Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
904 vizualizari

Să zicem că mergeţi în străinătate - ceea ce mulţi facem - şi ajungeţi să fi invitaţi să vorbiţi despre cei mai reprezentativi români. Despre cine aţi vorbi? Bănuiesc că nu despre nu ştiu ce ins care merita premiul Nobel, dar i s-a furat pe nedrept, fiind victima unui complot internaţional iudeo-masonic.

Deci: care sunt românii care merită menţionaţi într-o atare ocazie? Ar trebui, cred, să aibă rezultate notabile şi să aibă un grad de notorietate rezonabil.

Senior (11.9k puncte) in categoria Informatii utile
1 0
Întrebarea e ce domenii mai aduc notorietate în secolul XXI?

Un premiu Nobel nu înseamnă notorietate. Cine a auzit de pildă de Herta Muller? Ori de David Wineland, care a luat Nobelul pentru fizică acum câteva luni?

În afară de marii antreprenori din IT, ce persoane se mai bucură de notorietate la nivel mondial fiind în afara politicii, muzicii şi sportului?

Americanii şi englezii au popularizatori de ştiinţă care s-au făcut cunoscuţi la nivel mondial doar datorită faptului că engleza a devenit limba planetei. În rest, greu îmi vine în minte vreun domeniu care să asigure notorietate planetară şi să fie şi serios, deopotrivă...
0 0
Depinde cum definim notorietatea. Daca vedem comunitatea umana grupata in sfere concentrice cu populatii diferite in jurul unor teme diferite, ajungem la concluzia ca notoriatea unui specialist (savant, cum se chema inainte) este, in sfera lui, la un nivel mult mai inalt decit cea a altcuiva a carui notoriate e de alta natura dar cu mult mai raspindita.

In rest, intrebarea cu mari români (sau mari greci sau nemti nu conteaza) presupune riscurile ei.
Unul ar fi ca populatia României inca mai poarte tarele dezinformarii din invatamint, sub presiunile diferitelor ideologii (nu numai cea comunista).

A doua ar fi ca e mai firesc sa vorbesti despre notorietaea unei civilizatii. Aceasta este mult mai usor de identificat pentru ca e o integrala si e mult mai stabila.

Pentru amuzament insa, mi-as dori sa existe o lista cu români notorii, dar ea trebuie sa poarte girul unor argumente documentate. Inainte de asta ar trebui stabilite niste criterii de definirea notorietatii.

Discutia ramine deschisa din punctul meu de vedere.
0 0
@Petrigeo
In primul rand imi place descrierea notorietatii in sfere concentrice.Este interesanta. Insa cererea de definire a notorietatii in contextul intrebarii din topic mi se pare un pic exagerata.
Va propun un mic exercitiu. Imaginati-va ca intrebarea ar fi sunat asa:
Despre ce tablouri pictate romanesti ati vorbi strainilor?
Primul lucru care imi vine minte este "Ciobanas cu turma de oi" a lui Grigorescu.A fost vandut cu 195 000 de euro la Chisinau.Dar nici pe departe cel mai scump tablou vandut de-al lui Grigorescu.
In acest moment vine cineva si spune: Stati putin! In comparatie cu alte tablouri exemplu Gioconda(dintr-o sfera mai mare) Ciobanasul este la alt nivel.Sa definim "exprimarea artistica" a fiecarui autor!
E posibil sa facem asa ceva? Un pictor este "mai" pictor decat altul pe baza unor criterii selecatate de altcineva?
Un savant este "mai" savant decat altul pe ce criterii?
In primul rand ei nu fac acelasi lucru.(nu aceeasi opera de arta, nu fac aceeasi descoperire stiintifica) Orice incercare de a cuantifica (prin a stabili criterii descoperirilor lor care ii fac recunoscuti) este ca si cum ai spune ca Einstein cu teoria relativitatii este mai savant decat Arhimede care a descoperit banala forta arhimedica.
Sunt de acord cu dezinformarea si ideologiile gresit transmise( insa nu uitati ca internetul este o sursa extrem de utilizata de romani pentru a compensa aceasta lipsa, asa ca nu mai putem avea convingerea ca exista acea populatie majoritara care habar n-are pe ce lume traieste)
Nu sunt de acord cu "firescul" de a vorbi despre notorietatea unei civilizatii. Incercati sa-mi vorbiti despre ce civilizatie considerati dvs ca merita , dar fara sa mentionati nicio persoana care a facut ceva reprezentativ pentru acea civilizatie. Vi se pare mult mai usor?
Imi dau seama ca aveti un alt punct de vedere.
Insa credeti ca ar fi util sa stabilim criteriile pentru definirea culorilor ca sa-mi dau sema daca un tablou este frumos?( Asta m-ar duce la concluzia ca indiferent ca e Gioconda sau Ciobanasul , de fapt, este vorba de niste substante chimice de diferite concentratii si cu lungimi de unda diferite pentru ca reflecta si absorb lumina diferit)
Dvs asta incercati sa faceti?

