Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.2k vizualizari
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Biologie

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

M-am intrebat si eu candva - imi imaginam ca trebuie sa fie zone in care a aparut o impuritate (lovitura, insecta, etc) sau poate chiar o forma de cancer al lemnului - dar nu aceasta este explicatia.

 

Nodurile fac parte din categoria extinsa a defectelor lemnului - dar atentie, nodurile tipice sunt totdeauna locurile in care o fosta ramura s-a legat de cilindrul trunchiului, producand o ramificare si o deviere a directiei fibrelor lemnoase - in acelasi timp. Din diferite motive, ramura dispare, iar cilindrul principal continua sa adauge inele de crestere peste anomalia initiala. Astfel nodurile ajung in structura interioara a lemnului, devenind foarte vizibile in scanduri.

 

Ca urmare, speciile de copaci cu ramuri dese o sa aiba si mai multe noduri, si viceversa. Nodurile se clasifica principal in noduri concrescute (provin de la o ramura sanatoasa care a trait mult timp pe trunchi), noduri cazatoare (provin de la o ramura rupta in perioade uscate - avand ca si consecinta contractarea tesuturilor si detasarea lor de celelalte straturi lemnoase) si noduri putrede (provin de la crengi rupte in perioade umede - avand ca si consecinta infectarea cu ciuperci). Densitatea lor pe metru patrat este un criteriu al calitatii cherestelei.

Senior (8.7k puncte)
0 plusuri 2 minusuri

SALUT.Daca sintem in stare sa ne punem intrebari in mare masura vom fi capabili in timp sa dobindim si raspunsul la aceste intrebari ,voi incerca sa raspund la aceasta intrebare tot printr-o intrebare.Universul de ce este format din planete si galaxii,important si foarte important este sa stim sa formulam intrebarile in functie de aceasta vom primi raspunsurile.sa auzim de bine alexandru

Novice (156 puncte)
...