Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
7.0k vizualizari
Aerul cald este absorbit în interiorul aparatului de aer condiţionat, apoi este suflat în cameră, trecând peste ţevile reci. Dar cum este absorbită căldura?
Senior (11.9k puncte) in categoria Terra-Univers

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
aparatele de aer conditionat functioneaza exact ca un frigider. doar ca aerul nu este racit pana la 4 grade Celsius ci pana la cat dorim noi. Freonul (agentul de racire) este trecut prin niste duze de catre compresor si in felul asta este destins adiabatic. la destinderea adiabatica gazul isi scade temperatura. astfel racit, tevile trec prin unitatea din camera iar ele primesc caldura de la aerul cald din camera. cedand caldura, aerul din camera se raceste. Freonul ajunge in unitatea exterioara, este iar racit adiabatic cedand caldura exteriorului si procesul se repeta. Poate ati observat ca unitatea exterioara este calda sau chiar fierbinte, la fel ca si radiatoarele din spatele frigiderului. Un pic despre transformarea adiabata. Un experiment simplu: suflati spre palma intai cu gura larg deschisa, apoi cu buzele tuguiate. desi aerul tot din plamani vine, o data il simtim cald, o data rece. asta pt ca in cazul buzelor tuguiate el sufera aceasta transformare adiabata (trecand de la o presiune mai mare la una mai mica, nevand timp sa schimbe caldura) si se raceste.
Junior (984 puncte)
0 0
Mersi pentru răspuns şi pentru "trucul" cu suflatul în palmă. Interesant.
Dar m-ar interesa explicată partea ta din răspuns: "tevile trec prin unitatea din camera iar ele primesc caldura de la aerul cald din camera". Cum anume se face transferul de căldură?
0 0
sunt doua corpuri in contact termic: aerul si teava. caldura trece de la corpul cu temperatura mai mare spre cel cu temperatura mai mica. corpul care cedeza caldura isi micsoreaza temperatura. celui care primeste caldura ii creste temperatura. cam la fel ca la incalzire la calorifere. doar ca aici teava este calda si aerul mai rece.
1 0
Chestia cu suflatul în palmă nu ține de transformări adiabatice. La jetul puternic simțim palma rece din cauză că pielea e puțin umedă și prin evaporare se răcește. Un efect secundar îl are faptul că jetul mai puternic antrenează mai mult aer din jur, care în general e mai rece decît pielea.

Ca să evităm problema cu evaporarea apei de pe piele, putem încerca același experiment dar suflînd nu în palmă, ci peste un termometru. Dacă e corectă teoria cu transformarea adiabatică, termometrul se va răci. Dacă e corectă teoria cu evaporarea, termometrul se va încălzi. Pe care teorie puneți pariu? :-)
1 0
evident, pe a mea. nu cred ca exista om care sa aiba o capacitate atat de mare a plamanilor incat aerul si termometrul sa ajunga la echilibru. ar fi ca si cum eu as scoate din camera (de la 20 de grade) un termometru afara (la -20) l-as tine o secunda sau doua si as avea pretentia ca am masurat corect temperatura de afara. faceti un alt experiment: luati o butelie de gaz vara la 30 de grade, undeva in spatiu deschis. deschideti robinetul la maxim. veti observa dupa cateva minute (fara a da foc gazului) ca in jurul duzei se depune gheata. pentru ca prin destindere, gazul se raceste si raceste si duza prin care trece. aceasta isi coboara temperatura sub cea a punctului de roua si chiar a celei de inghet.
0 0
Cine a vorbit de echilibru? Eu am întrebat dacă termometrul se răcește sau se încălzește, fără să fie nevoie să așteptăm atingerea vreunui echilibru. Termometrele de cameră simple (de exemplu cele cu alcool) au un timp de reacție suficient de scurt, de ordinul secundelor, încît să vezi imediat dacă temperatura tinde să crească sau să scadă.

Cum facem? Unde și cînd ne întîlnim să punem pariul pe bune și să facem experimentul, de față cu martori? Vă anunț de pe acum că voi miza pe foarte mult, pentru că leafa de cercetător e mică și nu-mi strică niște bani în plus. Și sînt foarte convins că voi cîștiga. Ce naiba, am făcut experimentul ăsta de atîtea ori pînă acum și știu bine ce va indica termometrul. Îl facem așa: dumneavoastră veniți cu termometrul (eu doar îl verific să nu fie trucat) și tot dumneavoastră suflați peste el. Dacă temperatura scade cînd suflați, vă dau banii. Dacă crește, vi-i iau. Clar, nu?

