Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 2 minusuri
1.1k vizualizari
Am văzut că în spaţiul public, de la Oana Zăvoranu la prim-ministru ori preşedinte, se foloseşte formula "MINŢI!" fără nicio jenă.

Eu am crezut că este o jignire să spui aşa ceva unei alte persoane, cu care nu te tragi de şireturi, care nu-ţi e prieten din copilărie. Mai e valabil ori sunt depăşit de vremuri?

Putem spune părinţilor, şefilor, la urma urmelor preşedintelui ţării, dacă ne întâlnim cu el, amical "MINŢI!", iar totul să fie într-o notă de normalitate?
Senior (11.9k puncte) in categoria Limba Romana

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Este o jignire, dar uneori există lucruri mai importante decît a fi delicat. Dacă persoana în cauză chiar a mințit și dacă situația e de așa natură încît divulgarea publică a minciunii e necesară, de exemplu în interesul publicului, atunci delicatețea mai mult strică decît ajută.

La urma urmei purtarea cuviincioasă are și ea un rost: ne menajăm unii pe alții pentru a evita conflictele și pentru a ne dărui unul altuia condițiile unei stări sufletești calme. Dar purtarea cuviincioasă are și niște limite. Există evident cazuri în care nu dorim să evităm conflictele, cînd nu avem nici un interes să lăsăm pe cineva să continue un anumit comportament, pe care îl considerăm impropriu sau periculos, sau cînd nu putem să iertăm un astfel de comportament. Într-un asemenea caz grija bunei cuviințe se reduce și în prim plan apar alte griji, mai importante.

Bineînțeles, mediul politic românesc nu e nici pe departe un exemplu de comportament civilizat. Dar dacă e să aleg între a ține partea unuia care a jignit spunînd „Minți!” și a unuia care a mințit, e destul de simplu să aleg. Pentru mine onestitatea e mai presus decît politețea. (Sigur, are și onestitatea limitele ei. Am mai discutat undeva pe aici despre cazuri în care e mai bine să minți sau să ascunzi adevărul decît să-l spui.)
Expert (12.9k puncte)
0 0
La rigoare, ai dreptate. Dar când la televizor vorbeşti ca în bodegă, atunci eu văd o mare problemă. Mă gândesc doar la un singur aspect: cum mai pot negocia aceşti gândaci probleme serioase pentru ţară când ei se fac în toate felurile în spaţiul public? Jignirea e jignire. Când cineva te jigneşte, nu mai dialoghezi cu el.

Eu pe actualul preşedinte îl văd ca principalul dărâmător al bunului-simţ în politică, deşi fuseseră excepţii şi înainte de el. Dar odată cu el, ca vârf de lance, s-a proliferat limbajul suburban, devenind "normalitate".  Probabil că acest aspect contribuie în bună proporţie la incapacitatea mea de a mă simţi partizan cu vreun partid politic ori politician.
0 plusuri 0 minusuri
Pai acum depinde. Daca omul chiar minte nu e asa o jignire. Daca nu minte si tu il faci mincinos e mai mult decat jignire. Inteligent este sa-i demonstrezi persoanei si celorlalti ca persoana in cauza minte si scapi de partea cu jignirea. Am vazut ca unii se pricep la jigniri si aici pe site.
Experimentat (3.6k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
daca intradevar minte si ai dovada ca minte  nu e o jignire

 trebuie argumentat cu probe ca minte

 si atunci  poti sa -i spui-...,,, mincinosule ,..,,, cu glas tare in fata
Junior (575 puncte)
...