Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
4.6k vizualizari
Tot aud femei, mai tinere ori mai în vârstă că au avut o "cădere de calciu". La ce naiba se referă? Mă gândesc că nu se întâmplă ceva brusc în organismul lor, cum ar fi o migraţie către exterior a calciului din organism...

E ceva real în această explicaţie pentru o stare de rău ori este fabulaţie? Există căderea de calciu? Dacă da, ce o provoacă?
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0

Pentru a face cateva referiri voi folosi adresa de mai sus, unde am postrat cateva planse.
Personal va inteleg. Este dificil sa se lucreze simultan cu cunostinte din mai multe domenii. In cazul de fata avem cunostinte de biologie, biofizica, astrofizica... si in final chimie...
Nu imi permit sa ma joc cu stiinta, mai ales dupa o viata petrecuta in lumea stiintei si printre carti de specialitate. Daca doriti am sa va explic babeste. Am dat insa destule referiri pentru ca cineva chiar interesat sa deschida cateva carti si sa isi demonstreze ca ceva in aceste fraze se misca!
Din pacate acest site nu permite desfasurarea unor teme reale de cercetare, ci doar baiguieli studentesti...
Invatamantul actual nu ne invata crezurile cercetarii stiintifice, ci doar memorarea unor date ce se vor modifica in stiintele viitorului...
Este atat de greu de gasit pe internet un grafic al evolutiei liniilor spectrale ale stelelor galbene similare Soarelui?
Despre asta vorbesc si pentru a merge mai departe am nevoie de convingerea ca pe cineva chiar intereseaza subiectul si nu doar danseaza in jurul lui!

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Exista o scadere a concentratiei calciului in organism care poarta numele de hipocalcemie, dar nu este vorba despre ceea descriu aceste persoane. 

Concentrația calciului extracelular (aflat în afara celulelor) este reglată precis, în mod normal crescând sau scăzând numai cu câteva procente față de valoare normală de aproximativ 9.4 mg/dl (2.4 mmol/l) – valorile de referință care sunt reprezentate de un interval, variază în funcție de laborator, metoda utilizată pentru determinare etc.. Acest control precis este esențial întrucât calciul joacă un rol esențial în multe procese fiziologice printre care contracția musculaturii cardiace, scheletice și netede, coagularea sângelui ori transmiterea impulsului nervos. Celulele excitabile (care pot fi excitate de către calciu), cum sunt neuronii, sunt foarte sensibile la schimbările concentrațiilor ionilor de calciu astfel încât creșterea concentrației ionilor de calciu peste valoarea normală (hipercalcemie) determină o depresie progresivă a sistemului nevos, în timp ce o scădere a concentrației ionilor de calciu (hipocalcemie) face că sistemul nervos să devină mai excitat.

Un aspect important al reglării concentrației ionilor de calciu este că numai aproximativ 0.1% din cantitatea totală de calciu din organism se află la nivel extracelular, aproximativ 1% se află la nivelul celulelor și organitelor celulare, restul aflându-se sub formă de depozit în oase. Astfel, oasele servesc drept rezervoare, eliberând calciul când concentrația acestuia în lichidul extracelular scade și înmagazinându-l când este în exces la nivel extracelular.

Când concentrația ionilor de calciu de la nivel extracelular scade sub valoarea normală, sistemul nervos devine progresiv mult mai excitat întrucât această stare de hipocalcemie determină creșterea permeabilității membranei neuronale pentru ionii de sodiu, favorizând o mai ușoară inițiere a unor potențiale de acțiune – ceea ce va genera o excitație neuronală. La concentrații ale ionilor de calciu la nivel plasmatic (în sânge, adică în mediul extracelular) sub 50% din valoarea normală, fibrele nervoase periferice devin atât de excitate încât încep să descărce potențiale de acțiune în mod spontan (să se excite), generând avalanșe de impulsuri nervoase care se propagă la nivelul mușchilor scheletici periferici generând astfel contracția musculară de tip tetanie. În consecință, hipocalcemia este o cauză de tetanie. De asemenea, în caz de hipocalcemie, pot apărea crize de epilepsie (crize convulsive) întrucât crește excitabilitatea celulelor nervoase și de la nivelul creierului. La animalele de laborator, în rândul cărora calciul poate fi scăzut sub valori letale (4 mg/dl în rândul oamenilor), hipocalcemia extremă poate genera alte efecte care sunt rar întâlnite în rândul oamenilor precum o dilatare importantă a inimii, modificări în activitatea enzimelor celulare, o creștere a permeabilității în rândul celulelor (altele decât cele nervoase) și o coagulare deficitară a sângelui.

Rolul principal al glucozei este acela de a fi folosită drept sursă de energie (Am explicat într-un articol anterior în ce modalitate este folosită glucoza în producerea de energie.). Când nu mai beneficiază de această sursă de energie, organismul reacționează prin diferite semne și simptome: transpirații, paloare (o persoană care este palidă, îngălbenită), anxietate, tremurături, palpitații, hemiplegie (paralizia unei jumătăți a corpului), paralizie facială, parestezii (senzație de furnicături, de ace la nivelul corpului), confuzie, crize convulsive, dureri de cap, agitație etc. Stimularea sistemului nervos simpatoadrenergic generează transpirații, palpitații, tremurături, anxietate și foame. Scăderea concentrației de glucoză disponibilă la nivel cerebral (neuroglicopenie) se poate manifesta ca o confuzie, dificultate în concentrare, iritabilitate, halucinații, iar în cazuri grave, comă și chiar deces. Simptomele adrenergice preced, de cele mai multe ori, simptomele neuroglicopenice oferind astfel pacientului o avertizare inițială. 

