Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari


Ar mai fi de adaugat ceva dincolo de cele spuse de Dawkins in fragmentul video de mai sus? Ce mai contin medicamentele homeopate, dincolo de apa? Chiar se merge atat de "sus" cu dilutia pe cat afirma biologul in film? M-ar interesa si pareri ale taberei homeopate, caci ma intreb daca s-a nascut si o aripa "filozofica" a sustinatorilor acestor principii alternative, tabara care sa incerce sa demonteze puternicul curent existent acum si indreptat impotriva validitatii acestor metode...
Senior (8.1k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Da, aș avea ceva de obiectat. Dawkins spune că în apă nu mai rămîne nici o moleculă de substanță activă. Asta e totuna cu a spune că teoriile noastre actuale prezic că medicamentele homeopatice nu au nici un efect. Dar istoria științei ne învață că teoriile nu au descris niciodată perfect realitatea. De exemplu, teoriile de prin secolul 19 duceau la concluzia că un aparat mai greu decît aerul nu poate zbura. Așa cum acele concluzii s-au dovedit a fi greșite, tot așa concluziile pe care le tragem din teoriile actuale pot fi și ele greșite.

Singurul mod în care putem verifica direct dacă homeopatia ajută sau nu la ceva e următorul: măsurarea clinică a efectelor acestor medicamente homeopate, cu toate precauțiile necesare (pentru a compensa efectul placebo etc.). Abia atunci putem spune dacă homeopatia merge sau nu. Pînă în prezent toate experimentele de acest fel au dus la concluzia că homeopatia nu ajută la nimic. Ăsta e argumentul împotriva homeopatiei, nu faptul că apa aceea nu mai conține nici o moleculă de substanță activă.

Ca idee generală, nu poți folosi o teorie pentru a contrazice altă teorie. Numai experimentul poate contrazice o teorie.
Expert (12.9k puncte)
1 0

Nu prea sunt de acord cu ideea ca doar experimentul poate contrazice o teorie. E drept ca validitatea unei teorii poate fi demonstrata, finalmente, doar prin experimente documentate si ale caror rezultate trebuie sa fie repetabile, dar la invalidarea unei teorii cred ca se poate ajunge si prin mijloace logice si matematice.

 

Ce facem, pentru orice bazaconie emisa de un amator intr-un domeniu ne apucam sa punem la punct experimente complicate? 

 

Exista o multime de sustinatori ai unor teorii fantasmagorice, unii dintre ei prezenti chiar si pe forumul acestui site, care pot fi combatuti cu usurinta prin argumente logico-matematice ori care tin de teoriile solide din stiinta; acesti indivizi aduc intotdeauna in sprijinul propriilor idei argumentul suprem cu privire la faptul ca aceia care ii contrazic nu o pot face si pe cale experimentala. Cu astia ce facem? Ii bagam in revistele peer-review pana la proba experimentala contrarie? Asa se procedeaza in stiinta moderna? Se pleaca de la prezumtia de validitate a oricarei bazaconii?

 

Mie unul imi e destul de clar ca, atata vreme cat accept ideea ca o pastila contine apa si zahar, exclusiv, asta e echivalent cu a spune ca respectivul amestec nu poate vindeca gripa.

 

Iar intrebarea o formulasem in ideea exprimata si initial, de a localiza incercarile de a aduce teoriile homeopatilor in zona unei logici de bun simt. Nu exclud faptul ca o asemenea argumentatie e posibila, desigur...

0 0
Intr-adevar, nu trebuie sa dovedim sau sa invalidam afirmatiile altora. Aici se potriveste bine intrebarea "pe ce te bazezi?". Oamenii de stiinta ar fi receptivi la un contract de cercetare pe orice tema controversata. Mai lipsesc sponsorii necesari.
2 0
Goguv, de fapt valabilitatea unei teorii nu poate fi demonstrată experimental. Se poate demonstra numai lipsa de valabilitate. Un experiment poate să demonstreze dintr-un foc că o teorie e greșită, în schimb pentru a susține (nu demonstra) că teoria e corectă trebuie ca aceasta să fie confirmată experimental în situații foarte variate. Dar asta e altă discuție.

