Cometa HalleyEste uşor să fii prins în paranoia apocaliptică. La urma urmei e 2012, economia este pe butuci, nivelul oceanelor este în creştere şi toţi supereroii noştri fictivi sunt post-apocaliptici într-un fel sau altul. Dar hai să ne amintim de toate nenorocirile care nu au avut loc.

 

 

 

 

De-a lungul ultimilor decenii, oamenii au prezis o mulţime de catastrofe zguduitoare la nivel planetar. Noi suntem încă aici, pentru moment.

Aici prezentăm nouă dezastre masive de nivel global cu privire la care oamenii ne-au avertizat, dar care nu au avut loc niciodată. Unele dintre ele erau posibilităţi reale, în timp ce altele nu au fost niciodată mai mult decât isterie în masă sau iluzie colectivă.

1.Război nuclear între SUA şi URSS

Sigur, am putea avea încă un război nuclear cu Coreea de Nord sau o bombă nucleară într-unul dintre oraşele noastre. Dar ameninţarea unui război termonuclear global, de genul War Games, pare să se fi redus odată cu căderea Uniunii Sovietice. E greu de imaginat acum cât de aproape a părut a fi un schimb masiv de rachete nucleare cu câteva decenii în urmă - când te uiţi la serialele de tipul duck and cover din anii 1950 şi '60, ele arată un pic ridicole acum. Ca şi cum un birou de şcoală te-ar putea proteja cu adevărat de o explozie nucleară. Dar oamenii trăiau în teroare. Doar citeşte Watchmen şi veţi vedea cât de absurd de aproape părea abisul. Şi, de fapt, am avut parte de un număr de alarme false de-a lungul vremii.

 

2. Bugul Y2K

Când calendarul a trecut de la 1999 la 2000, oamenii au prezis că e posibil ca iadul să-şi facă în final apariţia pe pământ. Avioanele ar putea cădea din cer, reţelele electrice s-ar putea prăbuşi, iar sistemul bancar mondial s-ar putea prăbuşi. Toate acestea, din cauza că multe programe şi microcipuri stocau doar ultimele două cifre ale anului calendaristic – astfel ca sistemele ar gândi că anul 2000 era în fapt 1900. Guvernele din întreaga lume au înlocuit şi şi-au înlocuit sistemele, şi-au creat backupuri şi au făcut apel la sectorul privat pentru educa şi a ajuta. Dar toate aceste pregătiri au făcut prea puţin pentru a potoli isteria mass-media. Oamenii, cum ar fi cei de pe lista de email a caselor de ajutor Y2K, erau pregătiţi să-şi trăiască fanteziile apocaliptice. După cum probabil ştiţi deja, 2000 a venit şi a plecat cu zero incidente. Unii oameni susţin că pregătirea pe scară largă a ajutat la prevenirea dezastrului, în timp ce alţii spun că a fost o reacţie exagerată isterică. În orice caz, această preocupare a dus la îmbunătăţirea infrastructurii informatică, inclusiv înlocuirea şi modernizarea sistemelor existente, precum şi planuri mai bune de backup.


3. Iminenta Eră Glaciară

Un articol din 28 aprilie 1975 prezentat în revista Newsweek intitulat "Lumea se răceşte", avertiza că lumea ar putea îngheţa înainte de a ne da seama. Un an mai devreme, revista Time a publicat un articol intitulat, "O nouă eră glaciară?". Mass-media de la mijlocul anilor 70 era fixată pe ideea de moarte iminentă produsă de gheaţă. Dar de unde a venit asta? Între 1945 şi 1970 temperaturile globale au scăzut. Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama de atunci că aerosolii de sulfaţi au fost cei care au cauzat răcirea, prin blocarea şi reflectarea luminii solare, precum şi servind ca seminţe pentru acoperirea cu nori. În acelaşi timp, au fost publicate lucrări ştiinţifice care explică modul în care modelele orbitale ale pământului afectează vremea la nivel mondial şi apariţia erelor glaciare. Mass-media părea a da ascultare geologilor care prezentau faptul ca o eră glaciară ar putea avea loc în curând, dar într-adevăr, neînţelegând că miile de ani înseamnă "în curând" pentru un geolog. În ciuda isteriei din mass-media, revistele ştiinţifice erau fie nesigure în legătură cu modul în care oamenii afectau clima sau preziceau deja posibilitatea încălzirii globale din cauza emisiilor de dioxid de carbon. Cercetările actuale arată ca nivelul ridicat de dioxid de carbon din atmosferă împiedică orice creştere a banchizelor de gheaţă. Teama erei glaciare a revenit recent, cel mai probabil din cauza isteriei 2012, dar de data aceasta în legătură cu ciclurile solare ale Soarelui. Bad Astronomy explică de ce nu este încă nevoie de investiţii în hainele de blană. De altfel, Newsweek a emis o corecţie la articolul din 1975 în anul 2006, deoarece devenise clar faptul ca o eră glaciară încă nu ne ştersese de pe faţa pământului.

