Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
17.2k vizualizari
Dincolo de intrebarea din titlu, mai am si alte curiozitati...

In primul rand, nu stiu cum e cu valabilitatea permisului auto obtinut intr-o anumita tara. Unde altundeva in lume e valabil?

Iar in caz ca e suspendat in, sa zicem, SUA, unde altundeva in lume e valabila suspendarea?
Senior (8.1k puncte) in categoria Auto - Moto

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Pe bucati: 1. O alta tara nu poate suspenda permisul de circulatie emis de autoritatile Romaniei. Poate sa-ti puna interdictia de a conduce pe drumurile publice cu permisul respectiv, cu alte cuvinte sa nu-ti recunoasca "cartonul" ca si valabil.

2. Daca te stabilesti intr-o alta tara europeana obligatia ta este sa convalidezi (preschimbi) permisul de conducere cu cel al tarii respective intr-o anumita perioada de timp care difera de la tara la tara, de obicei vreo 6 luni.

3. o data ce ai schimbat permisul romanesc cu unul strain, cel romanesc ramane in posesia statului respectiv si aici, in unele cazuri se intoarce pe cale oficiala la statul roman, se distruge sau se pastreaza de autoritati in tara in care te-ai stabilit, daca se pastreaza acesta iti va fi returnat atunci cand renunti la dreptul de sedere.

4. romanii care si-au schimbat permisul de conducere cu altul al unui stat european unde s-au stabilit, in cazul in care li se suspenda licenta de conducere, trebuie sa dea examen in tara respectiva pentru a obtine un nou permis, sau sa faca cursuri de recuperare, platite bine-nteles. Mai exista o cale, destul de riscanta, te intorci in Romania, ceri un nou permis romanesc, pe motiv ca l-ai pierdut, autoritatile romane se spala pe maini obligandu-te sa declari pe propria raspundere ca nu ti-a fost suspendat permisul pe teritoriul altui stat si cu acest nou permis poti sa conduci in strainatate. Asta functioneaza atata timp cat tara unde ti-a fost suspendat permisul anterior nu te verifica prea atent la un control, sa vada daca ai rezidenta( implicit documentele preschimbate ale acelei tari). Pe scurt, poti sa conduci dar nu un autovehicul inregistrat  sau asigurat pe numele tau in acea tara si fara sa te poti legitima cu documentul de rezidenta ci va trebui sa folosesti pasaportul sau buletinul (in CE), insotit de permisul romanesc.

 Cat despre unde este si unde nu este recunoscut permisuyl romanesc, autoritatile romane ar trebui sa te informeze despre acest lucru. De exemplu, in Europa, permisul romanesc este recunoscut de toate statele ale comunitatii europene, despre restul lumii, cum am spus, statul roman sau ACR ar trebui sa-ti puna la dispozitie o lista cu tarile unde poti sa circuli cu permis romanesc fara probleme.
Junior (661 puncte)
0 0
ca o completare, cu viza de turist, sunt multe tari si din afara uniunii europene in care poti sa circuli, daca iti iei viza de rezident, esti obligat sa iti schimbi permisul pe perioada sederii.
...