Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
902 vizualizari
De ce timpul în care coboară un corp depinde de forma acestuia? Spre exemplu, o foaie de hârtie. Are legătură de mişcarea sub acţiunea greutăţii?
Novice (110 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Pentru că asupra corpului nu acționează numai greutatea, ci și rezistența aerului. Iată un exemplu: un parașutist cu parașuta închisă și apoi același parașutist cu ea deschisă. În ambele cazuri masa (și deci și greutatea) e aceeași, dar forța cu care se opune aerul la coborîre este foarte diferită.

Rezistența aerului, numită și frecarea cu aerul, depinde de următorii parametri

- aria secțiunii corpului care se mișcă prin aer,
- forma corpului,
- viteza relativă a corpului față de aer.

Forma corpului contează pentru că ea determină cum urmează să curgă aerul în jurul corpului. Unele forme, numite aerodinamice, permit aerului să curgă fără să fie prea mult împiedicat de corp și deci nu se împotrivesc prea mult la deplasarea corpului. Alte forme, cum e parașuta, opresc curgerea aerului și deci produc forțe de decelerare mari.

Tot în funcție de forma corpului se poate produce și o altă forță, numită portanță. E cea care face foaia de hîrtie să se miște și orizontal. Portanța are un rol esențial în zborul avionului.
Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Timpul in care un corp se deplaseaza depinde de forma acestuia si de volumul sau este valabil doar in masura in care acest corp coboara printr-o masa de aer sau al unui alt fluid.

In spatiu cosmic unde se preupune ca ar fi vid absolut desi nu este, viteza de cadere nu mai depinde de forma lui intrucat asupra corpului nu mai actioneaza forta de frecare.

Deci daca vei da un impuls in vid de aceași intesitate la 1kg de vata sau 1kg de plumb desi au volume si forme diferite, ele se vor deplasa cu aceasi viteza intrucat deplasarea lor nu mai interactioneaza cu moleculele de aer sau ale altui fluid care prin interactiunea lor pot sa frineze mai mult sau mai putin, asta depinde de suprafata de contact sau de numarul de molecule cu care corpul interactioneaza.

In speta la altitudini diferite corpurile au viteze de cădere diferite datorate diferentelor de numar de molecule pe care un corp le intalneste asa numita presiune si cu care implicit se ciocneste in straturi de aer mai mult sau mai putin rarefiate.

Greutatea se presupune a fi o forta data de gravitatie desi este impropiu numita "forta" aceasta greutate este un vector al "aceleratie gravitationale" iar pe pamant este masurabila si are o valoare de circa 9.8m/s la patrat asta inseamna ca orice corp va avea o miscare acelerata de la viteza 0 in momentul inceperii caderii pina la infinit.

Insa in caderea lui printr-o masa de aer de exemplu intampina o rezistenta la inaintare care este direct proportionala cu patratul vitezei.

Asta ce inseamna ca pe masura ce se acelereaza forta de frecare creste exponential. Ciocninduse cu moleculele din aer dupa o scurta cadere viteza va gasi un echilibru si la un moment dat va cadea cu o viteza constanta daca nu se schimba suprafata de contact implicit unghiul de incidenta cu care se deplaseaza prin aer.

Cea ce inseamna ca daca acel corp ar avea o cadere prin vid miscarea acelerata nu s-ar opri si ar capata o viteza din ce in ce mai mai mare pina la infinit... conform teoriei relativitatii nu ar putea depasi viteza lumini. deci la limita vitezi lumini ar gasi din nou un echilibru.

Asta este un fapt interesant, din aceasi motiv se presupune ca materia care cade intr-o gaura neagra poate sa ajunga la viteza luminii in vecinatatea ei datorita faptului ca aceleratia gravitationala in preajma unei gauri negre este aproape de viteza luminii.
Novice (239 puncte)
...