Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 5 minusuri
2.4k vizualizari
Unii vorbesc despre Tetragrama YHWH.Altii spun ca este Yahve, iar altii Iehova(Jehovah in engleza). Care este forma corecta si de ce?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Religie
6 0
Numele lui din buletin? Trebuie întrebat la evidența populației cerești.

Ce sens are „corect” aici? Care e standardul în raport cu care un nume e corect sau greșit? Care e autoritatea care stabilește acel standard?
0 1
Sensul "corect" apare in momentul in care , desi avem un SINGUR nume , multi il pronunta sau scriu,  in mod gresit, din diferite motive.
E corecta si intrebarea care ati pus-o: ce autoritate stabileste?
Din cate stiu doar in biblie apare acest nume. In raport cu ce  corect?
In raport cu "originalul" bibliei( sa lasam deoparte traducerile influentate de dogme religioase.)
1 0
E ilogic ce spuneți. Mai întîi există versiuni „greșite” ale numelui și apoi, pe baza asta, se stabilește care versiunea corectă? Păi nu știind care e corectă le identificăm pe cele greșite?

Apoi de ce porniți de la ideea că numai una din versiuni e corectă? De n-ar putea fi corecte mai multe sau toate? Am mai văzut atitudinea asta și în alte chestiuni de limbă: unii, cum constată că există mai mult de un fel de a spune la ceva, vor neapărat să afle care din ele e corect. După mintea lor, dintre „filozofie” și „filosofie” neapărat unul trebuie să fie greșit. La fel dintre „Isus” și „Iisus”, că tot sîntem la chestii dumnezeiești. De ce? Ce-i împinge pe oameni să vorbească așa mult despre „greșit”?
0 1
Am plecat de la ideea ca doar o versiune este corecta pentru ca fiecare avem un nume foarte bine stabilit.( sigur exista posibilitatea sa-l schimb)
Desi s-a spus ca mi se poate spune si Michel ca asa se spune in engleza, tot MIHAI ma cheama.
Ma intrebam , exista o forma ORIGINALA a acestui nume?
Dar se pune problema "sursei".
Oricum in Biblie apare in multe locuri tetragrama YHWH. Dar in ebraica se pare ca se scriau doar consoanele, si unele semne , care ajutau la citire.
deci cum se scrie numele  lui d-zeu?
0 0

YHWH este unul din numele pe care Dumnezeu și le-a atribuit. 

În cultura ebraică numele aveau legătură cu caracterul sau calitățile  persoanei care îl poartă, YHWH nu face excepție el tradus înseamnă EU SUNT. Este numele cu care s-a prezentat lui Moise pe munte (conform relatării biblice), Eu Sunt era un răspuns la șovăirea lui Moise de a scoate poporul evreu din Egipt : Eu Sunt (Eu Domnul am calitatea aceasta de a fi) tot ce ai tu nevoie Moise. Poporului a fost prezentat ca: Dumnezeul lui Avram Isac și Iacov. 

În scriere sunt 4 consoane ( in limba ebraică nu se folosesc vocale) în citire poate fi citit Iahveh sau Iehova (forma exactă de pronunție a fost pierdută în timp din motivații religioase: Porunca 3 din decalog care spune :”Să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău”  motiv pentru care evreii au evitat tot mai mult să pronunțe Numele lui Dumnezeu asa că pronunția exactă sa pierdut în timp. Cel mai des era folosită forma Adonai adică Domnul evitând astfel rostirea YHWH. Socot ca ambele forme sunt corecte și nu există există nici o greșeală în a folosi o formă sau alta. În limba română este tradusă cel mai adesea prin Domnul. 

5 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus

In primul rand, depinde la ce religie te raportezi. Cand vine vorba despre un subiect "delicat" cum este religia, dupa cum probabil ti-ai dat seama, nu exista notiunea adevar absolut. Totul este interpretabil si lasat la liberul arbitru al maselor.  Numele mentionat de tine apartine religiei iudaice, preluat intr-o anumita masura si de sfera crestina. 

Daca privesti lucrurile din perspectiva budista vei observa ca pe Dumnezeu il cheama pe numele lui de muritor Siddhārtha Gautama Buddha, sau prescurtat Buddha. La musulmani se numeste Allah si asa mai departe.

Acestea fiind zise, nu prea se poate da un raspuns corect la aceasta intrebare. O zi buna!

