Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
2.3k vizualizari
E o chestiune standard: ştiri sociale, sport şi meteo. Mie mi se pare că această împărţire, în afară de faptul că este una istorică, nu are nicio noimă. Ştirile din sport, la cum sunt ele astăzi, nu văd de ce ar trebui să fie o rubrică separată. De fapt nu văd de ce ar trebui să existe pe televiziunile generaliste. De ce nu am împărţi în ştiri sociale internet, ştiri externe şi ştiri economice (care, apropo, au cam dispărut)? Ori altcumva...
Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Propaganda si in rest vrajeala...
0 0
Si cam cati romani ar privi un jurnal cu stiri economice si internet? Sau au devenit ciobanii si tiganii din Romania, plus gospodinele cu 8 clase, specialiste in economie? Si ar mai fi o intrebare:cine se uita la tembelizor? In general, cei fara ocupatie? Un manager bun stie unde sa caute o stire economica. Goana mare dupa puncte, domnul 'Quark'. Un vot negativ din partea mea.
0 0
sa nu mai zic de sectiunea "Predictii astrale" de la antena 1 :))

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Știrile sportive de fapt nu sînt știri propriu-zise, pentru că de obicei evenimentele în cauză sînt programate dinainte, deci producerea lor nu este decît o fatalitate. Sigur, există și în sport știri veritabile, de exemplu moartea unui sportiv, anularea unui concurs sau alte întîmplări care n-au fost organizate dinainte. Dar emisiunile de actualități au rubrică de sport pentru simplul motiv că există foarte mulți oameni interesați de ultimele rezultate.

La fel, știrile meteo nu sînt știri propriu-zise, pentru că orice ai face temperatura va avea minime și maxime, vîntul va bate undeva etc. Devin știri doar dacă vorbim de o caniculă ieșită din comun, o inundație sau altele asemenea.

Eu aș împărți știrile după domeniu, cam așa:

- știri sociale, economice și politice interne
- idem externe
- știri din tehnologie (inclusiv IT) și medicină
- știri din științe (inclusiv despre mediu)
- știri culturale: teatru, cinema, cărți, muzică, expoziții etc.
- eventual fapt divers, cu întîmplări mărunte dar interesante
- informații meteo curente și prognoza pentru zilele următoare
- rezultate sportive curente și date despre competițiile care urmează

Aș pune sportul la urmă de tot (sau l-aș exclude complet și aș face o emisiune separată), pentru că este cel mai probabil ca o bună parte din telespectatori să nu fie absolut deloc interesați de rezultate și competiții sportive, spre deosebire de primele categorii. Cu rare excepții, sportul nu infuențează cu nimic viața societății, ci este de interes doar pentru pasionați. Aș păstra în corpul știrilor numai întîmplările sportive care au un consecințe în planul social, economic sau altul, de exemplu organizarea Jocurilor Olimpice în România (vezi să nu), ceea ce ar pune în mișcare o mulțime de procese economice, politice și sociale. În rest rezultatele sportive sînt exact la fel de relevante pentru viața societății ca rezultatele tragerilor la loto.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Da, e o idee interesantă clasificarea ta. Mi-ar plăcea să văd într-o zi, la o televiziune proaspăt apărută în spaţiul media, o emisiune de ştiri pe secţiuni, în felul descris mai sus.
1 0
stirile la noi se impart dupa media culturii celor care urmaresc stirile. Daca majoritatea vor sa vada babe violate si betivani loviti cu lopeti in cap, asta se da. :)
0 0
ar fi excelent programul de stiri dupa propunerea lui adijapan.bravo.sper sa devina realitate cat de curand.
0 0
Si, pe langa asta, as interzice stirile cu femei violate, ucise, ciopartite si aruncate in rau, copii si nou-nascuti omorati in toate modurile, barbati care isi omoara familia si, mai ales, explicarea in detaliu a etapelor crimei/crimelor.
0 0
În știrile despre violență apare o dilemă: pui mai presus adevărul sau confortul? Nu știu să existe o soluție general valabilă, deși observ că în general diferitele surse de știri prestigioase dau și detalii despre faptele violente, dar numai cînd violența e direct relevantă (și cînd știrea chiar e știre) și numai după ce îi avertizează pe telespectatori că urmează imagini care pot deranja.

În viitor cu siguranță știrile vor fi personalizate și fiecare om va putea opta pentru un nivel sau altul de detaliere a violenței, printre altele (unii nu suportă să vadă sînge, șerpi sau altele, să fie luați prin surprindere, să li se afișeze secvențe de imagini cu salturi mari de luminozitate etc.).
...