4. Cometa Halley

Cometele au fost întotdeauna considerate a fi un vestitor al morţii şi distrugerii. Shakespeare scrie, "cerurile însele anunţă moartea prinţilor." În 1910, cum această cometă se apropia de Pământ, lumea a început să-şi piardă cumpătul, alimentaţi fiind de către jurnaliştii în căutarea unei povesti senzaţionale. Unii oameni de ştiinţă au prezis faptul ca coada cometei va trece peste Pământ şi ar putea otrăvi întreaga planetă cu gaz cianogen. Acest lucru pare a fi deosebit de ciudat, deoarece mai erau încă oameni în jur care văzuseră cometa în timpul ultimei sale treceri cu 75 de ani mai devreme. Cu toate acestea, ţăranii francezi au acuzat cometa pentru vremea rea, minerii din New Jersey s-au ghemuit într-o biserică şi au refuzat să lucreze şi şerifii din Oklahoma au trebuit să oprească un sacrificiu a unei virgine de către Select Followers.

5. Acceleratorul de particule Large Hadron Collider

Credincioşii apocaliptici erau siguri că atunci când acceleratorul Large Hadron Collider va porni pentru prima dată în 2008, avea potenţialul de a deschide o gaură neagră care va consuma întreaga lume. Au existat unele titluri fantastice, cum ar fi cel din ziarul Sun din Marea Britanie de la 1 septembrie pe care scria "Sfârşitul lumii în 9 zile". Dintr-o dată, oamenii au devenit foarte interesaţi de domeniul cercetării particulelor subatomice. Un chimist german a intentat un proces împotriva CERN în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, susţinând că un scenariu de tip gaură neagră ar încălca dreptul la viaţă al cetăţenilor europeni şi ar reprezenta o ameninţare la adresa statului de drept. Două fascicule de protoni de mare energie au ajuns la un nivel energetic record în 2012 fiind în căutarea bosonului Biggs. O gaură neagră n-a reuşit să se deschidă şi nici un nou Big Bang nu a distrus Pământul. Şi nici crearea de materie stranie nu a distrus lumea - toate predicţii posibile ale dezastrului pe care LHC l-ar fi putut aduce.

6. Foamete la nivel mondial în anii 1970 şi '80

Va amintiţi de Soylent Green? Acest film şi romanul omonim al lui Harry Harrison pe care se baza au fost generate de o panică malthusiană pe scară largă. Începând din 1960, temerile legate de sustenabilitatea populaţiei au început să crească, în special centrate în jurul posibilităţii de foamete în masă din cauza incapacităţii de a produce suficientă hrană pentru a hrăni lumea. Fondatorul Zilei Pământului din 1970 a scris revistei The Living Wilderness din anul 1970, ca ea se temea că "Este deja prea târziu pentru a evita foametea în masă." Cărţi bestseller, cum ar fi The Population Bomb a lui Paul R. Ehrlich şi Anne Ehrlich şi Famine 1975! America's Decision: Who Will Survive? de William şi Paul Paddock au avertizat în legătură cu foametea iminentă la nivel mondial în viitorul apropiat. Din fericire în aceeaşi perioadă de timp a avut loc "Revoluţia verde". Culturile hibride cu randament ridicat de boabe, infrastructurile de irigaţii şi practicile generale ale agriculturii şi tehnologiei moderne erau distribuite în lumea în curs de dezvoltare. Ţări ca India, care erau programate pentru foamete de fapt, au început să producă un surplus începând cu anii ‘70. Pe începutul anilor 2000, preţurile la alimente în întreaga lume au scăzut la un nivel record. Creşterea nivelului tehnologic şi a infrastructurii în ţările în curs de dezvoltare a contribuit la evitarea celor mai grave dezastre potenţiale. Din păcate, a existat foamete îngrozitoare, de neconceput în ţări precum Etiopia, dar care poate fi mai uşor datorată celor două decenii de război.


