Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Rezolvati problema:

In populatiile de Drosophila melanogaster, culoarea ochilor este determinata de mai multe alele cu grade diferite de dominanta intre ele. Stabiliti descendenta unei musculite de otet cu ochii ciresii care se incruciseaza cu o musculita cu ochii rosii caramizii stiind ca in ambele cazuri unul din parinti a avut ochi albi si ca gena alela pentru ochii albi nu are grad de dominanta.

A.25% ochi rosii caramizii

B> 50% ochi albi

C.75% ochi rosii caramizii

D.25%ochi ciresii
Novice (122 puncte) in categoria Biologie

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Dacă gena pentru ochi albi nu are grad de dominanță, asta înseamnă că e cea mai slabă, sau poate fi considerată recesivă, intr-un fel ca și gena l mic la grupele sanguine.

În al doilea rând trebuie stabilit care dintre alelele vișiniu sau cărămiziu are grad mai mare de dominanță (care e mai puternică în determinarea fenotipului). Dacă ar fi egale, problema își pierde din importanță, dar nu cred că e cazul aici.

Acum problema: Câte unul din părinții muștelor (îi voi numi bunici) au avut ochi albi, adică muștele noastre (părinții) vor avea caracterul fenotipic (adică ceea ce vedem noi cu ochiul liber) heterozigot (genetic ei sunt pe jumătate cu ochi albi, dar gena colorată este dominantă, deci se va manifesta fenotipic, pe când cea albă, recesivă, va rămâne ascunsă.

Asta înseamnă că copiii vor avea 25% ochi albi, 25% ochi cireșii, 25% ochi cărămizii, iar 25% rămâne de văzut, atunci când vom ști care genă este mai puternică:ochi cireșii sau cărămizii, căci 25% din copii vor avea câte o genă colorată din fiecare: una cărămizie și una cireșie.

P.S. Din câte văd eu ar trebui să fie corecte A și D, însă nu le poți cupla nici cu complement grupat.

 

Junior (994 puncte)
...