Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.5k vizualizari
M-am gandit sa vorbim despre asa ceva si in contextul unor discutii ceva mai aplicate prin presa noastra despre religie si predarea ei in scolile romanesti.

Poate ca pare seaca si cumva prea "matematica", prea "statistica" intrebarea mea. Nu stiu cat ne pot ajuta statisticile din cartile de istorie sa cuantificam binele pe care diversele religii l-au adus comunitatilor de credinciosi de pretutindeni, in schimb despre raul pe care l-au produs se poate vorbi de multe ori cu cifre destul de clare si crude.

Care e parerea dvs.? Care a fost cea mai benefica religie pentru cei care au imbratisat-o, la nivel planetar si la scara istorica vorbind? Dar cea mai maligna?

 

P.S.:

Realizez acum, dupa formularea intrebarii, ca titlul e totusi unul impropriu, in masura in care nu cred ca dogmele in sine produc rau ori bine, ci manifestarile pe care acestea le genereaza in practica, in cotidian...
Senior (8.1k puncte) in categoria Religie

4 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

În mintea mea când e vorba de religie bună sau rea apar mereu cuvintele scrise de cineva prin anul 150-200 DH dar valabile grozav si după aproape 2000 ani:

”Este un privilegiu omenesc si un drept natural ca fiecare sa venereze ceea ce crede; religia unuia nici nu dauneaza nici nu foloseste altuia. Fiindca a constrange la religiozitate nu este religie; religia trebuie imbratisata de bunavoie, nu prin violenta, de vreme ce si sacrifiicile cer consintamantul sufletului. Astfel, nu aduceti nici un serviciu zeilor vostri, cu toate ca ne siliti sa le jertfim.Caci ei nu se bucura de sacrificiile celor ce nu le aduc de bunavoie. Doar daca nu cumva indragesc violenta! Insa Dumnezeu nu este iubitor de violenta! Intr-un cuvant, adevaratul Dumnezeu daruieste in mod egal toate ale Sale, si celor ce sunt ai Sai, si profanilor.”

Nu știu dacă acesta e răspunsul așteptat dar .... asta gândesc acum ...

Novice (107 puncte)
3 plusuri 1 minus
O religie anume nu face nici bine, nici rau, umanitatii. Colectivitatea de oameni care adopta o religie care li se potriveste poate face si bine si rau. Ceea ce este bine pentru ei poate fi rau pentru altii. Influenta unei religii poate fi analizata numai asupra unei parti a umanitatii. Raspandirea crestinismului a avut o mare influenta in Europa, a coincis cu debutul unui mileniu intunecat in care valorile antichitatii au fost distruse si uitate, dar nu a avut nici o influenta in China, etc. O judecata de ansamblu asupra influentei religiilor asupra umanitatii nu poate fi facuta deoarece nu avem un arbitru obiectiv si impartial.
Junior (817 puncte)
1 0
Cand Dumnezeu le ordona israelitilor sa-si omoare toti dusmanii, dar in schimb sa pastreze fetele virgine pentru ei... dupa logica ta, acest lucru nu este bun si nici rau?
1 0
Avem un arbitru obiectiv: ratiunea umana.
1 0

 claudius93 a scris:

”Cand Dumnezeu le ordona israelitilor sa-si omoare toti dusmanii, dar in schimb sa pastreze fetele virgine pentru ei... ”

 Puteti cita si sursa acestei informatii ? ... inainte de a incerca sa raspund la ea......

0 0
Care ar putea fi sursa decat Biblia? Numere 31:17-18 Am facut, totusi, o greseala. Nu Dumnezeu le ordona, ci Moise.
0 0

Da, se pare ca decizia cu salvarea populatie de sex feminin de la noi nascuti pana la fecioare a apartinut lui Moise, exterminarea madianitilor a venit de la Dumnezeu implinita prin Moise.

Nu va suparati ca am intrebat sursa dar am dorit sa vad care este „judecatorul„ (ca sa il numesc asa) al discutiei noastre.

Folosind biblia ca etalon raspunsul meu nu are valoare decat in conditia in care pornim de la premiza (axioma daca vreti) ca ce e scris acolo este 100% adevarat.

De ce ordona Dumnezeu uciderea si crima ? (in cazul acesta a unui neam intreg) este itrebarea cea mai evidenta si de bun simt care se poate pune. Dumnezeu prin cartea Sa nu isi explica intotdeauna actiunile la unele ne da cateva indicative logice la altele nu, dar principiul dupa care actioneaza este mereu acelasi neschimbat si anume ca: „...stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre bine -romani... 8:28„ Problema este ca binele devine interpretabil si chiar diferit atunci cand il priesti din locuri diferite sau dintr-o perspectiva mai ampla sau mai restransa.

Ganditi-va cum vede binele un cetatean care se afla intr-o localitate care a fost incercuita de o armata din ordinul guvernului (sa spunem) pentru ca acolo s-a declansat o epidemie care poate ucide toata populatia daca nu este oprita pentru ca nu exista antidot. Moare un oras (e rau asta !) se salveaza o tara intreaga , poate un continent , poate toata lumea ...(e bine asta?)

In termeni biblici moarte si viata au un inteles mai aparte decat cel pe care il folosim in mod obisnuit. Viata inseamna impreuna cu Dumnezeu, Moarte inseamna despartit de Dumnezeu aceasta fiind valabil inclusiv (mai ales) dupa ce in termenii nostri moartea se intampla. (prioritatea fiind viata de dupa moartea fizica)

Ceea ce sa intamplat in relatarea din numeri 31 a fost o epidemie care ucidea poporul evreu venita prin Balaam la ordinul lui Balac. Cu siguranta dumneavoastra stiti relatarea si nu e nevoie sa o repovestesc inca odata (si asa am facut destul de lung raspunsul)  

Raspunsul la intrebarea dumneavoastra:dupa logica ta, acest lucru nu este bun si nici rau?„ este: Moartea oamenilor nu este un lucru bun, dar decizia a fost luata pentru un mai bine pentru toata umanitatea.

Istoric vorbind Dumnezeu a actionat in multe feluri si in diferite moduri ceea ce ma bucura e ca acum nu mai cere si nu va mai cere nimanui sa ucida o fiinta umana.

0 0
Dacă Biblia e sursa citatului, Atunci Dumnezeul Creștin este sursa ”Răului”. :)
1 plus 1 minus

Dogme promovate de religia crestina: sclavagismul, rasismul, sexismul, favorizarea unei natii fara motiv, incultura. La astea m-am gandit in 30 de secunde. Judecati voi daca sunt bune sau rele. Normal ca o religie poate face rau daca dogmele pe care se bazeaza sunt rele. Nu ma pot pronunta fata de celelalte, deoarece n-am prea multe cunostinte legate de ele.

http://www.evilbible.com/Murder.htm

Experimentat (3.5k puncte)
0 0
o religie e o unealta,la fel ca un ciocan sau ca o seringa , ce face fiecare cu ea o transforma in buna sau rea, daca tu vezi ca unealta din mana ta nu poate face decat rau o lepezi si iei alta unealta ca sa faci bine , pentru asta ai cap si minte,si judecata,,daca iti place raul ce il face aceasta unealta nu unealta e de vina ci tu ca esti rau,asa inteleg eu chestia asta.ce ziceti?
1 0
Intrebare:Tu ai citit Biblia? Toata? Sau doar Noul Testament? Sau doar ce ti-a placut tie?
0 plusuri 0 minusuri

"Pericolul nu vine de la divinitate, ea nici nu există, ci de la cei ce au confiscat divinitatea." — Profudereligie.Blogspot.Ro

Junior (1.3k puncte)
...