Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.7k vizualizari
Novice (155 puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Anestezia locala (regionala) are avantaje fata de cea generala intrucat evita efectele anestezicelor generale si pe cele ale medicamentelor care blocheaza jonctiunea neuromusculara care ar putea masca un eventual tremor. Daca sedarea este necesara, diphenhydramina a fost descrisa ca fiind utila mai ales in cadrul interventiilor oculare. Activitatea sa anticolinergica centrala este avantajoasa pentru pacientii cu boala Parkinson in cadrul carora tremorul ar putea face interventia chirurgicala dificila. Cu ajutorul anesteziei regionale, greata si varsaturile care ar putea impiedica administrarea orala a tratamentului antiparkinsonian, sunt evitate. Daca anestezia generala este indispensabila, L-DOPA poate fi administrata in timpul interventiei cu ajutorul unei sonde nazogastrice.

Medicamentele anestezice inhalatorii au efecte complexe asupra concentratiilor dopaminei cerebrale, inhiband recaptarea dopaminei de la nivel sinaptic ceea ce va duce la cresterea concentratiei extracelulare afectand in acest fel eliberarea spontana de dopamina, cat si pe cea dependenta de dopamina. Aceste modificari apar la concentratii clinice relevante de compusi anestezici. La pacientii aflati sub tratament cu L-DOPA, compusi anestezici cum ar fi halotanul care sensibilizeaza inima la actiunea catecolaminelor, ar trebui evitati. Noii agenti inhalatori (isoflurane si sevoflurane) sunt mai putin aritmogeni, dar hipotensiunea reprezinta o problema din cauza hipovolemiei, depletiei norepinefrinice, disfunctiei autonomice si coadministrarea altor medicamente.

In ceea ce priveste medicamentele intravenoase, studiile au aratat episoade de parkinsonism la pacienti care au primit tiopental, iar in randul studiilor pe animale tiopentalul scadea eliberarea de dopamina de la nivel striatal. In teorie, ketamina este contraindicata la pacientii cu Parkinson din cauza raspunsului simpatic exgerat, dar a fost utilizata la astfel de pacienti fara efecte negatve. Un interes recent este indreptat asupra utilizarii propofolului la pacientii cu Parkinson, in special in cazul celor care beneficiaza de palidotomie sau talamotomie stereotaxica. Din pacate, exista studii care descriu efecte diskinetice cat si disparitia tremorului la pacientii progamati pentru interventii stereotaxice, ceea ce a dus la anularea interventiilor.

A fost raportat un caz in care succinilcolina a determinat hiperkaliemie la un pacient cu boala Parkinson, desi cazul a fost complicat de alti factori. Pe de alta parta, un studiu care a cuprins 7 pacienti parkinsonieni care au primit succinilcolina ca parte a managementului anestetic nu a gasit dovezi pentru o hiperkaliemie indusa de succinilcolina.

Exista mai multe cazuri raportate de rigiditate musculara indusa de folosirea fentanilului atat la pacientii fara Parkinson, cat si la cei care sufera de Parkinson. Rigiditatea musculara indusa de folosirea opioidelor s-ar datora inhibitiei presinaptice a eliberarii de dopamina. A fost descrisa o distonie acuta dupa folosirea alfentanilului cat si interactiunea severa dintre meperidina si selegelina.

In consecinta, nu exista un anestetic ideal pentru pacientul care sufera de Parkinson. Majoritatea cazurilor de anestezie la pacientii bolnavi de Parkinson curpinde cazuri izolate sau in numar mic. O analiza preoperativa meticuloasa, mentinerea unei terapii adaptate bolii pana in momentul anesteziei cat si dupa alaturi de evitarea medicamentelor cunoscute ca precipitand boala sunt factori cheie in reducerea morbiditatii postoperatorii.

In concluzie, recomandarea unui tip de anestetic tine cont de tipul de interventie, de tipul de anestezie, de comorbiditatile si tratamentul pacientului, de beneficii si riscuri, cat si de experienta personala a medicului anestezist.

http://bja.oxfordjournals.org/content/89/6/904.full

http://thejns.org/doi/pdf/10.3171/2012.7.JNS121134

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0750765812001955

Experimentat (2.4k puncte)
...