7. Nibiru

Puteţi auzi practic oftatul adânc şi vocea îndurerată la emisiunea Întreabă un astrobiolog, la care un om de ştiinţă sărman explică răbdător de ce nu există nici o planetă nebunatică care accelerează pentru a distruge Pământul. Mitul Nibiru provine de la Zecharia Sitchin, care a scris mai multe cărţi care propun faptul că cultura sumeriană s-a datorat extratereştrilor, care ne-au vizitat de pe o planetă numită Nibiru. Autoproclamatul medium şi channeler al extratereştrilor Nancy Lieder a susţinut că extratereştrii îi comunicaseră faptul că Nibiru se apropia din nou pentru a provoca un cataclism - şi data iniţială pentru acest eveniment mondial de sfârşit al lumii era 2003. Deci da, asta nu s-a întâmplat. Convenabil, data dezastrului a fost împinsa înapoi până în 2012, să se plieze frumos în panica judecăţii de apoi. După cum astrofizicianul care îşi arată dinţii notează la categoria Q & A despre acest cataclism presupus, dacă ar exista o planetă pe cale să vină suficient de aproape pentru a distruge pământul în două luni, vei fi capabil să ieşi afară şi să-ţi priveşti propriul sine prostesc pe cer.

8. Diverse pandemii

Gripa porcină, vaca nebună, SARS, gripa aviară – alegeţi boala care va deveni următoarea plagă de nivel global. Faptul fericit este că, cel puţin până acum, iniţiativele noastre de sănătate publică şi centrele de control ale bolii au fost capabile de a duce până la capăt sarcina de urmărire şi de ţinere sub control a unor focare potenţial periculoase. Salturile în genetică ne ajută, de asemenea, să înţelegem cu ce avem de-a face şi migraţia în masă a oamenilor spre oraşe înseamnă că există şanse mai puţine de apariţie a unor insecte potenţial ucigaşe care să sară de la animale la oameni. Odată cu creşterea temperaturii globale, a existat teama că malaria ar putea începe să se răspândească pe noi teritorii şi s-ar putea agrava în zonele deja tulburate. Dar, de fapt, pericolul malariei a scăzut în ultimii ani, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - cel mai probabil din cauza programelor agresive de prevenire, planurilor mai bune de tratament şi a finanţării crescute. Ştiinţa ne arată că efectul încălzirii asupra ţânţarilor şi transmiterii bolilor este mult mai complicat decât am înţeles anterior. Cel puţin pentru moment, medicina modernă şi politică fermă de sănătate publică au fost capabile de a opri următoarea pandemie majoră.

9. Alinierea planetară

În 1774, ţăranii au intrat în panică din cauza unei conjuncţii de Lună, Mercur, Venus, Marte şi Jupiter. Reverendul cu nume fantastic Eelco Alta a amplificat teroarea, prin publicarea unei cărţi care susţinea că această conjuncţie ar putea împinge Pământul de pe orbita sa. Ca răspuns, astronomul amator Eise Eisinga a construit un planetariu de lucru în camera sa de zi, care urmărea mişcarea planetelor în timp real, în speranţa de a educa oamenii în domeniul mişcărilor planetelor. Dar Eisinga nu i-a redus la tăcere pentru totdeauna pe profeţii apocaliptici – o apocalipsă similară legată de conjuncţie a fost prezisă în 1919 de către meteorologul Albert Porta, în 1977, în cartea Death of Planet Earth, în 1978 în cartea We Are the Earthquake Generation de Pământ şi în final în cartea 5/5/2000 Ice: the Ultimate Disaster - şi nu este surprinzător, peste tot pe Internet pentru 2012. Sistemul solar mai are încă mult până la a fi sfâşiat. NASA în categoria FAQ oficială despre motivele pentru care lumea nu se va sfârşi în 2012 abordează acest subiect.

 

 

Traducere după global-disasters-that-never-came-to-pass de Alexancru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.