Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
  • Inregistrare
Pune o întrebare

Newsletter


3.5k intrebari

6.7k raspunsuri

15.2k comentarii

2.2k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.2k vizualizari

SUA şi Rusia au fost, pentru multă vreme, într-o cursă acerbă pentru a avea cea mai puternică armă posibilă.

Cât de departe au mers cu bombele nucleare? Care este cea mai puternică bombă nucleară creată? Care ar fi raza de distrugere?

a intrebat Senior (11.7k puncte) in categoria Tehnologie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Salut,

Bomba Țar a fost bomba cu cea mai mare cantitate de energie eliberată. Din câte îmi aduc aminte a avut in jurul a 60 de Megatone. Alta mai puternică nu îmi aduc aminte să mai fi fost construită.
Raza de distrugere este un lucru pe care ar fi bine mai întâi să-l definești. Efectul distructiv se poate manifesta de exemplu la nivelul unei întregi emisfere prin radiațiile emise de praful radioactiv rezultat în urma exploziei, sau se poate manifesta doar pe o rază de ordinul kilometrilor în sensul topirii oricărui material.

 

P.S. Informațiile oferite mai sus sunt aproximative, ele bazându-se exclusiv pe ceea ce am aflat cândva în adolescență.

 

O zi bună!
a raspuns Junior (717 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Cea mai puternică bombă nucleară construită şi detonată de om a fost "Bomba Ţar" folosită de sovietici la 30 oct. 1961. A fost o bombă cu hidrogen ceea ce a însemnat că aprox. 97% din încărcătură s-a transformat în energie lăsând în urmă puţine  deşeuri radioactive. A fost proiectată iniţial sa aiba o putere de 100Mt dar mai apoi s-a redus la 50 Mt. Oricum, după ce s-au făcut calculele în funcţie de urmările exploziei, s-a stabilit că ar fi avut o putere de 58 Mt, adica de zece ori mai mult de cât tot explozibilul folosit în WW2, aceasta fiind degajată in doar nici 40 nanosecunde!

A fost detonată într-un poligon nuclear din arhipelagul Novaia Zemlea de la înălţimea de 3 km şi în epicentru toată materia, (pământ, roci, nisip), a sublimat pur şi simplu, adică a trecut direct în stare gazoasă. Sfera de foc a avut diametrul între 5 şi 7 km iar lumina a fost văzută şi de la 1000 km. Norul -ciupercă s-a ridicat dincolo de 60 de km iar unda de şoc ce a generat un cutremur de 5,5 Richter a fost detectată şi după cel de-al treilea înconjur al planetei. Căldura degajată a fost resimţită chiar şi dincolo de 250 km depărtare.

Bomba aceasta a arătat ca orice altă mărire de putere nu mai are niciun sens pentru că deja se atinsese toate limitele logicii.
a raspuns Novice (131 puncte)

...