Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
2.5k vizualizari
Novice (275 puncte) in categoria Limba Romana
0 0
Salut !

Hai sa vedem lucrurile si din perspectiva biologica si antroplogica. Natura ne aduna initial in cupluri cu un anumit scop - dupa principiul vazut-placut- facut- crescut copii. Dar civilizatia moderna a incarcat acest demers biologic cu tot felul de alte ritualuri, activitati si obligatii - crescand statistic riscurile unor "ciocniri" intre parteneri, urmate de destramarea cuplului.

Ca element important al existentei umane - institutia casatoriei (si a cuplului in general - in viziunile moderne), ar trebui predata la scoala, prin clasele a 11-12. Statistici, cadrul juridic, implicatii medicale/genetice, obligatii fata de copii, drepturi patrimoniale, stimulente acordate de stat, banci, etc - fac parte din viata tanarului care iese inca o data nepregatit de pe bancile scolii...

1 Raspuns

6 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
În română nu știu să existe un asemenea proverb. Cu chiu cu vai l-am găsit în engleză, iar internetul îmi spune că la origine ar fi un proverb irlandez:

„Marriages are all happy; its having breakfast together that causes all the trouble.”

Proverbul îmi sugerează ideea că la nivel afectiv o căsnicie poate fi minunată, dar că aspectele foarte mărunte (dar concrete) ale traiului comun pot produce tensiuni între soți. E un fel de aplicație la chestiunea căsniciei a proverbului românesc „Buturuga mică răstoarnă carul mare”, în sensul că oricît de puternice sînt sentimentele dintre doi oameni, este posibil ca relația dintre ei să meargă prost din cauza unor mărunțișuri.

Îmi mai sugerează ideea că de fapt o căsnicie perfectă nu poate exista, pentru că nu există căsnicie fără a mînca împreună și e imposibil ca gusturile soților să fie identice. (Dacă totuși vă puteți imagina o căsnicie în care soții să nu mănînce niciodată împreună, atunci probabil căsnicia aceea are alte probleme, mai mari.)

Proverbul poate servi astfel la a mai reduce din așteptările exagerate pe care le pot avea viitorii soți. Și se știe că nivelul de mulțumire psihică depinde puternic de nivelul așteptărilor. Apoi proverbul mai poate servi ca atenționare: nu-i impune partenerului de viață prea multe restricții mărunte și nici nu te supăra dacă partenerul îți reduce din libertate, ci bucură-te că lucrurile cu adevărat importante din relația voastră merg bine.
Expert (12.9k puncte)
...