Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
746 vizualizari
Va deranjeaza spamul? Filtrele providerilor de servicii de email va sunt suficiente ori aveti un obicei din a "cotrobai" prin directorul spam in cautarea mesajelor utile filtrate aiurea ori, dimpotriva, aveti inbox-ul plin de spam?

Credeti ca poate disparea acest fenomen, fie prin avansul tehnologiilor de filtrare, fie prin educarea utilizatorilor si anularea "utilitatii" lui, fie prin implementarea de filtre de spam de tip colaborativ?

Ce idee de a "ataca" fenomenul aveti?
Senior (8.1k puncte) in categoria Internet

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Nu mă pricep bine la partea tehnică a spamului, așa că răspund doar ca „simplu cetățean”.

E-mailul este doar o etapă în evoluția comunicării dintre oameni. Nu a fost gîndit în ideea că vreodată vor apărea indivizi care să abuzeze de el, tot așa cum nici calculatoarele nu au fost concepute cu precauția să nu poată fi abuzate prin viruși. Etapele care urmează vor ține fără îndoială cont de existența spamului. De exemplu, pe Facebook eu folosesc mesageria personală pe post de e-mail --- este mai comodă mai ales cînd ai de spus ceva scurt ---, dar încă nu am fost spămuit niciodată, semn că sistemul a fost deja gîndit în așa fel încît spamul să nu fie posibil sau să fie mult îngrădit.

Fără îndoială însă că la fiecare etapă vor apărea probleme noi și neașteptate, deci e posibil ca spamul, în forme diferite de cele de azi, să continue.

Cine știe, poate în viitor vor apărea noi specii de e-mail la care pentru a trimite cuiva un mesaj trebuie mai întîi ca destinatarul să confirme explicit că acceptă mesaje de la tine (ceea ce e un dezavantaj pentru persoanele care vor să poată primi mesaje de la oricine). Sau poate va exista un sistem în care orice cont capabil să trimită mesaje va trebui aprobat de o autoritate sau va trebui asociat cu identitatea unei persoane, care să răspundă de activitatea contului. Sau altceva, la care acum încă nu ne-am gîndit.

În mod clar tehnologiile actuale sînt insuficiente. Eu primesc mult spam, pe care furnizorii încă nu-l filtrează destul de bine. Și, cum spuneați, uneori mesajele utile ajung din greșeală în cutia de spam. Filtrele colaborative sînt imperfecte încă din principiu, pentru că se bazează pe faptul că trebuie mai întîi să existe victime ale spamului ca metoda să funcționeze. Apoi dacă producătorii de spam își pun mintea ar putea să trimită la fiecare victimă un alt conținut de la altă adresă, caz în care identificarea automată a spamului devine foarte dificilă, chiar și cu colaborarea victimelor.

Ca urmare cred că singura soluție bună este conceperea unui nou sistem radical diferit de cel existent, dar care să ofere aceleași avantaje.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 2 minusuri
Nu ştiu ce să zic...am gmail de ani buni şi nu am niciun mesaj în folderul spam. Cum poţi scăpa de spam? Păi foarte simplu: orice mail pe care îl primeşti are opţiunea de dezabonare de la newsletter. De obicei e scris mic undeva pe la sfârşitul mail-ului. Cam asta am făcut eu, nimic ieşit din comun :D
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Fratilor...eu inteleg voturile negative, dar n-ar strica sa le justificati din cand in cand :)
0 plusuri 0 minusuri
S-ar putea face multe la capitolul asta dar nu prea se doreste pentru ca sunt si firme mari care aplica practica asta. Solutia cred ca tot de la utilizator trebuie sa vina si sa nu dea curs citirii acestor mesaje. Evident ca un spammer investeste niste bani si daca la final castiga de 10 ori investitia, atunci o sa continue sa foloseasca chiar aceeasi lista trimitand fel si fel de oferte. Filtrele ar putea sa stopeze doar spamul facut la un nivel mic, dar firmele cu bani isi permit sa investeasca in mai multe servere cu zeci poate sute de ip-uri si in felul asta scapa de filtre. Cel mai bine este sa-ti protejezi adresa nefacand-o publica pe niciunde. Daca totusi ai nevoie spre exemplu sa pui un anunt pe un site, poti face o adresa noua pe care sa o folosesti in scopuri publice.
Novice (110 puncte)
...