Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
640 vizualizari
Cum de în această țară învățământul e gratuit? Sună prea bine. Cum s-a reușit acest lucru?
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Diverse
0 0
Populatiile nordice in general au ceva aparte in structura ADN care le permite sa gandeasca la un nivel superior fara prea mult efort.
Acest lucru s-ar putea peste tot avand in vedere importanta si impactul asupra societatii dar din diverse interese banii nostrii se duc in alte parti...
0 0
In Romania e nevoie de mai multi agricultori, academicieni avem destui. Scolile inalte nu vor sa lucreze in agricultura nici in Danemarca daramite la sapa romaneasca.

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Pe langa faptul ca este gratuit, invatamantul este si unul foarte bun in Danemarca. In clasamentele anuale care se fac de catre OECD, Danemarca este unde intre locul 12 si 15 in lume.

Un caz interesant este al Finlandei, care se claseaza pe unul dintre primele 3 locuri, de regula pe primul, in ultimii 15 ani. In Finlanda sistemul de invatamant nu se bazeaza pe evaluari. Acestea sunt foarte rare si oricum abia in clasele superioare devin mai dese. Temele pentru acasa sunt o raritate, punandu-se accent pe lucrul in clasa, care nu inseamna doar predare, ci acumulare de cunostinte, nu atat prin simpla ascultare a profesorului, cat prin descoperire (Internet, carti, reviste) in timpul cursurilor.

Predarea inseamna participarea elevilor. Un profesor care nu reuseste ca la ora in care preda sa implice elevii cel putin 50% din timp este considerat slab si va trebui sa-si revizuiasca lectia.

E interesesant ca la ore participa nu doar elevi, ci si alti profesori, care observa modul in care s-a desfasurat lectia, ulterior discutand despre partile bune si cele mai putin bune, asigurandu-se in felul acesta o constanta crestere a calitatii orelor de clasa.

Profesorul urmareste ca toti elevii sa atinga un standard minim de pregatire, iar profesorii sunt urmariti, la randu-le, sa atinga standarde foarte inalte.

Profesorii sunt platiti foarte bine, iar meseria de profesor este una extrem de atractiva. De exemplu, am vazut cazul unui fost director intr-o mare companie care s-a dedicat muncii de profesor, pentru ca nu i s-a parut o onoare ca spre sfarsitul carierei sa predea. Nu avea mai mult de 45 de ani, iar salariul ca profesor nu-l facea sa simta ca a facut un pas inapoi cu alegerea sa de a intra in invatamant.

Temele predate, dupa cate mi-am dat seama, de mare actualitate. De pilda, se vorbeste despre sistemul politic, organizare si functionare. Se explica elevilor, dar se si cere opinia despre defectele acestuia. Se discuta despre sistemul energetic, sistemul educatie samd; ideea e ca elevul, dupa ce termina ora sa inteleaga mai bine societatea in care traieste. Lectiile nu se bazeaza pe memorarea informatiilor, ci pe intelegerea mecanismelor.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Avand in vedere ca la noi in tara majoritatea profesorilor sunt suplinitori si aia deabia trecuti de examenul de profesor (daca ati vazut liste in care iau chiar si nota 1 din oficiu), e greu sa faci performanta si sa inveti elevii, cu toate ca romanii sunt o specie de oameni destepti Daca am avea o educatie pe masura am putea fi printre cei mai buni. Eu am terminat UPB si pot sa spun ca mare lucru nu m-a invatat facultatea, cursuri lungi de cate 3 ore in care profesoru vorbea incontinuu fara sa intrebe daca il urmareste cineva, in timp ce studentii ascultau muzica, completau integrame si se jucau pe telefon(si le dau dreptate studentilor, atata timp cat profesorul nu stia sa-si tina cursul si toti ramaneau in urma si nu mai intelegeau nimic era si normal sa faca altceva). Cam in mare asa este sistemul de invatamant de la noi.  Pot spune ca daca se vrea si la noi se poate face carte dar atata timp cat salariile sunt faorte mici, nimeni nu o sa-si dea silinta.
Pot spune ca am facut un curs avansat cu profesori particulari f bine platiti, si a fost cum zici tu, predarea s-a facut numai cu participarea noastra a tuturor la curs. Pot spune ca mai mult vorbeam noi decat profesorul. Acesta doar propunea teme de dezbateri si fiecare trebuia sa-si aduca argumente pro sau contra discutiei.
2 plusuri 0 minusuri
Deocamdata si la noi in tara este acelasi lucru. Daca in tarile dezvoltate nu isi platesc studiile decat cei foarte destepti care obtin burse, la noi in tara inca se mai intra la facultati de prestigiu cu medii de 3-4. (ex: Universitatea Politehnica Bucuresti, e adevarat ca nu termina decat jumatate dintre ei) deci pe mine nu ma mira deloc ca invatamantul e gratis si in alte tari.
Senior (6.9k puncte)
...