Dar pînă atunci, ce-ar fi să faceți și dumneavoastră experimentul, mai ales că e atît de simplu, ca să nu mai vorbiți doar teoretic. Vedeți concret, se încălzește sau se răcește? Și dacă se încălzește, așa cum susțin eu, cum explicați?

Analogia cu butelia de gaz nu ține, pentru că la butelie diferența de presiune dintre interior și exterior este mult mai mare (multe atmosfere) decît în cazul plămînilor unei biete ființe umane (o minusculă fracțiune de atmosferă). Ați făcut afirmația despre transformarea adiabatică dînd ca exemplu suflatul cu gura; hai să nu schimbăm radical esența exemplului. Ca să vă parafrazez, nu cred că există om care să aibă plămînii la fel de puternici ca o butelie de oțel.
0 0
Cum rămîne? Se răcește termometrul cînd suflați peste el? Sau se încălzește?
0 0
Un experiment simplu: suflati spre palma intai cu gura larg deschisa, apoi cu buzele tuguiate. desi aerul tot din plamani vine, o data il simtim cald, o data rece. asta pt ca in cazul buzelor tuguiate el sufera aceasta transformare adiabata (trecand de la o presiune mai mare la una mai mica, nevand timp sa schimbe caldura) si se raceste.`
explicatie incorecta...
transformare adiabatica nu este asta=``transformare adiabata (trecand de la o presiune mai mare la una mai mica, nevand timp sa schimbe caldura)``
0 0
dezvoltati. din ce ati scris rezulta ca nu sunteti de acord cum ca transformarea adiabatica este cea in care nu se face schimb de caldura. Si gresiti daca-i asa.
0 0
Emi Chelariu, ați făcut experimentul cu suflatul spre termometru? Cum a ieșit? Mai credeți și acum că transformarea e adiabatică și de aceea apare senzația de rece?

Vă mai propun un experiment, încă și mai simplu și mai convingător decît cel cu termometrul, ca să vedem de unde vine senzația de rece. Acoperiți-vă palma cu un film impermeabil, de exemplu o pungă de plastic sau o mănușă subțire de cauciuc sau plastic, din cele chirurgicale sau pentru manevrat chimicale. Filmul nu are o contribuție semnificativă la variația temperaturii (are o capacitate calorică foarte mică în comparație cu mîna). Suflați acum pe rînd peste palma învelită cu film și peste palma cealaltă, atît cu gura larg deschisă cît și cu buzele țuguiate. Ce constatați?

Dacă ipoteza transformării adiabatice e corectă, atunci senzația de rece trebuie să se manifeste la fel și la palma acoperită cu film și la cealaltă. Dacă în schimb e valabilă explicația mea cu evaporarea, atunci la palma acoperită cu film dispare senzația de rece, pentru că evaporarea nu se mai produce.
0 0
Imi mentin opinia. Am facut experimentul sugerat. Acelasi rezultat: cu buzele tuguiate am simtit aerul rece. Cu gura larg deschisa, aerul cald. In ceea ce priveste evaporarea, nu tot din plamani vine aerul? In ambele cazuri? Fara rautate, intreb si eu: ati facut experimentul cu pelicula de plastic ce inveleste complet mana (sa zicem o punga alimentara)? Ce ati constatat? Revenind la experimentul cu termometru. sa zicem ca termometrul este la temperatura camerei. el indica 20 de grade Celsius. Eu consider ca aerul suflat cu buzele tuguiate nu coboara sub 20 de grade. Sau daca o face, personal nu am o capacitate atat de mare a plamanilor incat sa pot sustine o expirare in forta a aerului mai mult de 4 secunde. Ceea ce mi se pare insuficient. Pe cand aerul suflat cu gura larg deschisa iese cu temperatura de cca. 37 grade Celsius. Apoi, mai exista si propria perceptie. In jurul pielii se creeaza o pelicula de aer apropiata de temperatura ei. Aceasta pelicula este indepartata prin suflarea aerului, iar pielea "simte" temperatura aerului expirat. adica 37 de grade sau in jurul a 20-25 de grade. Intervine acum temperatura pe care o are mana. Se stie ca multi oameni au mainile reci, deci si pelicula asta de aer este si ea mai rece (extremitatile pot avea si temperaturi inferioare celei de 20 de grade Celsius, mai ales iarna). De aceea aerul li se va parea cald in ambele cazuri. Concluzionand, tine si de perceptie.
0 0
Bineînțeles că am făcut ambele experimente, altfel nu vorbeam. Oricine de aici le poate face și poate verifica ce spunem. Constatarea mea a fost că la palma acoperită cu o pungă senzația de rece fie dispare cu desăvîrșire, fie este mult mai slabă decît la palma neacoperită.

