsul meu, punind foc in 60/a pozitii din primul fir, simultan aprinzind firul 2 la un capat, rezultind b. Cred ca este corect doar pentru a existind ca divizor de 60.
0 0
Dragă colegă de forum,

Realmente îmi e greu uneori să vă interpretez reacțiile. Probabil vă așteptați să vă fi votat răspunsul drept cel mai bun, nu știu...

Ideea e că deocamdată mai aștept și alte răspunsuri la prima întrebare. Asta pentru că bănuiesc că există și alte rezolvări, complet diferite.

Provocarea subsecventă e un exercițiu intelectual suplimentar și atât... Cel mai bine ar fi fost să fi postat o întrebare separată...

Sper să mă înșel și să fiți de fapt o ”pacifistă”, iar eu un foarte prost interpret al emoțiilor feminine :)
...