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Titu Maiorescu, deoarece, din punctul meu de vedere, este cel mai mare critic literar și estetician român, el reușind să dea startul nașterii literaturii de calitate. Nu contest faptul că au existat și înainte de el vizionari și oameni care să înțeleagă scopul literaturii, însă, odată cu proiectul "Junimea", cultura română a facut un salt impresionant.
Novice (230 puncte)
0 0
Şi cum îi impresionezi pe străini cu Titu Maiorescu? Nu e mai degrabă o personalitate locală decât una universală?
0 0
Pot doar spera că străinii se vor lăsa impresionați de ceea ce a facut Maiorescu pentru această nație. În privința universalitatii lui, e adevărat că el a fost remarcabil în spațiul românesc, nu și în cel european.
2 plusuri 1 minus

Intrebarea nu specifica decat ca e vorba de  "cei mai reprezentativi români ". Atunci le vorbesc de Ceausescu (contrazic pe oricine spune ca nu a fost "mare" sau ca nu ar fi cunoscut inca in lume).Urmeaza Gheorghe Hagi, Mutu si alti fotbalisti romani.( nici cu gimnastica nu stam rau Nadia Comaneci in SUA stiti bine cat de cunoscuta este). Poate o sa va surprinda dar in Italia (Roma) multi italieni stiau de Decebal (columna lui Traian  e in centrul istoric al Romei). Nu stiu daca intrebarea se refera si  la cei din trecut dar daca e vorba de  cei care ne reprezinta cu adevarat Romania  as vorbi despre Ciprian Porumbescu, George Enescu, Nicolae Grigorescu,Iorga,Dimitrie cantemir, Luchian,Eminescu si ma opresc aici, desi sunt multi altii.

Insa as vrea sa fac o remarca: daca as merge in strainatate depinde foarte mult de tara resectiva despre cine voi vorbi.(exemplu: la turci nu le vorbesc neaparat de Stefan cel Mare :) poate de Hagi ca as avea mai mult succes!)Oricum sunt curios sa aflu si alte pareri.

 

Experimentat (1.5k puncte)
0 0
desi eu consider sportivii si cantaretii non-valori ei sunt cei mai reprezentativi ai unei tari, degeaba vei incerca sa le vorbesti strainilor de rand de Porumbescu si Maiorescu, ca tot Inna si Alexandra Stan atrag la public.
0 0
Dacă ai valori universale, atunci contează. Dacă spui că X a inventat asta şi a pus bazele nu ştiu cărui domeniu - e ceva. Dacă Y a revoluţionat industria Z, din nou - e ceva cu valoare informativă şi care va trezi interesul şi admiraţia.
Şi sportivii, şi cântăreţii au reprezentativitate - dar pentru a-i aminti, trebuie ca nivelul discuţiei să fie mai jos un pic...
1 plus 1 minus
Sunt multi romani care merita respectul tuturor pentru ce au facut. Dar, ma intreb, de ce trebuie sa le vorbim strainilor despre ei? Ce speram sa se intample? Cati straini, cu care ati comunicat au inceput sa va insire marile realizari ale conationalilor sai? Mai ales, neintrebati.

E interesant cum noi, romanii dorim sa aratam ce mari valori ascundem, cine am fost noi, iar strainii sunt niste ignoranti ca nu ne apreciaza.

Munca nu prea ne place, hotiile si smecheriile insa da, ne cam caracterizeaza, economia nu merge, dar avem istorie. L-am dat pe Mihai Viteazu, Stefan cel Mare, Nicolae Iorga, avem munti frumosi, am luptat cu curaj de-alungul istoriei.

Problema noastra este prezentul, ca la istorie si geografie stam bine.
Junior (1.5k puncte)
1 0
Nu prea sunt de acord cu ce spui. De fapt, deloc.
Dacă mergi în străinătate cu serviciul şi întâlneşti oameni cu o anumită pregătire, atunci vei vorbi şi despre istorie, despre care sunt oamenii reprezentativi ai poporului tău. Mi se pare foarte util să ai ce spune, iar ceilalţi să şi aprecieze. Dacă le spui de Ştefan cel Mare, cred că mergi pe o mână pierzătoare. Poţi vorbi, cred, despre cei care au adus o contribuţie la nivel universal, altfel, din nou, mergi pe o mână moartă. Şi aici poţi vorbi despre oricine ce are un bagaj de notorietate ori, dacă nu este f cunoscut, măcar are realizări cu valoare universală.

Chestia cu "munca nu ne place..." nu e valabilă, la nivel de discurs, doar la noi. Eu cred că trebuie o perspectivă mai largă. E România ultima găină? Discursul presei transformă percepţiile. Şi eu ştiu că România este o ţară săracă, unde corupţia este la ea acasă, dar e România unicat? Nici pe departe. Priviţi restul lumii şi o să observaţi că, de fapt, cam asta e regula, iar  ţările la care ne raportăm noi când spunem "Vest" ori "afară" sunt de fapt puţine, foarte puţine. Câte ţări sunt cu corupţia f mică şi au societăţi într-adevăr civilizate? 10?
0 0
Pentru cazurile cand intalnesti oameni cu o anumita pregatire, da, ai dreptate. Daca ajungi sa discuti cu oameni de acest fel, sigur ai ce spune si nu e nevoie sa iti faci o lista dinainte. Oricum, am observat ca in general, romanii au o lista cu "eroi"nationali si exemple de curaj din istoria nationala gata de a fi prezentate oricarui strain care ii intreaba, eventual, din curtoazie, de unde sunt.

In al doilea rand, nu este Romania ultima gaina. Nu am vrut sa dau verdicte.
Privind restul lumii, nu stiu cate alte natiuni sufera de dorinta de a epata. Suntem prea interesati de cum ne vad strainii. Facem orice pentru a ne vedea bine. O reminiscenta comunista, zic eu. Mai bine sa fim putin mai pragmatici, sa muncim pentru noi, nu ca sa ne creada strainii muncitori.
1 plus 0 minusuri
Probabil as vorbi de Marin Preda si al lui "Cel mai iubit dintre pamanteni". As mai vorbi de Burebista italienilor, care il cunosc doar pe Decebal, asa cum mentiona un user putin mai sus, l-as mentiona pe Henri Coanda si obligatoriu, crestinilor le-as vorbi de Eliade si "Istoria credintelor religioase"
Junior (661 puncte)
...