Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.8k vizualizari

SUA şi Rusia au fost, pentru multă vreme, într-o cursă acerbă pentru a avea cea mai puternică armă posibilă.

Cât de departe au mers cu bombele nucleare? Care este cea mai puternică bombă nucleară creată? Care ar fi raza de distrugere?

Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Salut,

Bomba Țar a fost bomba cu cea mai mare cantitate de energie eliberată. Din câte îmi aduc aminte a avut in jurul a 60 de Megatone. Alta mai puternică nu îmi aduc aminte să mai fi fost construită.
Raza de distrugere este un lucru pe care ar fi bine mai întâi să-l definești. Efectul distructiv se poate manifesta de exemplu la nivelul unei întregi emisfere prin radiațiile emise de praful radioactiv rezultat în urma exploziei, sau se poate manifesta doar pe o rază de ordinul kilometrilor în sensul topirii oricărui material.

 

P.S. Informațiile oferite mai sus sunt aproximative, ele bazându-se exclusiv pe ceea ce am aflat cândva în adolescență.

 

O zi bună!
Junior (717 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Cea mai puternică bombă nucleară construită şi detonată de om a fost "Bomba Ţar" folosită de sovietici la 30 oct. 1961. A fost o bombă cu hidrogen ceea ce a însemnat că aprox. 97% din încărcătură s-a transformat în energie lăsând în urmă puţine  deşeuri radioactive. A fost proiectată iniţial sa aiba o putere de 100Mt dar mai apoi s-a redus la 50 Mt. Oricum, după ce s-au făcut calculele în funcţie de urmările exploziei, s-a stabilit că ar fi avut o putere de 58 Mt, adica de zece ori mai mult de cât tot explozibilul folosit în WW2, aceasta fiind degajată in doar nici 40 nanosecunde!

A fost detonată într-un poligon nuclear din arhipelagul Novaia Zemlea de la înălţimea de 3 km şi în epicentru toată materia, (pământ, roci, nisip), a sublimat pur şi simplu, adică a trecut direct în stare gazoasă. Sfera de foc a avut diametrul între 5 şi 7 km iar lumina a fost văzută şi de la 1000 km. Norul -ciupercă s-a ridicat dincolo de 60 de km iar unda de şoc ce a generat un cutremur de 5,5 Richter a fost detectată şi după cel de-al treilea înconjur al planetei. Căldura degajată a fost resimţită chiar şi dincolo de 250 km depărtare.

Bomba aceasta a arătat ca orice altă mărire de putere nu mai are niciun sens pentru că deja se atinsese toate limitele logicii.
Novice (131 puncte)
...