Între timp am făcut și un calcul care răspunde la întrebarea: ce temperatură are aerul expulzat din plămîni prin buzele țuguiate? Pentru calcul am făcut următoarele presupuneri, mai mult sau mai puțin realiste, dar care toate vă dau un net cîștig de cauză dumneavoastră:

1. Am presupus că atunci cînd încordăm mușchii toracelui pentru a crea presiune în plămîni transformarea este izotermă. Dacă presupuneam că e tot adiabatică răspunsul ar fi fost foarte simplu: temperatura aerului care iese prin buzele țuguiate nu scade deloc. Ipoteza asta e exagerată, pentru că timpul de comprimare al plămînilor e la fel de scurt ca timpul de expulzare a aerului pe gură, dacă nu mai scurt.

2. Am mai presupus că la ieșirea aerului din plămîni transformarea e total adiabatică. Ipoteza asta e exagerată și ea, pentru că la ieșirea prin trahee, laringe și gură aerul este în contact intim cu corpul (37°C) și are destul timp să ia temperatura lui sau să se apropie bine de ea.

3. Am presupus că presiunea din plămîni este presiunea maximă pe care o produc cei mai performanți bărbați tineri, și anume 100 cm H2O (adică circa 0,1 atmosfere sau 10 kPa). Ipoteza asta e și ea exagerată, pentru că bărbații obișnuiți produc numai circa 70 cm H2O, iar femeile vreo 50 cm H2O.

4. Am presupus că plămînii pot menține acea diferență de presiune de 10 kPa chiar și în timp ce iese aerul pe gură. De fapt nu pot, presiunea din plămîni scade (valorile de la punctul 3 au fost măsurate în regim staționar, cu manometru, fără scăpări de aer).

În aceste condiții evident favorabile dumneavoastră și nefavorabile mie, scăderea adiabatică a temperaturii este de circa 9°C, adică de la 37°C la 28°C. În condiții realiste temperatura scade mult mai puțin. De exemplu dacă renunțăm la ipoteza 3 și luăm un bărbat mediu diferența de temperatură devine de 6°C (temperatura jetului devine 31°C). Așa că nu poate fi nici pomeneală de 20–25°C, cum estimați dumneavoastră.

În concluzie, eu accept că la senzația de rece poate exista și o mică contribuție din partea răcirii adiabatice, deși ipoteza transformării adiabatice e trasă de păr. Dar în mod clar contribuția cea mai mare vine de la evaporare și de la antrenarea aerului rece din jurul jetului. Iar dovada simplă e schimbarea drastică a senzației de rece cînd acoperim palma cu un film.

M-ați întrebat de ce contează evaporarea în condițiile în care aerul vine în ambele cazuri din plămîni. Răspunsul e simplu. Cînd suflăm cu gura largă, din plămîni iese aer umed (umiditate de aproape 100%), care nu poate produce evaporarea transpirației de pe palmă, ci dimpotrivă poate produce o condensare (deci o și mai mare senzație de cald, pe lîngă cea dată de faptul că aerul suflat e mai cald decît palma). În schimb cînd jetul e puternic se antrenează în el și aer relativ uscat din cameră, care deci poate produce evaporarea transpirației. În plus, evaporarea este favorizată substanțial de faptul că jetul de aer produs cu buzele țuguiate are viteză mult mai mare.

