Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
1.1k vizualizari
Stiati ca viteza luminii este (si a fost) depasita in anumite conditii:

- Inflatia Cosmica-La inceputul universului acesta s-a extins cu mult peste viteza luminii.

- Inseparabilitatea cuantica - Se produce instantaneu si la ani lumina distanta. Depaseste extrem de mult viteza luminii.

Cum se explica?
Junior (435 puncte) in categoria Fizica
0 0
Poate pentru ca exista lucruri care pot calatori mai rapid decat viteza luminii intrucat energia nu e limitata de timp si spatiu precum incercam noi sa credem.
Viteza gandului este practic infinita si depinde doar de cel care o practica si de nivelul lui de constiinta...

5 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Nici una nici alta nu intra in conflict cu viteza luminii ca limita.

1. Inflatia a avut loc asupra spatiului in sine. Spatiul s-a dilatat enorm intr-un timp foarte scurt. Viteza luminii este o limita pentru ceva ce se deplaseaza IN SPATIU. Spatiul nu e limitat de acest lucru. De aceea ideea de deplasare WARP este teoretic fiabila.

2. In cadrul corelarii cuantice nu se produce o transmitere de informatie cu o viteza mai mare decat a luminii. Este ceva instantaneu. Ca sa intelegi mai bine, iti dau un exemplu simplu: stim ca intr-o cutie avem un mar si o para. Tu iei unul din fructe si pleci cu el. Eu peste un timp oarecare deschid cutia. Instantaneu cand vad ce a ramas stiu si ce fruct ai luat tu cu tine. Marul si para au fost la un moment dat legate de relatia ca se aflau in aceeasi cutie. Eu nu te sun pe tine sa te intreb ce fruct ai luat ca sa avem un schimb de info limitat de viteza luminii; pur si simplu stiu instantaneu ce proprietati are fructul  cu care ai plecat, chiar daca te afli in afara razei de contact.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Pobabil ideea era ca lumina reprezinta energia in spectrul vizibil deplasandu-se in spatiu pe cand in hiperspatiu exista lucruri mai rapide.
Era doar o intrebare care ne arata cat de sigururi putem fi pe noi la un moment dat(viteza maxima) doar ca sa ne inselam la urmatoare descoperire.
1 plus 3 minusuri
Daca as sti, as lua premiul Nobel. Inflatia cosmica, nui decit o ipoteza. Cred ca pe principiul "Inseparabilitatii cuantice" comunica extraterestrii.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Daca nu stii, cred ca ar fi fair-play sa comentezi, nu sa raspunzi. Asa ca ai un vot negativ de la mine la raspunsul asta...
0 0
Scuza-ma, dar ai pus o intrebare la care nu are raspuns, siinta actuala.
0 0
Ei, nici chiar asa, nu am pus eu intrebarea. Si e o simpla observatie, nu o lua si tu in tragic cum mai face theBest cateodata...
0 0
Nelule, la multe subiecte ne dam cu presupusul... unii sunt mai bine informati, altii mai putin... unii chiar deloc... Sunt multe intrebari la care inca multi ani de acum incolo nu vom cunoaste raspunsuri (asta, in varianta fericita in care le vom afla, totusi). Daca precizam ceva de genul "eu cred ca", "din cate stiu/se stie pana acum", "poate ca"... eu presupun ca ne putem exprima si pareri personale (chiar daca sunt simple "balarii")... Nici unul dintre noi nu e atat de informat pe cat si-ar dori... ;)
0 0
Pe principiul "Inseparabilitatii cuantice" comunica extraterestrii...De aceea oare nu putem sa ii interceptam prin programul SETI...
0 0
Esti pe aproape
0 0
Daca as sti precis, pai... as discuta cu extraterestrii, despre Luna, despre stele, etc.
0 0
Poti fi sigur ca programul respectiv face ce anume ni s-a zis? Intrucat sunt sigur ca cei care investesc in asa ceva nu sunt noi in domeniu si nu se joaca...
3 plusuri 0 minusuri

Intelegerea mea despre faptul ca viteza luminii este un fel de limita cosmica (cf. lui Einstein) e ca aceasta limitare se aplica vitezei cu care putem transmite informatia si vitezei cu care ceva poate calatori prin spatiu. Expansiunea universului (inflatia, cum s-a numit la un moment din trecut) se refera la o "crestere" a spatiului insusi. Teoria relativitatii nu limiteaza nicicum viteza la care se poate extinde spatiul insusi.