Numai cu logica și matematica nu se poate demonstra nimic despre realitate, de exemplu din fizică. Asta se întîmplă pentru că în ultimă instanță un raționament despre realitate trebuie neapărat să includă și informații despre realitate. Degeaba face Dawkins raționamentul „Medicamentul homeopat nu conține decît apă, deci nu poate vindeca nimic”. Dacă vine apoi cineva și demonstrează experimental că totuși medicamentul homeopat vindecă ceva, atunci raționamentul lui Dawkins nu are nici o valoare.

Vă reamintesc ce se spunea în secolul 19 despre zbor: asupra unui corp mai greu decît aerul nu acționează nici o forță în sus, deci nu poate zbura. Partea de logică a raționamentului e impecabilă, și totuși concluzia e greșită. De ce? Pentru că partea legată de realitate a raționamentului e falsă, și anume presupunerea că numai forța arhimedică poate acționa în sus. Au venit unii și au construit aparate care zboară deși sînt mai grele decît aerul, iar prin asta au distrus teoria aceea pe loc.

„Ce facem, pentru orice bazaconie emisa de un amator intr-un domeniu ne apucam sa punem la punct experimente complicate?” --- Dar cine a zis că trebuie contrazisă cu dovezi orice bazaconie emisă de un amator? Dacă amatorul vrea să-și susțină bazaconia atunci să facă el experimente. E datoria lui. La fel e și cu homeopatia: dacă „medicii” homeopați vor să afirme că homeopatia e un alt fel de medicină, la fel de științifică, atunci să demonstreze ei eficacitatea tratamentelor homeopate. Pînă una alta n-au reușit.

„acesti indivizi aduc intotdeauna in sprijinul propriilor idei argumentul suprem cu privire la faptul ca aceia care ii contrazic nu o pot face si pe cale experimentala. Cu astia ce facem?” --- Ăla nu e argument, iar indivizii ăștia nu înțeleg cum funcționează știința. Dacă ei afirmă ceva despre realitate, tot ei trebuie să și demonstreze.

„Ii bagam in revistele peer-review pana la proba experimentala contrarie?” --- În revistele științifice se publică studii care conțin atît afirmația cît și susținerea ei, nu doar ipoteze goale care urmează să fie susținute (teoretic sau experimental) cîndva.

„Mie unul imi e destul de clar ca, atata vreme cat accept ideea ca o pastila contine apa si zahar, exclusiv, asta e echivalent cu a spune ca respectivul amestec nu poate vindeca gripa.” --- Și eu am aceeași impresie. Dar asta nu e o dovadă împotriva homeopatiei. De-a lungul istoriei au apărut mereu idei noi, foarte îndrăznețe, respinse (argumentat!) de oamenii cei mai deștepți ai domeniilor respective. O parte din acele idei pînă la urmă s-au confirmat și fac parte din cunoștințele de azi ale omenirii: heliocentrismul, genetica, relativitatea etc. Ce vreau să spun e că o impresie, chiar bazată pe o teorie solidă, nu e suficientă pentru a respinge o ipoteză.

Vreau să fac o precizare. Mie Dawkins mi-e foarte simpatic și îl apreciez enorm pentru ceea ce face de cîteva zeci de ani încoace. Nu vreau să spun că în filmul ăsta a făcut o greșeală de logică. Foarte probabil afirmația că medicamentul homeopat nu conține decît apă a fost dată nu ca demonstrație împotriva homeopatiei, ci doar pentru ca publicul să înțeleagă ce conține de fapt un medicament homeopat: apă chioară. Deci obiecția din răspunsul meu e doar în ideea că cineva ar putea crede că filmul se vrea o demonstrație cu cap și coadă.