Puteți verifica asta printr-un nou experiment. Suflați aerul cu buzele țuguiate și țineți palma la diferite distanțe de gură. Veți observa că la distanță foarte mică senzația de rece e mai mică (sau chiar devine senzație de cald) decît la distanțe mari. Teoria transformării adiabatice n-ar putea explica nicicum rezultatul ăsta; ea ar prezice dimpotrivă un efect maxim la distanță mică.
0 0
Pe langa consideratia pe care v-o port in ceea ce priveste cultura stiintifica, apreciez si calculele pe care le-ati facut. Singurul cusur pe care il gasesc in comentariul de mai sus este cel cu pelicula fina interpusa intre mana si aer. Insa aici nu vad cum am putea cadea de acord. Decat daca ne-am intalni. Lucru cam dificil de realizat. In toate cazurile am resimtit temperaturi net diferite. Si dupa ce mi-am incazit mainile la calorifer, si cu ele la temperatura din casa, si cu ele reci proaspat intrat in casa, si afara. Poate este vorba si de propria perceptie. Cum am facut eu: am luat o punga alimentara transparenta. Am invelit complet mana in ea in asa fel incat intre piele si plastic sa nu existe deloc aer, cel putin in zona in care am suflat, adica podul palmei. Am suflat aer.  Si am resimtit temperaturi diferite. Este drept nu pot face o comparatie exacta intre senzatia resimtita de aceeasi zona a mainii cu punga si fara punga. Este posibil ca in cazul acoperirii cu o punga senzatia resimtita sa fie de aer ceva mai putin rece. Acasa imi este imposibil sa determin.
In conluzie, admit ca teoria cu transformarea adiabata este putin trasa de par. Insa cred ca are un rol important. Admit ca mai apar si alte variabile demne de luat in calcul : evaporare, temperatura mainiim etc. Retin ideea cu aerul suflat pe un termometru si o sa fac experimentul un pic altfel. cu un compresor aflat intr-o incapere incalzita. Ceea ce pot afirma cu tarie este ca vara in momentul in care am golit complet undeva in aer liber gazul dintr-o butelie cu propan/butan, duza s-a racit considerabil aparand in jurul ei chiar si gheata. si aici nu mai intervine senzatia noastra. Si eu zic ca in acest caz este vorba exclusiv de transformare adiabatica.
0 0
Mă bucur că am reușit (amîndoi) să trecem peste tonul războinic. Chiar și numai pentru atît și ați crescut mult în ochii mei.

În cazul buteliei de propan/butan se produc efecte cu totul diferite, din cauza presiunii interioare foarte mari, de ordinul zecilor de atmosfere sau uneori 100–200 atm (prin comparație cu o zecime de atmosferă în plămîni). Să zicem că presiunea internă a buteliei era de 50 atm, iar temperatura era cea a aerului ambient, de 30°C. Extinderea adiabatică a propanului pînă la presiunea normală duce la o răcire pînă la -74°C, iar a butanului pînă la -108°C (temperaturi calculate în ipoteza gazului ideal). Nici nu se compară cu ce poate obține un om țuguindu-și buzele.

Pe de altă parte evaporarea poate produce răciri considerabile chiar cu umila putere a plămînilor unui om. Dacă luați două termometre, înveliți rezervorul unuia cu un șervețel umezit și trimiteți un curent slab de aer peste ele (cu gura, cu mîna sau pur și simplu lăsînd termometrele în aer liber), după puțin timp diferența de temperatură dintre ele va fi de mai multe grade, mai ales dacă aerul din cameră e relativ uscat. De exemplu, dacă temperatura camerei e de 30°C și umiditatea relativă e de 40% (condiții obișnuite vara în climatul continental), termometrul umed coboară la circa 20°C.

Cred că e sugestiv. Ca să obținem o scădere de 9°C prin transformarea adiabatică trebuie să găsim un bărbat cu plămîni puternici și să facem o serie de ipoteze nerealiste. Prin evaporare tot ce ne trebuie pentru aceeași scădere de temperatură este o picătură de apă și o ușoară adiere.
0 0
transformare adiabatica=definitie:o transformare fara schimb de caldura...
experienta cu suflatul aerului tine de....(urmariti ce ex.voi da ...)
1 plus 0 minusuri

Salut, Quark!

     Schimbul de căldură de la mediul rece la unul cald este rezultatul a două transformări de stare ale refrigerantului (fluid care absoarbe căldura de la mediu, se evapora la temperaturi și presiuni scăzute și care, cedând căldura la mediu, condensează la temperaturi și presiuni mari).

