Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
Întrebarea mea este dacă se poate realiza o transmisie de date non-audio între două PC-uri cu ajutorul unui simplu transmiţător FM.
Junior (380 puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Da, evident. Două calculatoare pot comunica pe orice fel de canal care permite transmiterea de informații. Nu contează dacă acel canal este inițial construit pentru altfel de semnale.

Acum vreo 20 de ani am făcut un program care transforma semnale Morse (primite printr-un microfon sau pe o linie audio) în text. Puteam să stau la cîțiva metri de calculator și să fluier mesaje, care apoi apăreau pe monitor. Bineînțeles, nu era neapărat nevoie să fluier eu, ci puteam să fac încă un program, pe alt calculator, care să transforme un text în fluierături Morse, ceea ce e mult mai ușor din punctul de vedere al programării. Astfel canalul digital (bazat pe sunete) putea fi complet.

Problema care se pune nu e dacă se poate stabili un canal de comunicare printr-o transmisie FM, ci ce calități are acea comunicare: ce viteză, ce proporție de erori, la ce distanță, cu ce influențe din partea mediului etc.

De fapt, aproape toate sistemele de comunicație fără fir actuale --- telefoane mobile, Wi-Fi, Bluetooth etc. --- folosesc unde radio modulate în frecvență. Deci nu numai că se poate, dar chiar acesta e standardul curent.

Pe de altă parte, dacă aveți un emițător FM (și un receptor FM) și vreți să construiți un sistem de comunicare între două PC-uri o să aveți ceva bătaie de cap pînă faceți sistemul să meargă, din punct de vedere electronic și informatic. Cel mai simplu e să folosiți metode încetățenite, de exemplu să legați ambele PC-uri la internet sau să folosiți module Wi-Fi sau Bluetooth. Dar recunosc că satisfacția de a construi ceva complex prin propriile puteri e mult mai mare.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Da, sunt conştient că undele radio sunt folosite deja în TC :D însă pe mine mă interesa mai mult sa pornesc o discuţie despre cum se poate realiza o variantă simplă a acestui mod de transmitere a datelor. Sau mai exact mă interesa să aflu câte ceva despre modularea semnalului şi eliminarea "zgomotului".
0 plusuri 4 minusuri
NU se poate.PA
Junior (435 puncte)
0 0
Foarte detaliat :)) De ce nu?
...