Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari
Am ajuns să mă întreb despre chestiunea aceasta încă dinainte de campania electorală tocmai încheiată în România.

În campanie am fost "bombardaţi" de numele principalilor doi candidaţi precedate deseori de ambele prenume.

În caz că sunteţi de acord cu ideea, ştiţi cumva unde îşi găseşte originile? Şi dacă fenomenul e unul valid (adică dacă rostind două prenume în faţa numelui de familie chiar se induce o tentă negativă asociată celui despre care se vorbeşte), de ce se petrece aşa ceva?

 

P.S.

Sper să nu interpreteze cineva în cheie politică întrebarea, mai ales că fenomenul s-a petrecut în cazul ambilor candidaţi. Nu mă interesează să citesc aici vreo opinie politică. Să ne limităm, deci, la filozofia manipulării, la limbaj si psihologia asociată lui.
Senior (8.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
1 0

Cred ca tine si de contextul in care e folosita exprimarea.De ex., la o receptie la Casa Alba in 1963 probabil se anunta:"Ladies and gentleman!The president of the U.S.A. John Fizgerald Kenedy!", parca nu mai suna negativ, nu?

Atunci cand numele este spus de un adversar politic suna mai mult a acuzare decat a informare asupra persoanei numite si probabil se folosesc ambele nume pentru ca ascultatorii sa memoreze mai bine ce vrea adversarul sa spuna despre celalalt.

 
 
1 0
Eu nu inteleg de ce sunt oameni care au doua prenume. Mi se pare foarte stupid, apoi vine cazul cand sotia obliga sotul sa-i ia numele, si se ajunge ca fiecare sa aiba 4 nume. Am intalnit colegi care deja s-au nascut cu 2 nume de familie si la casatorie au capatat 3 nume de familie plus 2 prenume ale lor.
2 0

Probabil din cauza unor orgolii stupide.In cazul meu, nasa a vrut un nume, nasul a vrut altul iar tatal meu, ca sa-i impace, mi-a pus ambele nume.Astfel se face ca pana imi spun numele intreg se face searasmiley.Acelasi lucru se poate intampla cand sotii sau familiile acestora nu cad de acord asupra numelui copilului.

Era un banc, referitor la nobilii spanioli care aveau o multime de nume:"La poarta unui castel , striga cineva in toiul noptii.Garda intreaba:"-Cine e acolo?"

"-Senior Pedro Ramirez dos Granadas y Cajal Alteminos Palosando!"

"-Bine, intrati dar pe rand."

 
 
0 0

De curiozitate: cum citiţi acum răspunsul din 22 noiembrie 2014? are sau nu legătură cu ştirile de ultimă oră ? :)

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Acum, că a trecut campania, un posibil răspuns (în cheie juridică): Întrebările privind persoana suspectului sau a inculpatului

 

http://legeaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-107

 

Honni soit qui mal y pense, nu ? wink

 
 
 
 
Novice (343 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Oricat li s-ar parea stupizilor de stupid, obiceiul de a avea doua nume de botez este util. Eu, de exemplu, am un nume de familie atat de banal incat, daca as avea un singur nume de botez, as mai gasi in acelasi oras cateva zeci de omonimi.
Junior (817 puncte)
0 0
Probabil ați încercat să scrieți un comentariu și a ieșit răspuns.
0 0
D-nul puriu eu nu v-am facut stupid, doar am zis ca mi se pare stupid, dar in fine sa fiu eu stupid si sa ma bucur ca am un singur nume si prenume, ales de catre parinti si nu de catre nasi. Nu m-a nascut nasa ca sa imi dea ea nume ci mama, religia si obiceiurile ei reprezentand pentru mine cat negru sub unghie. Da in cazul numelor banale este nevoie de un alt prenume pt a nu fi confundat usor la o infractiune sau in alte cazuri.
3 plusuri 0 minusuri
Nu am o explicație, ci cel mult niște ipoteze:

- Există mulți oameni, mai ales în mediul rural, care consideră că a avea două sau mai multe prenume e stupid. Atunci cînd îi zici cuiva pe nume pronunțînd răspicat toate prenumele, acei oameni se amuză. Iar în alegeri amuzamentul costă voturi, și anume voturi ale celor nehotărîți, influențabili prin fleacuri de formă.

- Numele unui om, așa cum și-l folosește el – de exemplu așa cum și-l scrie un candidat în reclamele electorale – reprezintă un brand. Cînd îi dai altă formă decît cea aleasă de purtător, în particular cînd îi adaugi un prenume, îi strici brandul. Iar dacă e adversarul tău politic exact asta vrei să faci: să-i strici imaginea. Și nici măcar nu se poate plînge, pentru că acela e realmente numele lui.

- În anumite cazuri particulare al doilea prenume poate fi însoțit de conotații percepute ca negative. De exemplu lui Barack Obama cei care îl antipatizează îi adaugă adesea celălalt prenume, Hussein, pentru nuanța de arab sau musulman pe care o aduce și pentru corelarea pe care o face lumea cu Sadam Hussein. Mai ales într-o Americă islamofobă, asta contează mult. La fel presupun că se întîmplă și în cazul lui Klaus Iohannis: dacă îi adaugi prenumele Werner subliniezi cît de neromân e, ceea ce are efect asupra naționaliștilor, mai ales în Regat (în Ardeal și Banat nu prea îi afectează). La Victor Ponta prenumele Viorel sună neplăcut din cauza formei de diminutiv; pentru un candidat la președinție nu dă bine să-ți sune numele ca al unui copilaș.
Expert (12.9k puncte)
...