Continuarea aici.

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
Si eu am avut cadere de calciu la varsta de 30 de ani. Am si lesinat si am ajuns la spital cu perfuzii. Astfel ca acest lucru nu se aplica doar la femei. De unde aceasta teorie ca doar femeilor li se intampla acest lucru?
1 0
Unde am scris ca DOAR femeilor li se intampla acest lucru?
Ma indoiesc ca pe biletul de iesire din spital scrie "cadere de calciu"...
0 0
Asa e, pe biletul de iesire nu scria despre asa ceva, oricum nu intelege nimeni din ce scriu doctorii, dar toti din spital inclusiv doctorul mi-au spus ca am avut o "cadere de calciu".
0 plusuri 0 minusuri
calciul in organism regleaza musculatura si contractiile musculare. Inima fiind un muchi iti dai seama ca o dieta echilibrata in calciu este esentiala. Lipsa de calciu provoaca carcei in picioare, mai ales noaptea. De asemenea sporeste starea de agitatie pe timpul zilei, provoaca spasme, sau palpitatii sau cum s-o fi numind, cand simti ca inima o ia razna, bate cu putere si te simti agitat, ca si cum ai fi speriat de ceva. Banuiesc ca o "cadere de calciu" se refera la aceste stari de agitatie si carcei in musculatura picioarelor. O spun din auzite, sunt sigur ca pe ceva site-uri de specialitate gasesti mai multa informatie. Salut!

EDIT: mi-am mai adus aminte, cred ca are un rol important si in coagularea sangelui, dar nu te baza pe aceasta ultima afirmatie...
Junior (661 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Caderea de calciu la oameni are, in general, efectele spuse de Rafael mai jos. Ceea ce e specific femeilor e ceea ce "le doare mai tare", adica are efecte majore asupra parului si unghiilor, iar cireasa de pe tort e ca lipsa de calciu provoaca  tulburari ale ciclului menstrual si a comportamentului psihologic in "perioada".
Novice (113 puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Mai intai trebuie sa aflam de ce este nevoie de calciu in organism!

Totul pleaca de la structura spectrului electromagnetic solar. Acesta emite in prezent radiatii intense in cadrul liniei H alfa rosie a atomului de Hidrogen si in cadrul liniei albastre a Ca+ din atmosfera solara.

Cum materia vie rezoneaza cu undele intense solare, este si normal ca organismele sa reactioneze la aceste radiatii.

Dar spectru solar actual este rezultatul unei evolutii in timp a spectrului istoric solar. Undele rosii intense in prezent, au avut o curba crescatoare cu maximul in perioada marilor reptile si vegetatiei gigante, dupa care au scazut de cca. 2-2,5 ori. Undele albastre ale calciului sunt in crestere ca intensitate si vor avea un maxim abia peste cateva sute de milioane de ani.

Cum fotosinteza este un proces expres al radiatiilor rosii solare, se observa aparitia in celula si a unor pigmenti clorofilieni care absorb undele albastre emise  de calciul solar.

Din pacate calciul nu se combina in general in mediul celular. Astfel ca celulele isi fabrica in prezent sisteme de rezonanta cu aceste unde. Biologii deja se intreaba ce cauta milioane de sfere mici de Ca in mitocondrii. Este gaselnita naturii pentru a adapta materia vie de la absorbtia radiatiilor rosii care scad tot mai mult si ireversibil, la absorbtia undelor emise de Ca solar care sunt in crestere.

Nu toate organismele au insa capacitatea unei adaptari rapide si astfel multe vietati vor dispare, altele vor fi bolnave si unele se vor adapta noului spectru solar.

Pentru a intelege mai bine trebuie sa observati graficul evolutiei liniilor solare pe toata perioada racirii astrului, conform evolutiei stelelor galbene in Univers!
Novice (176 puncte)
0 0
Vad ca deja primesc un vot negativ! Ma bucur... De altfel am primit deja mii de voturi negative si am continuat sa studiez problema in continuare! Cele scrise mai sus au fost deja prezentate in manifestari stiintifice si chiar au primit premii. Trebuie sa spun ca ceea ce scriu este rezultatul unei munci indelungate de cercetare stiintifica, insemnand bibliografie, observatie directa, implicare... Am experienta a 12 ani in cercetarea biologica a padurilor din Romania. Va pot spune dupa ani si ani de cercetare in teren de ce se usuca bradul, molidul, stejarul, cum afecteaza plantatiile coropisnitele si cartitele, cum influenteaza spectrul solar fotosinteza si activitatile celulelor vii...
Cu toate acestea votul negativ pentru mine este similar unui bun venit!
Daca experienta mea de zeci de ani in cercetare, inventica si arta va fi de folos, m-ar bucura. Daca sunt in plus pentru scientia, voi bate la alte usi. Poate cine stie?
2 0
Parascan, in loc sa te lamentezi, mai bine ai raspunde la intrebari cu sens. Ce legatura e intre intrebare si ce spui tu? Nu te poti lega de un cuvant, in cazul asta calciu, si sa spui ce-ti trece prin cap, vrand apoi recunoastere.
Nu are nimeni nimic cu tine, cei mai multi sunt insi superrezonabili. Toata treaba e sa nu bati campii. Din pacate, citind ce ai scris pana acum, se cam incadreaza...
...