6 motive pentru care temperaturile globale cresc în prezent
Lumea este foarte caldă. Nu doar că vedem temperaturi record, dar recordurile sunt doborâte cu diferențe record. În septembrie am avut o temperatură medie globală preliminară cu 1,7 °C peste nivelurile preindustriale. Este cu 0,5°C peste recordul anterior.
De ce este lumea atât de atât de fierbinte acum? Iată șase factori care contribuie la temperaturile ridicate globale, dintre care schimbările climatice sunt principalul motiv.
De ce știrile despre nutriție sunt contradictorii
După cum probabil cei care intră pe acest site în mod regulat au observat, în ultimii 2 ani am publicat multiple articole cu privire la nutriție/ alimentație. Mă apropii de final și cu acest domeniu (după ce am scris pe larg despre fizică, biologie, tehnologie, psihologie sau cosmos, printre altele) și va trebui să identific altul de interes pentru următorii doi ani 😀.
În tot acest timp mi-am cristalizat o serie de concluzii simple cu privire la legătura dintre alimentație și sănătate. Surprinzător, cel puțin pentru mine, este că, în fapt, marile descoperiri din acest domeniu sunt de bun-simț și în niciun caz nu revoluționează modul în care gândim despre hrănire. Sigur, cei care își asigură un venit ca urmare a implicării în domeniul nutriției au tendința de a pune în evidență lucruri mici, încercând să creeze impresia că au o mare relevanță - desigur, pentru a-și demonstra utilitatea.
De pildă, probabil că cea mai rezonabilă și mai importantă concluzie pe care o poți trage după ce te lămurești cam ce gândesc cercetătorii în domeniul nutriției umane este următoarea: trebuie să mâncăm așa cum mâncau strămoșii noștri care aveau acces la o alimentație decentă și să nu mâncăm mult. În alte cuvinte asta înseamnă, în esență: să evităm produsele inventate de industria alimentară modernă, adică produse înalt-procesate, cu multiple adaosuri de substanțe chimice (zahăr, sare și grăsimi, printre altele) care au rolul de a prelungi perioada de valabilitate a produselor și de a fi gustoase, dar au efecte nocive asupra organismului.
Dacă am pune unul lângă altul toţi atomii din univers, cât spaţiu ar ocupa? Cât de mare ar fi gaura neagră care s-ar crea?
Raportul dintre Calea Lactee şi sfera tuturor atomilor din univers, puşi împreună
Imediat după Big Bang, universul nostru era un loc fierbinte şi dens, care a intrat rapid într-o stare de expansiune. Pe măsură ce s-a mai răcit, protonii şi neutronii au format elemente uşoare, ca: hidrogenul, heliul şi litiul. Ulterior, sub puterea gravitaţiei, materia s-a aglutinat, iar elemente mai grele au luat naştere în cadrul unor diverse procese cosmice.
Să ne imaginăm că am putea aduna toţi atomii de materie obişnuită din univers şi i-am pune unul lângă altul. Ce volum ar ocupa în raport cu volumul universului observabil?
Dar materia astfel aglomerată ar suferi un colaps gravitaţional. Cât de mare ar fi gaura neagră care s-ar forma din materia din întregul univers, raportată la universul observabil?
„Hrană pentru viață” (note de lectură)
Cartea „Food for live” de Tim Spector are două mari părți: în prima se vorbește despre principiile alimentației sănătoase, în a doua se vorbește despre diversele tipuri de alimente. Tim Spector este un epidemiolog, doctor și scriitor de știință englez, specializat în studiile pe gemeni, genetică, epigenetică, microbiom și dietă. Acesta derulează de circa 30 de ani un studiu clinic masiv pe gemeni identici.
În cartea „Food for life”, Spector oferă „un ghid pentru alimente și nutriție”. În continuare găsiți o serie de idei din prima parte a cărții. Este una dintre cele mai bune cărți de nutriție pe care le-am citit, deși mi-ar fi plăcut ca nivelul de detaliu în ce privește concluziile sale cu privire la diverse alimente să fie mai ridicat.
Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului
Există trei piloni ai unei vieți sănătoase: nutriția, activitatea fizică și somnul.
Toți cei care au probleme cu somnul, iar către bătrânețe somnul devine o problemă pentru mulți, cunosc foarte bine consecințele imediate: incapacitatea de a te concentra ca în condiții normale, oboseală, sentimentul de energie scăzută pe timpul zilei, o stare de spirit proastă, incapacitatea de a-ți controla apetitul (apare un dezechilibru între doi hormoni, leptina și grelina, care duce la creșterea senzației de foame, ceea ce, în final, duce la kilograme în plus), slăbirea sistemului imunitar, reducerea timpului de reacție (dacă, de exemplu, ești la volan), precum și riscul de a dezvolta diverse boli (diabet, depresie, boli cardiovasculare, Alzheimer și altele).
