Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
Stiu ca exista cel putin un membru al acestui forum (AdiJapan) care traieste intr-o tara in care Craciunul nu este o sarbatoare nationala, cel putin nu una marcata oficial. Sper sa fie mai multi asemenea si sa ne poata impartasi din experientele de Craciun ale tarilor lor de adoptie.

Multumesc!
Senior (8.1k puncte) in categoria Religie
0 0
Dar unde e AdiJapan?... e legat de numele de "scenă"?
0 0
O fi in vizita in tara !

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Crăciunul în Japonia:

Numai circa 1% din japonezi sînt creștini, de diferite feluri, majoritatea catolici sau protestanți. Ei dau mare importanță Crăciunului. Pentru restul japonezilor Crăciunul este doar un import cultural recent, fără substrat religios dar cu puternice nuanțe comerciale.

Mai ales tinerii organizează petreceri de Crăciun, care însă rar se fac pe 24 sau 25 decembrie, ci de obicei cu o săptămînă sau două înainte. Pot să pun pariu că majoritatea japonezilor care fac petreceri n-au idee că la origine Crăciunul e legat de nașterea lui Isus.

La astfel de petreceri oamenii fac adesea schimb de cadouri. Uneori fiecare cadou e destinat unei anumite persoane în particular, dar adesea la petreceri se aduc cadouri generice, în general mici, care se distribuie aleator participanților. Adică vii la petrecere cu o punguță pe care nu știi cine o va primi și pleci cu o altă punguță pe care nu știi cine a adus-o. Există o anumită procedură de distribuire: lumea se așează în cerc, fiecare își ține în mînă cadoul, apoi la comandă fiecare dă cadoul persoanei din dreapta și îl primește pe al celei din stînga. După mai mulți pași învîrtita se oprește și rămîi cu cadoul pe care îl ai în mînă.

Aproape nelipsit de la petrecerile de Crăciun este tortul de Crăciun, care aproape invariabil este cu frișcă și căpșune. De ce s-au oprit japonezii la tipul ăsta de tort nu știu, dar e o chestie mai generală la japonezi să-și fixeze obiceiurile. Probabil pentru că respectarea fidelă a tradiției are mai multă valoare aici decît creativitatea.

Cele mai multe magazine se decorează special de Crăciun, dar decorațiile n-au viață lungă, pentru că Anul Nou este o sărbătoare mai veche și mai importantă (și cu conotații religioase mai puternice), deci pe 25 decembrie toată decorația de Crăciun se înlocuiește cu cea de Anul Nou.

Există și aici obiceiul brazilor de Crăciun împodobiți cu globuri și toate cele, dar nu atît de răspîndită ca în România și niciodată cu brazi adevărați (sau n-am văzut eu încă). În special magazinele își scot de la naftalină brazii de plastic cu globuri, lumini, steluțe etc.

Moș Crăciun vine și la copiii japonezi, în special în grădinițe și școli, mai rar acasă.

Una peste alta, Crăciunul este privit mai degrabă ca o ocazie de a te întîlni cu prietenii sau de a petrece momente romantice în cuplu decît ca un eveniment cu semnificații religioase. De altfel în Japonia religia joacă în general un rol minor în viața oamenilor. O particularitate foarte interesantă a religiei aici este că oamenii nu se simt constrînși să adere la o anumită religie și să le respingă pe celelalte. Poți să fii budist și să participi cu toată inima la evenimente shintoiste sau creștine sau musulmane, fără să ai sentimentul că ai trădat ceva. Pentru creștini, obișnuiți cu Dumnezeul lor gelos, așa ceva poate părea un sacrilegiu. Pentru marea majoritate a japonezilor amestecarea tradițiilor religioase este ceva absolut firesc.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Multumesc pentru raspuns. Interesanta distinctia cu privire la toleranta si participarea pe scara larga fata de/la traditiile si evenimentele altor religii. Cred ca pleacasi de la faptul ca sunt in majoritate budisti, budismul fiind, cred, singura religie care nu are in centru o zeitate de dincolo de noi, ci mai degraba un stil de viata.
0 0
Toleranta de mai sus inseamna evolutie. As putea spune ca si la noi Craciunul este o traditie de a strange familia si prietenii aproape si nicidecum de o preaslavire a lui Isus. Oricum daca nu ar fi existat acest personaj poate ca noi nu am mai sarbatori aceste evenimente ce ne strang la un loc !
0 plusuri 0 minusuri
Ţările musulmane "petrec" Crăciunul, exact cum petrec şi tările nemusulmane Sărbătorile Islamice (Kurban Bayram, Ramazan Bayram, Aşura s.a.m.d). Din câte ştiu, tările musulmane nu trebuie să sărbătorească nici revelionul.
Novice (105 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
cunosc musulmani din Gambia care sarbatoresc Craciunul, la fel cum sarbatorim noi 1 mai. pt ei e ceva non religios si doar pt distractie (ca la multi dintre presupusii crestini). apropos stiati ca initial craciunul a fost vara prin unie iulie dar imparatul X la mutat iarna ca sa poata oameni lucra vara mai mult si sa nu se imbete ca porci prea des in perioada aia cand era mult de munca in agricultura , ramura principala a economiei de atunci
Novice (137 puncte)
...