         Aceste transformări sunt posibile ca urmare a comprimării vaporilor de refrigerant (prin intermediul compresorului) până la valori ale presiunii care permit condensarea la temperaturi relativ ridicate și apoi a coborârii presiunii lichidului (prin organul de laminare) până la valori care permit vaporizarea acestuia la temperaturi relativ coborâte.

        În principiu, un aparat de aer condiționat este alcătuit din două unități. Aceste unități conțin fiecare câte un schimbător de căldură (unitatea internă - evaporator, unitatea externă - condensator).

      Condensatorul este parcurs de agentul frigorific (în fază de vapori) aflat la temperatură și presiune înaltă (datorită compresorului).  În condensator, vaporii de refrigerant condensează, cedând căldura latentă de vaporizare mediului de răcire.

            Evaporatorul este elementul instalatiei în care are loc vaporizarea refrigerantului . În urma vaporizării, agentul frigorific primește căldura de la aerul din interiorul încăperii, rezultatul fiind răcirea acestuia.

      Scăderea presiunii refrigerantului de la valoarea de condensare la cea de vaporizare este realizată de un tub capilar (asigură laminarea agentului frigorific).

 

      

 

Novice (294 puncte)
0 0
Deci, să înţeleg că aparatul de aer condiţionat nu face altceva decât învârte aerul din încăpere? Atunci... de ce instalatorii insistă ca o parte să fie în exteriorul clădirii? La mine a fost destul de dificil de instalat, datorită balconului care acoperă întreaga suprafaţă a camerei. Au fost la un pas să-mi spargă sticla într-o parte a balconului, doar ca să fixeze acea parte a instalaţiei, ce trebuie să stea afară.

Eram convinsă că acest aparat face mai mult de-atât, altfel, un ventilator simplu, clasic este mai economic.
Priviţi, de exemplu, clădirile înalte, cu birouri, ale căror ferestre nu se pot deschide. Persoanele din interior îşi inspiră propriul CO2?

În ceea ce priveşte explicaţiile despre răcire, aşa este. Am avut în familie un frigotehnist care ne-a explicat aproape în detaliu cum funcţionează un frigider.
Aerul condiţionat însă, are şi funcţia de încălzire. În acest caz, se va putea vedea că scurgerea apei ce-o eliberează instalaţia, se face printr-un alt loc. Eu am două ţevi de scurgere spre exterior.

Prin urmare, gândesc că e mult mai complicat decât credem, de unde şi preţul unui astfel de aparat.
0 0
Unitatea externă (condensatorul) trebuie montată în afară, pentru cedarea căldurii absorbite din interior.