Novice (180 puncte)
0 0
"Cand vine vorba despre un subiect "delicat" cum este religia, dupa cum probabil ti-ai dat seama, nu exista notiunea adevar absolut. "
1. Nu ati explicat in ce anume consta notiunea de "adevar absolut" ceea ce imi permite sa aduc o multime de contraargumente.
2.Daca fiecare persoana din cartierul dvs v-ar pune cate un nume , fiecare, diferit de cel care il aveti, ce credeti are acest lucru vreo influenta asupra Numelui dvs pe care il aveti deja?
3.Desi sunt de acord ca religia este un subiect "delicat" totusi , remarcati diferenta intre "surse" : Biblia, Coranul, Invataturile lui Buddha , Confucius etc
Care "buletin" este cel "autentic"?
1 0
Ok... in primul rand multumesc pentru votul negativ. Iar in al doilea rand nu pot decat sa va remarc "naivitatea" cu care tratati acest subiect. Nu exista nicio dovada stiintifica care sa certifice existenta unei divinitati, iar acest fapt nu a reusit decat sa intretina starea de confuzie in acest domeniu (inclusiv atribuirea unui nume).
Ca sa dau o explicatie termenului de "adevar absolut" ma rezum la doctrina fiecarei religii in parte. Niciuna dintre ele nu este incontestabila, daca privim obiectiv.
Faza cu persoanele din cartier este irelevanta: daca pe mine ma cheama Mihai, atunci in engleza ma cheama Michael, in franceza Michel samd. Dar nu asta era ideea. Conceptul de "buletin autentic" este probabil unul din cele mai dezbatute din sfera religioasa, iar daca ma intrebati pe mine, niciunul nu este verosimil.
Dupa cum a spus si AdiJapan, nu este nicio autoritate care sa certifice de care parte se afla adevarul in acest caz. Poate doar aceea stiintifica, dar deocamdata nicio doctrina religioasa nu este sustinuta si de argumente stiintifice.
0 1
Daca vi se pare nedrept votul meu nu aveti decat sa il "returnati"!
Am inteles ce punct de vedere adoptati din modul in care ati explicat notiunea de "adevar".
Dar , am o intrebare : Nu credeti ca stiinta este si ea o doctrina "religioasa" la fel de nesustinuta de argumente ( fie ele religioase, sau de ce nu chiar stiintifice)?
Care vi se pare ca ar fi "autoritatea" in materie care sa certifice ca stiinta este "verosimila" ?
0 0
Nu, nu cred ca stiinta este o doctrina religioasa. Stiinta se bazeaza pe matematica, iar matematica este obiectiva, spre deosebire de religie si filosofie.
0 0
Cu toate acestea "credeti" in ea. :)
1 0
Nu e acelasi lucru ca si la o doctrina religioasa, in orice caz.
0 2
este nevoie de mai multă"credință" pentru a afirma că o celulă vie( care este foarte complexă, o uzină în miniatură) a putut apărea întîmplător din materie moartă
1 0
Si de si mai multa credinta sa afirmi ca mitul creationist este adevarat! :)
0 0
Deci "crede" si nu cerceta!
Suntem niste persoane cu adevarat "credincioase" :)
0 2
dimpotrivă- cercetează minuțios, FĂRĂ PREJUDECĂȚI, luînd în considerare toate dovezile, nu doar cele convenabile. deaceia credința este așteptarea
 SIGURĂ  a lucrurilor sperate,DOVADA realităților care totuși nu se văd
0 plusuri 0 minusuri
Cel mai bine ar fi sa-l intrebi chiar pe el, sau pe parintii/creatorii lui!.
Junior (743 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Primele capitole ale Vechiului Testament au fost scrise in limba ebraica pe vremea exilului babilonian. Pe atunci limba ebraica incepea sa fie o limba moarta, limba universala fiind aramaica ce se vorbea in Persia, Babilon, Arabia si Canaan. Se scria cu litere ebraice sau cuneiforme, functie de suport. Din economie se scriau numai consoanele, vocalele fiind cunoscute prin traditia vorbitorilor. Oamenii culti si rabinii cunosteau limba ebraica si transmiteau oral numele biblice ascultatorilor. Din fericire Vechiul Testament a fost tradus intr-o forma definitiva in limba greaca de  catre 72 de rabini la initiativa faraonului Egiptului (traducerea septuagintei) la doua secole si ceva de la scrierea originala. Limba greaca are si vocale, iar numele lui Dumnezeu a fost scris Iahve de catre oamenii cei mai calificati. Traducerea a fost atat de apreciata, incat a fost retadusa in ebraica si fixata astfel pana in prezent. Mult mai tarziu versiunea greaca a fost tradusa in latina (vulgata), iar numele lui Dumnezeu a fost scris Iehova. Din mileniul al doilea biserica ortodoxa traduce Vechiul Testament dupa traducerea greaca, iar biserica catolica fooloseste traducerea latina, ulterioara celei grecesti. Se pare ca cel mai apropiat de pronuntia originala este numele Iahve.
Junior (817 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Elohim – Domnul Dumnezeu, Cel puternic, divin (Geneza 1:1)
Adonai - Domnul, indicând o relaţie de tipul Stăpân-slujitor (Exod 4:10,13)
El Elion – Cel Preaînalt (Isaia 14:20)
El Roi – Cel ce vede totul (Geneza 16:13)
El Shaddai – Dumnezeu atotputernic (Geneza 17:1)
El Olam – Dumnezeu cel veşnic (Isaia 40:28)
Yahweh - DOMNUL "Eu sunt", având sensul de Dumnezeu veşnic, existent în El Însuşi (Exod 3:13,14).
Novice (108 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
1. Tetragrma YHWH tradus din ebraica  inseamna "cel ce este". Deci nu este niciun nume, cum nici pe mine nu ma chema "vecinul" chiar daca multi imi spun asa, de fapt eu am spus "salut, sunt vecinul!", asta nu inseamna ca asa ma cheama.
2. Multi pretind, fara vre-un argument solid, ca dumnezeu trebuie sa aiba un nume. Argumentul lor slab este ca "Dumnezeu" este   doar un apelativ precum "presedintele" sau "regele", doar ca presedinti si regi sunt mai multi si trebuie deosebiti cumva, dar daca YHWH este doar unul, nu are nevoie de un nume.
3. Cum se pronunta corect numele bau-bau-ului de sub pat?
Junior (394 puncte)
...