Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
1.8k vizualizari
De multe ori mi s-a intamplat sa ma trezesc cu cateva clipe inainte sa sune ceasul.Ce anume declanseaza acest "automatism"?De ce nu ma trezesc exact  la ora fixata ci mai devreme?( ca la efectul Pavlov cu reflexul conditionat) Ce se intampla in creier in acel moment?

Exista si alte astfel de automatisme ?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Corpul uman

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Intrebarea imi este noua si nu am apucat sa ma gindesc la ea.. Dar vreau sa mai contribui cu doua exemple din experienta personala.

1. Indiferent de ora la care pun ceasul (nu aceeasi ora de zi cu zi, ci de exemplu odata la 3:15 noapta alta data la 5:30 etc) ma trezesc cu citeva clipe inainte. De felul meu sunt totusi somnoros, nu cred ca dorm iepureste.

2. De peste 30 de ani am constant aceeasi greutate (cu o crestere neglijabila in ultimii 2-3 ani).

Am perioade cind mainc in exces, cu dulciuri cu portii duble si perioade, ne impuse, cind maninc foarte putin. Aceste periode nu sunt planificate intentionat sa se compenseze unele pe altele si nu as avea nici un dispozitiv de calcul sa planific asa ceva.

Performanta medie de homeostaza a organismului este in genere cunoscuta. Regula, mai mult decit exceptia, este ca foarte multi indivizi au probleme cu mentinerea greutatii daca fac excese chiar reduse si chiar in absenta exceselor. Cum este posibil ca in aceste conditii, un design similar al unui organism sa ofere o peformanta sensibil mai ridicata in situatia cind multe alte instantieri ale designului uman esueaza chiar cind sunt supuse la perturbatii minore?
Novice (107 puncte)
0 0
In ce priveste homeostazia organismului.
Ce parere aveti despre implicarea mecanismelor de aparare la nivel psihic?
E adevarat ca aceste mecanisme pot depinde de factori externi si de factori interni.  Freud  spunea : daca nu am de ce sa ma apar atunci " nu ma apar".
Legat de ora de trezire am impresia ca lucrurile sunt mai complicate.Pe langa mecanismele de aparare ar putea fi vorba si de secretia de serotonina si melatonina.Insa habar nu am cum declanseaza acestea procesul de "trezire" exact cu cateva secunde inainte.Ce anume duce la aceasta mica desincronizare?Percem timpul diferit in timpul somnului?
1 plus 0 minusuri

Ne trezim pentru ca mesajul de desteptare il transmitem in mod subconstient creierului (ne gandim - maine ma trezesc la ora HH:MM) seara, inainte de a  adormi.

Mi se intampla si mie deseori cu 1-2 minute inainte.

Novice (149 puncte)
1 plus 0 minusuri
Au trecut 3 ani si mai bine de la ultimul comentariu ! Dar ,ce mi s-a intamplat recent, merita sa consemnez.   Am pus ceasul sa sune la 5.00 dimineata,uitand ca este cu o ora in urma. M-am trezit cu 5 minute inainte de ora 5.00,cat arata ceasul. De fapt ,real,era ora 6.00. Lumina de afara m-a pus pe ganduri si m-am uitat la alt ceas. Era 5.55 !

Nu conteaza ce am facut mai departe. Ramane faptul in sine. M-am trezit dupa ora ceasului potrivit sa sune ,nu dupa ora ceasului dupa care m-am culcat si care m-a indemnat sa ma sui in pat,sa ma culc!

Ce ziceti de asta ?
Novice (108 puncte)
0 0
Mi s-ar fi parut ciudat sa va treziti dupa ceasul recent potrivit pentru ora de vara. Ceasul biologic nu se da inainte asa dintr-o data. V-ati trezit la aceeasi ora ca pana la "schimbarea orei", nu?
0 0
Ora mea de somn e pe la 5 dimineata deci ca sa ma pot culca pe la 3, mi-ar lua cel putin o luna, practic trebuie sa incerc sa ma culc 3 seri la rand cu 10 minute mai devreme, apoi dupa inca 3 seri, cu inca 10 minute in urma adica cu 20 minute mai devreme fata de prima seara. Nu poti schimba ceasul biologic dupa o zi. Pentru o ora, trebuiesc vreo 2 saptamani. Am ajuns in starea asta pentru ca am amanat foarte mult ora de somn incat s-a mutat cu 6-7 ore mai tarziu decat ar trebui, un proces ce a durat probabil 1 an. Ce pot face acum e sa continui ce am inceput, ca ora de somn sa devina 12 ziua, apoi 6 seara, apoi 10 seara. Sa ma culc mai devreme, e mult mai dificil pentru mine. Deci cel mai probabil inca vreo 3 ani.
0 plusuri 0 minusuri
Cel mai probabil atunci cand te trezesti, creierul inca nu stie pe ce lume e, nu isi da seama de sunete/simturi etc. Gandeste-te ca omul doarme si dintr-odata trebuie sa-si recapete constiinta care probabil dureaza vreo 2-3 secunde, deci probabil ceasul suna de 5-6 secunde dar nu l-ai auzit exact de cand a inceput sa sune. Ceea ce vreau sa spun e ca deschizi ochii, incepi sa vezi, realizezi ca vezi dar creierul inca nu detecteaza sunet. Mai bine pui pe cineva sa se uite/sa te filmeze ca sa vezi exact daca te trezesti inaintea ceasului. Marii oameni de stiinta nu pot raspunde la niste intrebari simple despre creier/somn si multe altele, nu stie nimeni de fapt cum functioneaza. Poate ca sunt oameni destepti pe Pamant dar majoritatea sunt doar teorii. E ciudat ca inca nu se stie exact cum functioneaza mersul pe bicicleta si tu vrei sa gasesti raspunsul la ceva atat de complex legat de somn.

Ca un exemplu, cateodata fac un zgomot in camera si mama inca doarme pentru 3-4 secunde (cat un proces de inspir-expir) si apoi observ ca se opreste din respirat si 1. se trezeste 2. isi schimba pozitia sau 3. nu mai sforaie 1-2 minute. Nu se intampla instantaneu procesul de trezire.
Novice (111 puncte)
...