Informațiile prezentate au vizat doar funcționarea în regim de răcire.
0 0
Nu inspira CO2 cum zici pt ca acele cladiri au si ventilatie.Dar in afara de ventilatie acele aparate de aer conditionat folosite la acele cladiri sint altfel decit ce ai tu acasa.Tu ai acasa un split sau mini split,adica un aparat alcatuiti din doua parti separate,unul afara altu in casa,pe cind la acele cladire sint folosite aparate packege,adica ambele parti se afla in acel,asi corp si inauntru incaperii aerul este aduc prin conducte izolate termic.Acum ce spui tu ca aerul conditionat are si fctie de incalzire depinde cum e ste facut.Daca este hitpump atunci iti va da si caldura ,dar asta pina la o anumita temperatura ce este afara.Si te asigur ca un aparat de aer conditionat cu hitpump adica cu pompa de caldura cum este numit in romania nu iti va asigura caldura necesara in casa ta.De aia aparatele de aer comnditionat au si caldura adica au elementi electrici.De aia tu o sa p;latesti mai mult iarna ca vara,pt ca de fapt dai drmul la o rezistenta electrica cum spunem noi.In acest caz aparatul tau va functiona doar ventilatorul din Evaporator care de fapt va circula aerul prin fgata acelei rezistente.Chestia cu pompa de caldura este ca aparatul va functiona normal doar ca undeva in unitatea de afara are un inversor o valva care in loc sa lase freonul sa mearga normal ii schimba sensul si atunci freonul va fi pompat invers decit cum este cind ai nevoie de rece.Spui ca ai doua tevi pai asa treb sa aibe 2 tevi,pe una este pompat freonul si pe alta se intoarce inapoi la comprsor.Dar de faot este un circuit inchis.Si da aparatul de aer asta face invirte aerul in camera ta ,insa il trece prin radiatorul ala care este rece.Rdiatorul fiind rece norma ca aerul tau cald cedeaza caldura catre radiator si tot asa pina cind aerul va fi adus la o temperatura dorita de tine.Acel radiator din casa prin care este circulat aerul este racit in permanenta de acel gaz numit freon.Sau va fi racit atita timp cit dai tu comanda sau termostatul.Un ventilator simplu cum zici tu nu face decit sa itgi circule aerul in camera si atit.aDeci vei avea un aer de temperatuira X pe care ventilatoprul til va circula ,insa nu se va raci niciodata.Diferenta asta este ca aparatul de aer conditionat trece acel aer prin fata acelui radiator a celui Evaporator care este rece.Daca tu ai desface capacul unitatii din casa si vei atinge acel radiator cind unitatea merge vei vedea ca e ste rece.De aia ai si tevile de scurgere a condensatiei acolo pt ca acel radiator este rece si aerul tau fiind cald iti condenseaza apa din acel aer.Dar tu de ce esti asa curioasa cum are loc racirea ca esti femeie?Deci fii convinsa ca acest aparat face mult mai multe decit face un simplu ventilator.De fapt tu ai in aceste aparate 2 ventilatoare ,unul in casa altu afara.Plus de asta ai si radiatoare,tevi de cupru.freon  si compresor.Deci cu siguranta face cit o mie de ventilatoare.Iara aparat cu pompa de caldura nu iti recomand in romania pt ca nu este eficient.Acest sistem poate functiona cind temperatura afara nu scade sub 5-10 grade plus.
0 plusuri 0 minusuri
Cum este absorbita caldura?Prin cedare de caldura catre un alt corp ce are o temperatura mai scazuta decit are aerul din camera ta.Intotdeauna intre doua corpuri ,sau dpua mase de aer schimbul se fgace de la cald catre mai putin cald.In fizica sau mai stiu eu cazul de fata nu se vorbeste de temperaturi negative sau pozitive.Nu exista de fapt in universul asta decit temperaturi pozitive.Zero obsolut este in spatiu dar niciodata nu va fi minus.Chestia sata cu minus o folosim noi ,adica ceva a unitate de masura legat de ceea ce noi simtitm.Ca urmare aerul din camera ta fiind mai cald va ceda caldura catre acel radiator din unitatea montata la tine in casa.Atita timp cit acel radiator va fi rece ,va avea loc un schimb de caldura asa cum aratat de la cel mai cald catre cel mai putin cald.Asa este absorbita caldura din aerul tau.o cedeaza catre radiator,iara din radiator este preluata de acel freon care la rindul lui este si mai putin cald decit radiatorul.Avem deci ;AER CALD DIN CAMERA - EVAPORATOR - FREON ,in care temperatura cea mai mare o are aerul din camera urmeaza evapporatorul si apoi freonul cu tem cea mai mica.Freonul de fapt va duce tot ce sa cedat afara din casa unde va fi eliberat in atmosfera.
Junior (392 puncte)
1 0
Eu nu înţeleg ce vorbeşti, aşa că nu m-ar deranja dacă nu te-ai deranja să mai răspunzi. Scrii neîngrijit, agramat şi de multe ori, mi se pare, fără niciun sens.
0 0
