Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
Buna ziua,

Ce alte metode de integrare mai exista (si aproximative se poate...) in afara de integrarea prin parti, integrarea prin substitutie simpla sau trigonometrica si integrarea cu fractii partiale?
Novice (327 puncte) in categoria Matematica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Integrarea prin substitutie este de fapt in 2 forme .schimbarea de variabila prima metoda si a doua metoda diferenta fiind intre ele substituirea cu acea functie in x respectiv trecerea de la x la o alta variabila de ex. y..Aici exista multe tipuri de substitutii care evident sunt specifice anumitor tipuri de functii si se fac de la caz la caz .

 Mai sunt si alte metode dar nu foarte generale .Un exemplu este cel al combinatiilor integrale De exemplu avem 2 integrale I si J si se poate calcula mai usor I+j respectiv I-J (sau alte combinatii)dupa care aflam I si J rezolvand un sistem.

Evident ca nu ai specificat dar e evident ca tu te referi la integrala nedefinita.

La integrala definita pe langa metodele de integrare prin aflarea primitivei avem si unele bazate pe propietati de paritate sau simetrie a unor functii pe anumite intervale .Dar mai avansat  exista si o metoda ce se invata la analiza complexa numita si metoda rezidurilor care rezolva destul de eficient unele probleme.

 Tot la integrarea definita exista foarte multe metode de calcul aproximativ .incluzand metodele numerice dar si teoremele de medie.

Trebuie totusi specificat ca exista o multime de functii care admit primitive dar nu pot fi  exprimate printro lege clasica.
Experimentat (2.3k puncte)
...