Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
25.2k vizualizari
Salut .
Explicatimi si mie cum pot aprinde un bec daca iau faza dintr-o priza sau intrerupator nu conteaza si un fir care duce in pamant de exemplu fundatia casei care are fier sa faca impamantare buna .. il pot aprinde ?.
Dr reusesc sa iau faza din-ainte de contor si sa aprind becu ? faza din contor si nul din pamant.. bara fier in pamant .
Nu e vorba de furat curent sau mai stiu eu ce ...ci doar vreau sa stiu cum functioneaza faza si nulu la curentu electric.
inchisa cu mentiunea: mi-a fost de ajutor raspunsurile si nu mai am nevoie de altele .
Novice (109 puncte) in categoria Fizica
0 2
Nu conteaza daca iei faza dinainte de contor sau dupa contor, atata timp cat iei nulul din pamant contorul nu va inregistra. Ca sa poti lua nulul din pamant, trebuie sa te asiguri ca ai si nul la priza (cel de impamantare)
Adica, daca instalatia ta e prevazuta doar cu 2 fire (faza si nul) nu functioneaza.  Trebuie sa fie legata la pamant, adica sa ai si nul de protectie.

La intrebarea cum functioneaza. Incep cu un exemplu. Ai o baterie de masina (nu 777)
si vrei sa luminezi un bec dincolo de rau. Bati un tarus in pamant pe malul 1 si legi la una din bornele bateriei. La cealalta borna legi firul, traversezi raul legi becul si il mai legi la un tarus care il bati in pamant, In functie de puterea becului, lungimea firului, si puterea bateriei, acel bec va lumina mai mult sau mai putin pamantul fiind un bun conducator de curent , asta in functie de compozitia sa. Deasta am dat exeplul cu raul, pamantul din zona fiind umed !
3 0
Daca bobina de curent a contorului este legata pe faza si iei faza dupa contor, chiar daca iei nulul din pamant contorul va inregistra.Contorul are 4 borne corespunzatoare celor doua bobine.Bobina de tensiune este alimentata intre faza si nul iar bobina de curent este legata in serie pe faza tocmai pentru a evita eventualele furturi.Daca dintr-un anumit motiv se va lega bobina de curent pe nul atunci , intr-adevar, luand nulul din pamant contorul nu va inregistra.
0 0
Dacă becul nu se aprinde când îl conectezi între fază și nulul de la pământ, atunci ai o problemă cu împământarea pe care trebuie să o remediezi. O împământare bună trebuie să poată face orice bec să lumineze normal, altfel nu-și îndeplinește rolul de protectție.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Doar ca sa intelegi fenomenul!. La firele dinainte de contor nu ai voie sa umblii, este furt!. Pamantul, mai ales daca e umed si are o suprafata mare de contact cu capatul firului prin care iei nulul, (preferabil o bucata mare de tabla de Cu legata la fir), prezinta o rezistenta destul de mica, apropiata de a firului prin care trece nulul prin contor, iar daca nici faza nu trece prin contor, acesta nu va inregistra nimic. Este ca si cum ai lega nulul de la intraarea in contor cu cel de la iesirea acestuia si la fel si intrarea fazei cu iesirea ei, majoritatea curentului ocolind contorul prin firele respective care au rezistente mai mici decat bobinele din contor, sau ai lega firele direct, fara contor.
Junior (743 puncte)
0 plusuri 1 minus
Ca sa aprinzi un bec trebuie sa generezi un anumit curent electric prin el, stabilit de teorema lui Kirchoff.
Ideea pe care trebuie sa o retii este ca acest curent se stabileste intre puncte de potential electric diferit.
Faza in cazul tau are un potential oscilant iar pamantul sau nulul e la zero si nu conteaza daca vorbesti de nulul de lucru sau de o impamantare la o casa, tot potential zero au.... teoretic cel putin! Practic nu sunt fix zero, in special nulul de lucru, care este conectat la istalatia de neutru a transformatorului din postul de transformare. Daca masori nulul de lucru fata de un nul de protectie bine realizat o sa ai surpriza sa fie cativa volti pe cel de lucru, iar motivul este legat de tipul consumatorilor din circuit.  In schimb nulul de protectie este un nul practic separat galvanic de instalatia electrica existenta si, daca e bine facut, este cu potentialul practic zero, de asta si este folosit pentru protectie, este mult mai sigur.

Dar in mod sigur, daca iei faza dintr-o instalatie electrica (indiferent de punct) si printr-un bec legi la o priza de pamant (ceea ce numesti tu pamant), becul se va aprinde.
Experimentat (3.1k puncte)
...