Daca nu intelegi lucruri elemetare atunci nu mai pune intrebari.Si daca nu intelegi inseamna ca nu ai trecut de stadiul de gradinita.Scuzama ca spun dar nu vad ce exact nu ai inteles.Am explicat f simplu pe intelesul oricui.Daca stii ce este ala un schimb de temperatura atunci intelegi tot.Freonul ala cind ajunge in evaporator datorita unor conditii(presiune scazuta)brusc el capata o temepratura scazuta,cu alte cuvinte spunem ca devine mai rece,pt ca asa se comporta gazele in anumite conditii.Dar trebuie sa citesti legea gazelor sa stii despre ce este vorba.Si eu am eliminat orice definitie si alte formule pt ca tot sa fie cit mai simplu.Deci ai freonul din evaporator care este cel mai rece si circula in sistemul tau de aer conditionat ,avem aerul din camera care este cald si mai avem un ventilator care iti circula aerul din camera prin acel radiator in care ai freonul rece.Si datorita schimbului de caldura de la cel cald catre cel mai putin cald aerul tau cald va ceda caldura catre acel radiator racit de freon.Atunci radiatorul primeste caldura de la aerul tau si se incalzeste si el ,insa freonul fiind rece sau mai rece preia din caldura din radiator si o scoate afara si o arunca in atmosfera.Lucru asta o face celalant radiator de afara unde ai alt ventilator.Nu vad ce nu ai inteles.Nu vad ce ti se pare asa de curios sau deneinteles.Si nu vad ce nu ai inteles din ce au am spus.Si lasascrisul meu cum este ,pt canu sintem aici la c ategoria de limba romana.Cind om discuta acolo despre limba romana atunci poti sa imi atragi atentia.Pina una alta eu am luat din timpul meu,ca de altfel si altii care au raspuns si au incercat sa te lamureasca pe tine cum sta treaba.Insa tu in loc sa multumesti acestor oameni se pare caii jignesti.Nu am ce spune ,halal educatie mai ai.Deci daca nu ai inteles din ce eu am spus trebuia sa spui nene uite eu tot nu inteleg,multumesc oricum pentru raspuns dar vreau o alta explicatie.Cam asa se procedeaza daca e.Scuzama stiu ca nu e categoria de educatie asta dar vad ca ma jignesti asa fara un motiv anume.Si stai linistit ca o sa te ocolesc cind mai vad ceva postat de tine.Nu stii sa respectii oamenii asa ca nu are rost sa ne pierdem timpul aiurea.Ori nu prea iti convine ca cineva novice sau cum spun astia pe aici iti da tie marele senior un raspuns.Pai spune asa: eu marele senior nu primesc raspunsuri decit de la seniori nu si de la juniori sau novice.Si chestia asta nu arata ca tu esti mai destept ,sau ca intelegi lucruri mai bine ca unul nou pe aici.Arata ca iti cam pierzi mare timp pe aici in loc sa faci ceva util ,sa ajuti oamenii practic ,sa dai cu o sapa ceva.Deci aerul din camera ta se raceste pentru ca este luata caldura din ele si dusa afara.Un aer din care se scoate caldura devine mai rece.Mai simplu de atit nu am ce sa iti explic.Asa ca daca ceva nu iti convine fa bine si nu mai raspunde tu mie.Vad ca te consideri ceva superior mie,insahabarnu ai cine sint sau ce stiu.Asa ca e mai bine sa incheiem aici discutia.Ar cam treb sa inveti sa te porti mai intii sa postezi intrebari si sa comentezi la adresa altora.Vrei sa fii respectat atunci respecta tu mai intii si dupa sa te astepti la ceva din partea celorlanti.
0 0
Si daca esti curios uite iti spun ca eu asta fac cu asta ma ocupinstalez,repatsi asa mai departe aer conditionat.Si asta nu in Romania ci altundeva unde sa descoperit astfelde chestii si unde sint sisteme de aer ce voi romanii nici nu ati visat sau vazut vreodata.Asta asa ca idee.Si faptul ca eu nu explic stiintific este pt ca vreau ca oricine citete sa poata pricepe.Caut sa explic daca stiu ceva asa cit mai simplu ,folosindcuvinte simple nu formule nu definitii liate din carti sau mai stiu eu de unde.Si scopul acestui site asta cred ca si este sa aduci lamuriri,explicatii la nivelul cel mai simplu,pentru ca asa oricine poate vedea o formula,o difinitie intr-o carte sau pe net,dar nu si toti inteleg ce este acolo scris.De ar intelege atunci nici tu nu mai erai pe aici sa postezi intrebarea.Cam asta este scopul sitelui astuia banuiesc.Nu sa venim sa facem copy paste de mai stiu eu unde sa aratam ce?De faptnu arati nimic asa ,ba mai mult facind asta crezi sau consideri multa lume proasta ,ca nu stie sa caute intr-o carte sau pe net si doar tu stii.Poti sa spui ce doresti ca eu nu ma supar.Eu sint adeptul explicatiilor simple fara defintii fara formule.Aici nu sintem la scoala sa ne fie cerute astfel de chestii.Si mie cineva daca imi da o definitie poate canu o pricep si de aia caut explicatii pe intelesul meu.Numai bine si mai lasa aerele astea de senior ca nu iti aduce nimic bun,doar faci trafic acestui site si ei baga bani in buzunare si tu nu realizezi mare brinza jignind pe unu altu.
...