Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
494 vizualizari
Îmi mai arunc ochii din când în când pe ştirile din ştiinţă. Pare că se descoperă mereu lucruri noi, dar ce progrese semnificative s-au făcut, dacă s-au făcut?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

 

Am doua favorite de nominalizat pentru ultimul deceniu:

 

- confirmarea bosonului Higgs, care reprezinta atat un "breakthroug" spre un domeniu relativ nou (mai ales experimental), cat si o consolidare a Modelului Standard - care dovedeste ca ceea ce am construit in ultimul secol in fizica nucleara este corect si poate fi dezvoltat in continuare (de ex. in directia supersimetriei si gravitonului);

 

- aplicatiile la cuplarea cuantica/quantum entanglement. Chiar si in conditiile in care nu intelegem 100% cauza fenomenului, s-au facut progrese rapide spre aplicatii spectaculoase.

Referinte: http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/80-fizica/5468-teleportarea-cuantica-transferul-bitilor-cuantici-la-o-simpla-apasare-de-buton.html

http://www.nature.com/nature/journal/v489/n7415/full/nature11472.html

Senior (8.7k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Anul acesta se implinesc exact 15 ani de cand, in 1998 Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt si Adam G. Riess au descoperit expansiunea accelerata a Universului prin observarea supernovelor foarte indepartate (Premiu Nobel acordat in 2011)
Senior (8.1k puncte)
...