Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
356 vizualizari
Buna ziua!

 Am o nelamurire in privinta unui barem de la olimpiada judeteana de fizica 2010 (clasa a 9-a). Subpunctul c) al problemei:

 Se lipeşte pe faţa opusă lentilei de la punctul b) o folie de aluminiu perfect reflectătoare de forma unei calote sferice, coaxială cu lentila, având aceeaşi rază de curbură ca şi suprafaţa lentilei şi pe care o acoperă parţial. Calculează raportul dintre mărimile imaginilor unui obiect, date de sistemul optic astfel format, atunci când acesta se află la distanţa D=20 cm de lentilă, pe axa optică principală, ştiind că indicele de refracţie al materialului lentilei este n=1,5.

Lentila de la punctul b) avea convergenta de C=10 dioptrii

Nelamurirea mea este ca ei in barem calculeaza convergenta sistemului ca fiind pozitiva, prin formula Cs=2/R + 2Cl sau Cs=2Cl-Co

unde Cs=convergenta sistemului, Cl=convergenta lentilei, R=raza de curbura a oglinzii / lentilei, Co= convergenta oglinzii

Dar nu ar trebui sa fie Cs= Co-2Cl < 0 ?
Novice (327 puncte) in categoria Fizica
1 0
E mai mult decît o chestiune de convenție? Pînă la urmă nu are importanță cum definim convergența, ci numai dacă formarea imaginilor în teorie se potrivește cu cea reală.

Ca o observație în trecere, văd că autorul problemei e puțin lipsit de simț practic, un simptom pe care îl văd des în învățămîntul românesc de fizică, iar lipsa de simț practic li se transmite astfel și elevilor. Nu merge să lipești o folie de aluminiu pe lentilă ca să faci o oglindă bună pentru format imagini. În realitate problema asta se rezolvă mult mai simplu creînd un film de aluminiu pe lentilă prin depunere în vid. Oglinda care se obține e ca și perfectă.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...