Aveţi ficatul plin de toxine? Avem soluţii! Încă nu v-aţi cumpărat o brăţară cu magneţi tămăduitori? V-aţi luat astăzi suplimentul de oxigen lichid? Ce faceţi cu radicalii liberi ce circulă... liberi prin măruntaiele voastre? Nimic? Luaţi rapid un pumn de antioxidanţi!

Într-un articol din TheGuardian, jurnalistul de ştiinţă Christopher Wanjek trece în revistă o serie de mituri medicale din societatea occidentală modernă. Iată pe scurt, în continuare, care sunt acestea.

 

Detoxificarea ficatului

O industrie de milioane de dolari s-a dezvoltat plecând de la un simplu mit: că ficatul ajunge plin de toxine în urma unei alimentaţii necorespunzătoare (şi cine mănâncă altfel?). Prin urmare, ficatul trebuie detoxificat. Cu ce? Cu diverse amestecuri de vitamine şi extracte de plante, meşteşugite de diverşi alchimişti moderni.

Adevărul este că în afara vitaminei A, nimic nu se acumulează în ficat. Ce nu poate fi combătut de ficat, trece mai departe, nu este reţinut de acesta. Deci, dacă vă cheltuiţi banii pe suplimente alimentare care, chipurile, vă curăţă ficatul, nu faceţi decât să îmbogăţiţi nişte afacerişti din industria farmaceutică.

 

Terapia cu magneţi

Terapia cu magneţi este o teorie stupidă care pretinde că vă vindecă (ori vă protejează sănătatea), manipulând cumva fluxul sanguin. Cheia acestei pseudo-terapii stă în magnetismul sângelui, generat de prezenţa fierului în sânge. Pare a avea oarece sens, dar nu are. Dacă un simplu magnet ar putea influenţa particulele infime de fier conectate la hemoglobina din sânge, atunci când sunteţi supuşi unor câmpuri magnetice enorme, cum sunt cele produse de aparatura prin care se realizează imagistica prin rezonanţă magnetică, pur şi simplu ar trebui să explodaţi. Dacă vedeţi o roşeaţă sub brăţara magnetică pe care o purtaţi, să ştiţi că nu este altceva decât o iritaţie cu care v-aţi ales în urma purtării brăţării.

 

Suplimentul de oxigen

Sunt de găsit de piaţă sticluţe cu oxigen pur (aţi auzit de Oxygen Life?) şi diverse băuturi cu adaos de oxigen. Ar realiza, chipurile, o oxigenare suplimentară a sângelui tău. Numai că oxigenul intră mai bine în sânge prin intermediul plămânilor (ce să-i faci, aşa am evoluat!), nu prin stomac. Ca să primiţi un plus de oxigen prin aceste sticluţe cu oxigen (cam cât o inspiraţie serioasă), ar trebui să beţi un litru de apă la 30 de secunde, la cum este asimilat pe cale digestivă oxigenul.

Să nu ne credeţi, însă! Sunt convins că nu veţi renunţa la sticluţa de oxigen pur (ori 99%, că de aia este 200 lei). Doar nu vreţi să destabilizați o industrie formată pe dezinformare şi fraudă!

 

Suplimentul cu antioxidanţi, falsul salvator

Aici lucrurile sunt bătute în cuie: toată lumea ştie că antioxidanţii ne salvează de radicalii liberi din corp, care, nu-i aşa? produc numai nenorociri (cancer). E un pic de adevăr, ca întotdeauna în poveştile din spatele suplimentelor alimentare: antioxidanţii neutralizează radicalii liberi, care distrug pereţii celulelor şi pot provoca boli. Numai că lucrurile nu sunt atât de simple, ca mai întotdeauna. Organismul uman nu este deloc simplu, de aceea este necesară atâta bătaie de cap cu testele clinice preliminare certificării unui medicament. Radicalii liberi sunt cruciali în procesul de producere a energiei de către celule (prin mitocondrii). De asemenea, radicalii liberi (ca peroxidul de hidrogen) reprezintă un element cheie al sistemului imunitar. Prea mulţi antioxidanţi ingeraţi sub formă de suplimente alimentare vor distruge echilibrul organismului, provocându-vă mai mult rău decât bine. Nu există teste clinice care să ateste, fără urmă de îndoială, vreun beneficiu în urma consumului de antioxidanţi. Dimpotrivă.

Despre prostiile medicinei alternative (2)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.