Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
1.8k vizualizari
Atunci cand afiseaza o imagine complet alba sau complet neagra? Pornesc de la premisa ca diferenta de consum nu este observabila la nivel de KW, dar ma intereseaza ca idee, principiu.
Junior (1.5k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei
1 1
monitoru consuma mai mult atunci cand afiseaza o imagine complet alba !
Daca lumea ar folosi black google s-ar salva foarte multi wati.
http://www.blackle.com/
http://www.blackl.com/black-google.php
3 0
Asta era valabil pe vremea cînd mai toată lumea folosea monitoare cu tub catodic, din cele bombate și cu sticlă groasă în față. Chiar și atunci diferența dintre un ecran alb și unul negru era de numai circa 20%. În prezent însă cei mai mulți folosesc monitoare cu cristale lichide, iar diferența de consum între un ecran alb și unul negru este practic zero (ba chiar sînt monitoare care consumă ceva mai mult pe negru decît pe alb).
0 0
Ce inseamna daca apare langa intrebare si comentarii textul ” 1 raportare”?  
O raportare ca ce?
1 0
Cineva a considerat că textul respectiv conține ceva inacceptabil, de exemplu o înjurătură, o jignire, ceva ilegal etc. Nu vă faceți griji, există și oameni care dau clicuri la întîmplare, să fie.

1 Raspuns

3 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Depinde de tehnologia folosită de monitor.

Un monitor cu tub catodic, din cele vechi și grase, cu ecranul bombat, produce lumină prin bombardarea unui strat fluorescent cu un fascicul de electroni. Cînd monitorul e negru, fasciculul se reduce la zero; cînd e alb, fasciculul are intensitate maximă. Este deci firesc ca și consumul de energie să fie mai mare la un ecran complet alb decît la unul complet negru. Dar diferența este de numai circa 20%, pentru că în afară de fasciculul de electroni mai consumă energie și alte componente ale monitorului.

În schimb la un monitor cu cristale lichide, folosite la toate laptopurile și la o mare parte din desktopuri (la toate cele noi) principiul de funcționare este cu totul altul. Monitorul conține o sursă de lumină uniformă, albă, care e tot timpul aprinsă, inclusiv atunci cînd monitorul afișează o imagine complet neagră. Ca urmare, consumul de energie e practic la fel de mare indiferent ce imagine se afișează. În funcție de realizarea concretă a monitorului consumul pe negru poate chiar să fie puțin mai mare decît consumul pe alb, din diverse motive (de exemplu, pentru că starea implicită este cu pixelii transparenți, adică albi, iar producerea celor negri necesită un mic curent, sau faptul că un ecran negru este mai cald decît unul alb, pentru că toată lumina se absoarbe în monitor).

Cînd vom avea tehnologii în care fiecare pixel își va genera propria lumină și deci va consuma proporțional cu luminozitatea lui, va avea sens să preferăm ecranele mai întunecate. În prezent însă nu.

Există metode mai simple și mai eficiente de a face economie cu un monitor. De exemplu putem ajusta luminozitatea monitorului cu cristale lichide, ceea ce face ca puterea consumată de sursa de lumină să fie proporțional mai mică. Putem seta ca monitorul să se stingă automat după o perioadă de neutilizare de ordinul minutelor (nu neapărat brusc, ci cu o scurtă perioadă intermediară în care devine doar mai întunecat). Putem alege un monitor care își ajustează automat luminozitatea în funcție de lumina ambientă, caz în care dacă lucrăm într-o încăpere cu lumină ceva mai slabă facem economie de două ori: și la iluminarea camerei, și la monitor.

Avînd în vedere că ochiul percepe intensitatea în mod logaritmic, o înjumătățire a luminozității nu are efecte prea mari asupra confortului vizual, dar consumul redus la jumătate e mult mai mare decît economia de doar 20% pe care o aduce o imagine complet neagră la un monitor cu tub catodic.

Și de altfel consumul calculatorului (cu totul, nu doar al monitorului) este un fleac față de alte consumuri din casă sau din birou. Încălzirea iarna și aerul condiționat vara consumă mult mai mult. Un uscător de păr consumă în 5 minute mai mult decît un calculator din cele vechi într-o oră. Fierul de călcat, care consumă și el mult, e un moft impus de modă, nu de vreo necesitate reală. Și așa mai departe. Dacă ținem la economia de energie, hai să ne ocupăm de acele consumuri care chiar contează, nu cu fleacuri din astea ca Blackle.
Expert (12.9k puncte)
1 0
Monitoarele și televizoarele LED au consumul direct proporțional cu luminozitatea, adică ledul care nu este aprins, nu consumă.
0 0
Subscriu la reducerea luminozității monitorului. Al meu laptop consumă bateria în 2 ore cu luminozitatea la maxim și în 3 ore cu ea la minim. La început părea puțin deranjant că eram mai pe orbete, dar după 10 minute nu mai simțeam diferența, chiar mă simțeam mai bine fiindcă luminozitatea prea mare a ecranului îmi obosea ochii destul de rău. Încercați, eu zic că merită!
0 0
Nelu, monitoarele și televizoarele numite „cu LED-uri” nu au cîte un LED (sau trei) la fiecare pixel. Au un panou cu LED-uri (de obicei înșirate pe margine) care emite o culoare albă uniformă (backlight). Pixelii sînt generați cu cristale lichide, care lasă lumina să treacă mai mult sau mai puțin. Ca urmare, cînd vrei să afișezi o imagine complet neagră, panoul cu LED-uri este aprins în continuare. Deci consumul e același indiferent cîți pixeli negri afișezi.

Se poate în schimb ajusta luminozitatea întregului panou cu LED-uri, caz în care se poate face economie prin întunecarea globală a imaginii.

Vedeți explicații aici: https://en.wikipedia.org/wiki/LED-backlit_LCD_display

Există și afișaje care au LED-uri separate la fiecare pixel, de exemplu unele panouri publicitare sau unele ecrane de telefon mobil (cu AMOLED). Vedeți aici:
https://en.wikipedia.org/wiki/LED_display

Dar la calculatoarele actuale obișnuite se folosește tehnologia cu backlight și cristale lichide.
...