Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
  • Inregistrare
Pune o întrebare

Newsletter


3,396 intrebari

6,605 raspunsuri

15,061 comentarii

2,149 utilizatori

Cât de interesat a fost Eminescu de ştiinţă?

2 plusuri 0 minusuri
478 vizualizari

M-am gândit să pun întrebara asta citind un editorial din Gândul semnat de Cristian Tudor Popescu, un dialog la distanţă cu criticul literar Alex Ştefănescu pe tema religiozităţii (ori nu) a poetului amintit în titlu.

CTP aminteşte în editorial despre faptul că Eminescu foloseşte în "Împărat şi proletar" cuvântul "atom, un concept ştiinţific deloc popular în 1874" (chiar, oare ce se înţelegea prin atom în 1874, când a fost scrisă poezia?).

Îmi mai amintesc şi despre o idee a profesorul meu de limba română din liceu, care "glorifica" deseori înţelegerea fizicii moderne de către Eminescu atunci când venea vorba de poezia "La steaua", scrisă în 1886 (era o raritate oare la vremea aceea să fi înţeles cum stă treaba cu distanţele faţă de stele şi cu viteza luminii?) .

Există date despre interesul lui Eminescu pentru ştiinţă? Şi dacă da, până unde a mers poetul cu documentarea?

a intrebat goguv Senior (6,168 puncte) Ian 20, 2013 in categoria Cultura Generala

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Foarte interesat! Eminescu poate fi catalogat ca un ins profund rațional, gînditor.  Prin excelență, oamenii gînditori, pe cere îi caracterizează rațiunea; sînt foarte interesați de cuceririle științei în toate domeniile. Setea de cunoaștere, rațiunea și curiozitatea merg mînă în mînă, adică sînt de neseparat.      Aș avea o întrebare: „Împărat și proletar”  mai apare în manualele de liceu sau șc. generală?
a raspuns Nelu Experimentat (3,114 puncte) Ian 20, 2013
1 plus 0 minusuri
Pe timpurile alea nu prea erau multe carti ,  el  scriitor normal ca citea tot ce avea landemana reviste , carti ....eu dimpotriva cred ca  este normal sa gasesti intr-o carte stiintifica asa notiune . Mai ales ca atunci era o perioada cand atomul devenise un subiect la moda .
a raspuns Lemon969 Junior (608 puncte) Ian 21, 2013
0 plusuri 0 minusuri

În prezent cugetătorul nu-şi opreşte a sa minte, 
Ci-ntr-o clipă gându-l duce mii de veacuri înainte;
Soarele, ce azi e mândru, el îl vede trist şi roş
Cum se-nchide ca o rană printre nori întunecoşi, 
Cum planeţii toţi îngheaţă şi s-azvârl rebeli în spaţ'
Ei, din frânele luminii şi ai soarelui scăpaţi; (Scrisoarea I de Mihai Eminescu)

"Soarele trist si ros" si "Cum planetii toti ingheata": inghetarea fosforului da culoarea rosie,lucru care nu fusese inca descoperit cand Eminescu a scris pozia.

a raspuns C.Anca Novice (157 puncte) Mar 14, 2013
Nu despre citate vizionare din poeziile sale mă întrebam, ci de un interes real, aplicat, pentru ştiinţă...a existat aşa ceva ori nu?
1 plus 0 minusuri

De curiozitate am tras cu ochiul la biografia acestui poet.

Se spune ca ii placea foarte mult FILOZOFIA nu stiintele. De exemplu in perioada 1866-1869 a calatorit foarte mult si a facut cunostinta cu diverse cercuri de intelectuali. Un fel de "Scientia" antic wink
In plus intre 1872-1874 se inscrie la Universitatea din Berlin cu scopul de a-si lua doctoratul in filozofie, dar nu a mai facut acest lucru.

Concluzia: Eminescu a fost un filozof, caruia ii placea sa discute cu alti intelectuali ai vremii despre intrebari chiar si stintifice. Din pacate nu stiu daca exista marturii ale acestor discutii cu exceptia cartilor scrise de el si a ideilor din poeziile sale.Aici ne pot ajuta  cei care iubesc Luceafarul! smiley

a raspuns Syntax Junior (1,413 puncte) Mar 14, 2013

...