Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
  • Inregistrare
Pune o întrebare

Newsletter


3,396 intrebari

6,605 raspunsuri

15,061 comentarii

2,149 utilizatori

In ce cazuri se poate obtura un stent montat pe o artera coronara?

1 plus 0 minusuri
381 vizualizari
Daca se respecta un tratament cu un regim adecvat, este posibila obturarea unui stent(3-8 ani) montat pe o artera coronariana?
a intrebat Radu George Experimentat (1,548 puncte) Dec 15, 2013 in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
Bineinteles.

Dar aceasta obturare depinde de mai multi factori: de tipul de stent, de comorbiditatile (bolile) pe care le are pacientul respectiv, de tratamentul pe care-l urmeaza, de varsta pacientului, de activitatea sa, de obiceiurile pe care le are, de "calitatea" vaselor de sange ale pacientului respectiv etc.

Nu este corect sa vorbim la general intrucat fiecare pacient este unic. De exemplu, angina este un factor de risc (2,5% pentru cei cu stent si angina, fata de 1% la cei cu stent si angina stabila) atat pentru stenturile active, cat si pentru cele inactive. Dar daca pacientul prezinta si o hipercolesterolemie, diabet, tulburare de ritm etc. atunci riscul de modifica. Nu vom avea acelasi risc de obturare pe un stent activ ca pe unul inactiv, dar trebuie sa tinem cont si de contraindicatiile pentru fiecare tip de stent in parte. De asemenea, in functie de stent, obturarea poate avea loc precoce sau tardiv. Depinde si unde este montat stentul.
a raspuns Sergiu Vijiala Experimentat (2,326 puncte) Dec 23, 2013

...