Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
666 vizualizari
Pentru ca realitatea inconjuratoare sa fie perceputa vizual de catre om, este necesar ca lumina (fotonii) sa bombardeze retina, dupa care urmeaza un intreg proces de codari si decodari.

Obiectivul foto la fel, e bombardat de fotoni ca si ochiul; de asemenea in programe specializate cream imagini; in ce anume sunt transformati fotonii si imaginile create pe computer, atunci cand ele ajung a se afla stocate sau cand "calatoresc" pe magistralele de date?

Care e mecanismul de transformare a unei imagini din natura sau creata pe computer, in informatie stocata in memoria dispozitivului respectiv?
Novice (121 puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
O imagine are cam două forme de construcţie digitală, una care imită ce se întâmplă în natură (folosind un receptor, iar apoi reconstruită după posibilităţi), alta este total diferită, rezultă din calcule, este sintetizată.

Prima practic reproduce ce a fost captat de un senzor foto digital (format de fapt din mii sau milioane de microsenzori), care transformă radiaţia vizibilă sau nu, în informaţie digitală, iar informaţia se poate stoca şi apoi pe baza ei se pot reconstrui în fel şi chip variante ale imaginii originale. Ca exemple avem imaginea captată cu aparate foto (video) digitale sau scanată de pe suporturi clasice.

A doua este o construcţie vectorială ce rezultă din calcule cu funcţii complexe matematice, nu are corespondenţă reală şi este deci 100% virtuală. Rezultatul este însă din nou informaţie digitală care apoi poate fi prelucrată şi afişată sub diverse variante. Jocurile video, sau imaginile obţinute din programele de design sunt câteva exemple.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Dar nu inteleg, ce anume capteaza un microsenzor si mai ales in ce e transformata acesta "captare" a fiecarui microsenzor in parte, concret; ok, informatie, dar ce fel de informatie, in ce consta? ca doar nu descrie un povestitor imaginea naturii astfel incat computerul sa o recreeze prin spot electronic pe display.

Cum de poate o informatie digitala sa fie afisata, ce e ea?

Am aceeasi dilema si in privinta formelor de constiinta; cum de un neurotransmitator transpune ceva numit informatie, intr-o imagine inexistenta de fapt in creier???
0 0
Deja întrebi de lucruri generale din informatică, legat de modul de organizare al informaţiilor.
Aşa foarte pe scurt, informaţia complexă (cum este o imagine) se compune din informaţii mai puţin complexe (octet sau byte), iar octetul conţine la rândul lui 8 informaţii elementare (acceptă doar două stări: 0 sau 1) numite biţi. Pe lângă informaţii e nevoie şi de o formă de organizare a lor, realizată prin fişiere şi foldere (dosare, directoare).
Deci o imagine este de fapt un fişier care conţine o mulţime de octeţi. Fiecare punct (pixel) al imaginii este generat din mai mulţi octeţi, care conţin informaţii despre poziţia lui în imagine, culoare şi de fapt toate informaţiile sunt recodificate pentru a nu ocupa spaţii mari de stocare.
Un microsenzor lucrează ca un comutator: există radiaţia, "aprinde" pe 1 logic; nu există acea radiaţie, "stinge" şi deci avem 0 logic. Restul ţine de multiplicarea acestor comutatoare, legarea lor înmatrici de culori şi captarea informaţiei complexe.
Reconstrucţia imaginii pe un monitor e un proces invers, doar că la final nu sunt comutatoarele senzorului ci ale monitorului.

Toată logica de mai sus este inspirată din ce se întâmplă la nivelul sistemului nervos, al neuronilor, doar că acolo lucrurile sunt mult mai complexe, pentru că de exemplu un neuron nu face o conectare (pentru a transmite mai departe un semnal) aşa ca un comutator (adică ba e închis, ba e deschis) ci poate pondera un semnal, adică îl transmite cu "intensitate" variabilă, iar asta înseamnă din punct de vedere al informaţiei o diversitate colosală!
1 0
De fapt incerc o analogie intre om si computer, doar, doar voi intelege, cum de o imagine inexistenta in neurotransmitatori decat ca informatie codificata, poate sa apara pentru mine ca vizualizare; imaginea vizualizata insasi, neexistand in creierul meu, ea , informatia devine forma de constiinta pe care o consider imagine, dar ea nu exista ca imagine; oare ce e, idee, vad idei de fapt nevazand nimic si totusi vad? E aiurea si ma bulverseaza rau neintelegerea fenomenului.
0 0
Nu ştiu în ce forma ajung memoriile noastre (inclusiv acele imagini) să fie stocate de creier, aşa că nu am idee până unde se poate face o analogie. Computerul foloseşte o tehnologie extrem de simplă în comparaţie cu ce se întâmplă în creier. Dacă e să compar, gândeşte-te la computer ca la o poză în alb şi negru (deci fără nuanţe de gri) şi la creier ca la una care are 16 milioane de nuanţe de culori. Şi nu-s convins ca e o comparaţie suficient de elocventă, e posibil ca diferenţele să fie chiar mai mari.
0 0
Multumesc pentru raspunsuri.
...