Despre somn și consecințele lipsei de somn am scris mai multe articole pe site de-a lungul timpului. În acest articol voi vorbi în special despre ce se poate face pentru a crește probabilitatea de a avea un somn de calitate.
Studiu privind captura miuonilor în nuclee de deuteriu, pentru a înțelege mai bine stelele
Într-un articol recent se studiază cum miuonii, particule asemănătoare electronilor, însă cu masa de circa 200 de ori mai mare, sunt capturați de nuclee, pentru a înțelege mai bine reacțiile nucleare care au loc în inima stelelor. Noul studiu are o precizie mai mare decât a datelor experimentale deținute în prezent.
Dacă particulele sunt „vibrații” ale câmpurilor cuantice, au câmpurile cuantice masă?
Câmp cuantic (reprezentare grafică). Vibrația câmpului, când atinge o anume energie, devine ceea ce numim „particulă”
Concepția modernă cu privire la natura particulelor elementare, precum electronul sau quarcurile (vezi toate particulele elementare aici), este aceea că sunt, în fapt, vibrații ale unor câmpuri cuantice fundamentale, prezente în tot universul, având anumite valori în fiecare punct din spațiu-timp.
Dar electronul sau quarcurile au masă. Dacă ele sunt parte din câmpul cuantic electronic, respectiv din câmpul cuantic al quarcurilor, au și câmpurile cuantice masă?
Frica de om la animale pare să se transmită genetic (video)
Ce emoții poate stârni vocea unei femei care vorbește calm despre... ceva? Nicio emoție, cel mai probabil, pentru noi. Dar pentru animale lucrurile stau altfel, se pare.
New Scientist a publicat pe canalul de YouTube un scurt clip în care arată, comparativ, cum se comportă diverse animale atunci când se aud voci de oameni ori lei care rag.
Principalele cauze de deces în România în anul 2022
Într-un buletin informativ recent al Institutului național de sănătate publică sunt publicate date cu privire la cauzele de deces în România. În esență, principalele cauze de decese în România în 2022 sunt: boli ale aparatului circulator, cancerele și boli ale aparatului respirator.
• În 2022 au murit 272.483 de oameni, 142.869 bărbați și 129.614 femei. Comparativ, în 2021 au murit 336.063 persoane, diferența, cel puțin în parte, putând fi explicată prin reducerea numărului de decese având la bază infecția cu noul coronavirus.
Ce-am mai aflat despre noi în era Internetului, plus alte gânduri de toamnă, la 30°C (JID-112)
• Cărțile vechi au avantajul de a avea idei noi, spre deosebire de cărțile noi.
• Trei oameni se sinucid pe Terra la fiecare 2 minute.
În fiecare zi oamenii ucid circa 200 de milioane de pui, 12 milioane de rațe, 4 milioane de porci, 1 milion de vaci și neștiute milioane de pești.
• Emoțiile nu sunt pentru a ne bucura de ele ori pentru a le evita (pe cele neplăcute). Altfel spus, emoțiile nu sunt la capătul firului, ci la început, având rolul de a ne orienta în acțiunile viitoare.
Să luăm, de pildă, invidia. Această emoție nu a evoluat pentru a ne rușina de ea și pentru a încerca să o evităm. Are un rost, și anume acela de a ne stabili un nou obiectiv, de a ne propune să obținem ceea ce face obiectul invidiei.
20 de sugestii pentru o viață sănătoasă
Principalii factori care influențează starea de sănătate a unui individ sunt: zestrea genetică și stilul de viață. Stilul de viață se referă, în esență, atât la alimentație, cât și la activitatea fizică.
Iată în continuare 20 de sugestii pentru o viață sănătoasă și mai lungă.
De ce și cum se dizolvă zahărul în apă. O explicație la nivel atomic
Într-un articol am vorbit despre ce se întâmplă atunci când introducem sare în apă - de ce se dizolvă sarea în apă. Puteți citi articolul aici.
După cum să puteți observa dacă citiți cele două articole, cel de față și cel despre sare, dizolvarea zahărului în apă este diferită de cea a sării de bucătărie. Pe scurt, sarea este formată din ioni de clor (-) și de sodiu (+), care formează legături cu atomii de hidrogen, respectiv cu atomii de oxigen din moleculele de apă, astfel atomii din sare creând legături separate cu apa. Explicația pe larg o găsiți în articolul indicat.
În ce privește dizolvarea zahărului, iată ce se întâmplă...
Ce conțin suplimentele NOVOS, care promit să încetinească îmbătrânirea
Compania NOVOS, pe care am mai menționat-o în articolul despre cele 12 cauze ale îmbătrânirii, companie susținută de o serie de biochimiști, geneticieni și profesori de la universități prestigioase, precum Harvard, MIT și altele, are ca scop identificarea unor substanțe chimice care să crească longevitatea.
NOVOS a creat două suplimente cu care-și propune să contracareze efectele celor 12 cauze ale îmbătrânirii.