Rata de expansiune observata este atat de mare incat anumite puncte ale universului se deplaseaza unele fata de altele la viteze relative care depasesc viteza luminii. Anumite galaxii pe care astronomii le observa deja se deplaseaza fata de noi in acest moment cu viteze superluminice, asa ca in viitor nu vom mai "auzi" nimic despre ele.

Confuzia din mintea multora e ca asta ar fi in dezacord cu teoriile lui Einstein. Ei bine, nu e cazul...


In ceea ce priveste inseparabilitatea cuantica, din ce am citit cam acelasi gen de explicatie se aplica. Fenomenul nu poate fi manipulat astfel incat sa putem transmite informatie la viteze superluminice.

Spun si eu ce am mai citit pe ici pe colo, nu dau verdicte :)

Senior (8.1k puncte)
0 0
Incerc sa clarific diferenta dintre extinderea spatiului insusi si calatoria "prin spatiu". Ma folosesc de o analogie devenita clasica: umflarea unui balon pe suprafata caruia sunt niste furnici care stationeaza. Cand umflam balonul furnicile se deplaseaza unele fata de altele, desi ele nu dau din picioruse. Ca o paralela cu relativitatea, Einstein ne spune ca exista o limita a vitezei cu care furnicile pot da din picioruse si, in consecinta, inainta prin forte proprii pe suprafata balonului, dar nu exista si o limita (ori cel putin nu una impusa de relativitate) a vitezei cu care se pot indeparta furnicile una fata de alta din cauza umflarii balonului...
0 0
Gogule, am o intrebare: nu putem noi transmite informatie la viteze superluminice (cu instrumentele pe care le avem in acest moment) sau nu se poate transmite, nici pe "cai naturale"? Din felul in care a formulat Thebest, inteleg ca se poate, ca "fenomen natural". Thebest, ai gasit undeva ceva despre chestia asta cu transmiterea la ani-lumina departare? M-ar interesa sa citesc si eu, te rog!
0 0
@Doamna Sorina:Am vazut in una din emisiunile Through the Wormhole cu Morgan Freeman pe discovery.Si mai e si pe scientia-În 1997 fizicienii au separat o pereche de fotoni aflaţi în starea de inseparabilitate cuantică şi i-au direcţionat, prin intermediul fibrei optice către două sate aflate la 10 kilometri depărtare unul de altul. Inducerea unei stări cuantice într-unul dintre fotoni a provocat inducerea unei stări cuantice opuse în celălalt foton cu o viteză de 7 milioane de ori mai mare decât viteza luminii, adică aproape instantaneu. Deşi există speculaţii privind explicarea acestui fenomen, ca aceea că are loc o călătorie înapoi în timp a informaţiei, nu există încă o explicaţie solidă, argumentată oferită de fizicieni pentru inseparabilitatea cuantică.Citeste mai mult pe scientia.ro Întrebări esenţiale - ce nu ştim încă (1) (2009).PA
1 plus 0 minusuri
O intrebare similara din vechea sectiune QA, la linkul de mai jos: http://www.scientia.ro/qa/26044/se-extinde-universul-cu-o-viteza-mai-mare-decat-a-luminii
(25 puncte)
1 plus 0 minusuri
Gabriela, dar exemplul tau nu simplifica prea mult conceptul de inseparabilitate cuantica?

"Problema" nu este ca pana nu masor una dintre particule, nu-i stiu starea cuantica - si in fapt abia in momentul masurarii este determinata starea cuantica a unei particule, informatia transmitandu-se cumva celeilalte particule, instantaneu? Nu de la aceasta "nebunie" se trage toata celebritatea corelarii cuantice?

Cum prezinti tu lucrurile sunt prea simple. Banuiesc ca e vorba despre propria interpretare a fenomenului, nu interpretarea, sa-i spunem, oficiala.
Senior (11.9k puncte)
0 0
La aceasta sectiune de intrebari incerc sa raspund cat mai simplu si la obiect. Nu detaliez pentru ca nu suntem pe un forum. Evident, fenomenul este mult mai complex.

De altfel, nici nu am cautat sa explic fenomenul in sine, ci doar sa raspund la intrebarea daca corelarea cuantica incalca sau nu viteza luminii ca si limita. Daca intrebarea se referea la "ce este aceasta corelare' atunci raspunsul ar fi fost altul.
...