Omul a deprins "smecheria" asta atunci cand a invatat sa controleze focul si sa gateasca hrana, fapt care a permis un salt brusc in evolutie, furnizand resurse necesare dezvoltarii creierului.
Fierberea este pur si simplu o metoda ieftina de tratament termic, tratament care desface parte din legaturile chimice ale materiei constituente, devenind astfel mai usor de digerat. In plus, in unele cazuri se produce si o hidratare suplimentara, care iarasi faciliteaza digestia, dar de obicei nu acesta este scopul principal.
Fata de apa, grasimile animale si vegetale (ulei) prezinta doua avantaje, permit un tratament termic la o temperatura mai ridicata (ex: ulei de palmier 230 C punct fumigatie) si adauga si proteine suplimentare hranei preparate - lucru nedorit in cazul omului modern dar benefic in zorii evolutiei hominidelor.
Daca tot am dat in gastronomie, reamintesc ca tratamentul termic la temperatura inalta este periculos, deoarece desface excesiv de mult legaturile chimice, producand asa-numitii radicali liberi, ioni agresivi care se vor recombina cu materia organica din corpul uman producand deturnari nedorite in functionarea acestuia, pana la cancer. De aceea este indicat sa mancam preponderent alimente netratate termic sau fierte - si sa le evitam pe cele prajite.