Și încă o precizare. În practică experimentele sînt de obicei foarte complexe și extrem de frecvent rezultatele lor par să contrazică teoria. Cel mai adesea greșeala e undeva în experiment și rezultatul nu ajunge să fie publicat nicăieri, dar sînt și excepții, unele foarte sonore, cum a fost cea cu neutrinii de la CERN mai rapizi decît lumina. O teorie poate fi distrusă de un experiment, cum spuneam, dar numai după ce ne asigurăm că experimentul nu e el însuși eronat.
0 0
Multumesc pentru completari  si lamuriri. Mi-am mai clarificat niste lucruri. E educativ si reconfortant, in acelasi timp, sa citesc argumentatii atat de solide.
1 plus 0 minusuri
Homeopatia este o metoda terapeutica pe care multi o considera eficace in diverse afectiuni cronice. Adeptii teoretizeaza metoda afirmand ca, prin intermediul moleculelor apei, se transmit informatii despre o anumita substanta extrem de diluata care, in caz extrem, poate lipsi cu desavarsire din compozitia remediului. Nu exista metode stiitifice pentru a depista asemenea informatii, din care cauza metoda este considerata nestiintifica. In general nu a fost confirmata stiintific "memoria" pe timp lung a apei, dar nu este exclus sa existe asa ceva. In acest caz ar trebui ca apa sa memoreze, in afara de informatia despre substanta folosita de preparator, informatii despre toate substantele cu care a venit in contact vreodata, de aici un "efect" total imprevizibil al remediului. Personal nu cred in homeopatie, deci oamenii pot consuma fara grija apa chioara. Credinta poate muta muntii.
Junior (817 puncte)
0 0
Imi poti indica un material pe tema "memoriei" despre care vorbesti a apei, material sustinut de homeopati celebri?
0 plusuri 3 minusuri

Apa are memorie.  Structurarea apei se refera la modul in care moleculele sale sunt organizate. Moleculele de apa se unesc in grupuri, care sunt numite clustere. Oamenii de stiinta sustin ca aceste grupuri lucreaza ca celulele de memorie in care apa inregistreaza itreaga istorie a relatiei sale cu lumea ca pe banda magnetica. Va recomand filmul "Apa - marele mister". Apa transporta informatia acolo unde este nevoie sa restabileasca armonia.

http://apastructurata.blogspot.ro/2013/04/apa-marele-mister.html

 

Exista mai multe sisteme medicale care functioneaza pe principii diferite. Medicina alopata se bazeaza pe reactii chimice folosind substante active si apa este mijlocul de transport.

 

Sistemele medicale orientale sunt sisteme medicale holistice care au in vedere corpul, minte, spiritul.

http://apastructurata.blogspot.ro/search/label/medicina%20alternativa

 

Homeoptatia vizeaza fizicul, mentalul si emotionalul. Remediile homeopate actioneaza pentru a restabili forta vitala, forta care sustine viata tuturor vietuitoarelor pe pamant.

http://apastructurata.blogspot.ro/2013/04/homeopatie.html

 

Este bine sa gasim raspuns la intrebarea "cine sunt eu?"

Sunt corpul fizic? Sunt mintea? Sunt intelectul? Dar emotiile fac parte din mine? Sunt spiritul? Sunt sufletul?

Exista o legatura foarte stransa in toate si fiecare dintre ele ne dau starea de bine, sanatate, fericire, implinire sau invers. O boala in corpul fizic poate fi o dereglare la un anumit nivel energetic, pentru a vindeca boala este necesar sa echilibram corpul energetic.

 

Novice (107 puncte)
0 0
Homeopatia degeaba „vizează” ceva dacă nu vindecă nimic. Pînă în prezent nu există nici un fel de confirmare experimentală că „medicamentele” homeopate ar avea vreun efect asupra stării de sănătate. Ca urmare, tot ce spuneți frumos despre apă este de fapt apă de ploaie. La propriu.
0 0

Apa de ploaie este apa structurata.

Din cele mai vechi amintiri ale copilariei noastre, multi dintre noi isi pot aminti fraza "nu exista doua cristale de zapada la fel". Aceasta descoperire a fost facuta in micul oras Jericho, Vermont de Wilson A. Bentley (1865-1931).

Un fermier autodidact, Bentley a atras atentia intregii lumi cu

image

activitatea sa de pionierat in domeniul microfotografie, mai ales opera sa cu cristalele de zapada (fulgii de nea).

http://apastructurata.blogspot.ro/2014/03/snowflake-bentley.html

 

 

0 0
S-a dovedit ca apa are o memorie pe termen lung. Apa trecuta prin capilare din cuart sufera modificari permanente ale vascozitatii, ale punctului de fierbere si a celui de inghetare. Singura apa fara memorie este cea sintetica, obtinuta prin arderea hidrogenului in oxigen. Experimente curate de homeopatie se pot face doar cu apa sintetica. Chinezii au experimentat cu ani in urma apa sintetica si au constatat ca nu e favorabila cresterii pestilor de acvariu si a vietatilor mai mici.
0 0
Hai să presupunem că apa are memorie. De aici nu rezultă nicicum că homeopatia funcționează.
...