Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
17.1k vizualizari
Scuze pentru o întrebare destul de seacă, dar sper ca un specialist în domeniu să facă o sinteză scurtă cu asemănările şi deosebirile dintre cele 3 acte doveditoare ale efectuării unor plăţi...
Senior (8.1k puncte) in categoria Economie - Afaceri

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut ! Reiau idea lui Dragos intr-o viziune contabiliceasca:

 

- Factura este documentul prin care in contabilitatea vanzatorului se inregistreaza CREANTA iar in contabilitatea cumparatorului se inregistreaza DATORIA + ambele parti inregistreaza TVA-ul (la vanzator TVA exigibil iar la cumparator TVA de plata) - daca partile sunt platitoare de TVA. Atat, aceasta etapa nu presupune schimburi de bani, ci doar predarea marfii/prestarea serviciului.

 

- In momentul in care se face plata efectiva cu cash (in acelasi timp cu factura sau mai tarziu), vanzatorul elibereaza chitanta iar partile isi sting in contabilitate creanta, respectiv datoria.

 

- Pentru vanzarea cu amanuntul (indiferent daca clientul este persoana fizica sau juridica), legea obliga la utilizarea caselor de marcat - care elibereaza bon fiscal - un document simplificat al tranzactiei. Bonul fiscal joaca rol de factura+chitanta si poate fi inregistrat inclusiv in contabilitatea persoanelor juridice.

 

La solicitarea expresa a clientului, vanzatorul este obligat sa elibereze si factura, alaturi de bonul fiscal. In acest caz, bonul fiscal joaca numai rol de chitanta.

Sa mai adaugam ca vanzatorul ar putea sa elibereze in loc de bon fiscal si tandemul factura + chitanta (chiar si catre persoanele fizice) dar pur si simplu nu este practic sa elibereze sute-mii de astfel de documente in fiecare zi pentru vanzari cu amanuntul - de aceea bonul fiscal este un document simplificat, condensat intr-o mica bucatica de hartie.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Vad ca intrebarea e tare veche, insa trebuie sa lamuresc niste aspecte.

1. Factura este un document emis doar de persoane juridice (firme, persoane fizice autorizate, asociatii etc.) pentru un bun vandut/serviciu prestat. Emitentul poate fi sau nu platitor de TVA. Nici macar nu presupune predarea marfii/prestarea serviciului in acel moment, ci doar obligatia de a face asta. Predarea marfii se face pe baza avizului de expeditie, iar prestarea serviciului poate fi anterioara sau dupa ce s-a emis factura. Exista si facturi pentru prestari de servicii in avans (de exemplu abonamente de hosting pe un an).

2. Plata poate fi facuta cash, si aici intervine chitanta sau bonul fiscal. Chitanta poate fi emisa de orice persoana juridica, bonul doar de cei cu case de marcat (vanzare cu amanuntul). Bon de asemenea se poate emite si pentru platile prin banca (cu cardul), insa chitanta e doar pentru cash.

3. Bonul nu este factura. Exista tranzactii unde se da doar bon, dar nu inseamna ca tine loc de factura. Daca bonul are CIFul firmei pe el atunci este factura simplificata - se poate deduce TVA pe baza lui fara a mai cere si o factura insotitoare. Insa aceste facturi simplificate nu se declara la ANAF ca tranzactii intre persoane platitoare de TVA. Exista si plati unde sa da doar chitanta fara factura (de exemplu intretinerea de bloc sau chirii catre persoane fizice), dar de regula chitanta e insotita si de factura.

In concluzie, factura este importanta pentru firmele platitoare de TVA pentru a deduce TVA aferent si a plati mai putin la stat. Facturile sunt platite prin chitante, bon, sau pur si simplu transfer bancar (unde nu mai exista nii bon, nici chitanta). Pentru neplatitorii de TVA, acestia isi pot inregistra tranzactiile si pe baza bonurilor fara factura.

PS: Sunt contabil. :)
4 plusuri 0 minusuri
Factura este un document emis de o persoana juridica (firma) care atesta faptul ca ai achizitionat un bun sau serviciu de la aceasta. Factura se emite de obicei altor persoane juridice dar si o persoana fizica poate solicita factura.

Chitanta este documentul prin care se atesta plata facturii respective. Poti primi chitanta si fara a primi factura. In cazul utilitatilor: apa, termoficare, regie etc.

Bonul fiscal este tot un fel de factura dar se emite persoanelor fizice. Prin el se atesta si plata contravalorii bunului/serviciului cumparat.

Sintetizand, in cazul cumpararii unui bun: cu factura cumperi, dar nu poti plati, cu chitanta platesti, dar nu poti cumpara, iar cu bonul fiscal poti face si un si alta in acelasi timp.

Bineinteles ca sunt tot felul de situatii particulare si exceptii.
Junior (1.5k puncte)
...